Hlavní navigace

Intel prozradil 45W procesory 9. generace pro notebooky: osmijádra mají až 5,0GHz turbo

16. 2. 2019

Sdílet

Loni Intel vydal refresh procesorů Coffee Lake pro desktop, který jim dodal až osm jader. Už nějakou dobu máme ovšem zprávy, že tato výkonná (a také příkonná...) CPU budou mít i 45W verze pro notebooky v rámci tradiční řady H. Intel nyní nedopatřením publikoval parametry několika z nich v dokumentu na svém webu, a vypadá to, že budou hodně zajímavé. No považte – už jste viděli 5,0GHz CPU v laptopu?

 

Core i9-9980HK: 5,0GHz notebookový procesor

Pokud Intel bude následovat stejný harmonogram jako loni, tak asi tyto procesory vydá v dubnu. Ovšem už teď se neuhlídal a prozradil je v dokumentu obsahujícím „CTP Metrics“, což jsou nějaké výkonnostní údaje. Přiznám se bez mučení, že nemám nejmenší tušení, co se tu pod „CTP“ myslí. Důležité je však něco jiného: v seznamu CPU, pro které tato tabulka uvádí skóre, jsou ještě nevydané procesory. A mezi nimi ony 45W superrychlé mobilní verze čipu Coffee Lake Refresh. Relevantní kousek můžete vidět zde.

intel core 9ta generace 45W rada H notebooky ctp metrics unik Zatím nevydané procesory Intel Core 9. generace v dokumentu Intelu

Když to vezmeme odspodu, budeme v řadě H mít Core i5-9300H, což je s 8MB L3 cache asi čtyřjádro, pravděpodobně s HT a má uvedený maximální jednojádrový boost 4,20 GHz. Poté Core i5-9400H zřejmě bude stejný kousek s vyšším taktem, až 4,3 GHz v turbu. Dále jsou v tabulce Core i7-9750H a Core i7-9850H. Tyto mají 12 MB L3 cache, což asi dává dvě možnosti. Buď jsou to šestijádra s HT a 2 MB L3 cache na jádro, nebo možná osmijádra bez HT (tedy osmi vlákny) a 1,5 MB L3 na jedno jádro. Spodnější model má maximální takt turba už 4,5 GHz, vyšší 4,6 GHz.

Na samé špičce má však Intel dva modely, které jsou podle všeho osmijádrové a počítám, že budou podporovat i HT, tedy šestnáct vláken. Tyto modely mají totiž 16 MB L3 cache, což musí být konfigurace 2 MB na jádro. Core i9-9880H slibuje maximální turbo boost 4,8 GHz. A pozor, Core i9-9980HK již má podle Intelu jednojádrové turbo rovnou na 5,0 GHz, tedy na absolutní špičce dnes možného (aspoň dokud Intel neposune laťku s Comet Lake). Tento model je navíc podle označení odemčený, takže v nejnabušenějších noteboocích pro nadšence/blázny/milionáře se bude dát přetaktovávat. Intel neuvádí další parametry, ale budou dané tím, že jde asi o stejný čip jako v desktopu. Například grafika tedy bude běžného typu GT2 archtiektury Coffee Lake.

Tyto procesory by měly používat pouzdro BGA a externí čipset, stejně jako dnešní čtyř a šestijádrová Coffee Lake řady H. Zde je asi třeba říci, že maximální turbo sotva bude garantovat podobné frekvence při zatížení všech jader, rozhodně ne při dodržení 45W TDP. V mnohavláknové zátěži Intel nebude moci obejít fyzikální zákony, které stále 14nm čipům nemilosrdně vystavují za vyšší frekvence účet v podobě vysoké spotřeby. V plné zátěži tato CPU asi půjdou o hodně níž, zatím ale těžko říct, kam až. Skóre je jak vidíte o dost nižší než u Core i9-9900K, ale na druhou stranu zase ne třeba o 50 %.

Takto by měl vypadat procesor Intel Coffee Lake-H (šestijádro) v pouzdru BGA. Čipset je externí na základní desce

Asi je možné i to, že se v menším měřítku ukáže totéž co v desktopu, a CPU budou TDP pod zátěží překračovat, pokud jim to ovšem bude dovolovat chlazení notebookového šasi. Dobrá konstrukce tedy u těchto CPU bude dosti důležitá, což se throttlingem (nebo případy, kdy nižší model měl vyšší výkon než dražší) projevovalo už i u loňské šestijádrové generace. Minimálně ale tato CPU přinesou dosud nevídaný potenciál, takže to asi bude docela zajímavá generace.

4,2 GHz boost u Core i3-9100 se potvrzuje

Mimochodem, v tabulce je také desktopové Core i3-9100, o kterém jsme informovali v pondělí. Parametry od Intelu potvrzují frekvenci 4,2 GHz, což asi potvrzuje, že toto čtyřjádro/čtyřvlákno za levnou cenu dostalo zpátky turbo, které Intel čtyřjádrům odebral v generaci Coffee Lake. Základní takt by možná mohl být stále 3,6 GHz, ale čip určitě bude o dost zajímavější než i3-8100.

Prohlédněte si: práce v továrně, kde vznikají procesory Intel

Byl pro vás článek přínosný?