Hlavní navigace

Acer Aspire 5745G: čtyřjádro pro hry

27. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, displej, klávesnice

Plusy a mínusy

+ Design a kompaktní provedení

+ Numerický blok

+ Tichý chod

+ Svižná grafika

- Nižší výdrž baterie

- Menší rozlišení displeje

Nedávno uvedená nová řada AspireTimelineX, která nahradila zhruba rok staré modely řady Timeline, přinesla kromě modernizovaného designu také zcela nové vnitřnosti. Zatímco dříve byly Timeliny postaveny výhradně na platformě CULV a notebooky tak měly relativně slabé procesory (a díky tomu dlouhou výdrž na baterii), TimelineX už mají výkonné procesory Core i3 a i5 na běžných frekvencích (pokud nepočítám úsporný model 1830T). Design TimelineX dostaly také další modely Aspire, které již přízvisko TX nenesou. Příkladem může být testovaný Aspire 5745G.

Ten se od TimelineX 5820T liší v jediném detailu - zatímco TimelineX má kovový povrch víka, Aspire 5745G má víko pouze plastové. Jinak na noteboocích žádnou designovou změnu nenajdete a noteboky se tak liší jen ve vnitřnostech. Zatímco 5820T je spojen buď s integrovanou grafikou Intel HD nebo ATI Radeonem 5650, Aspire 5745G používá NvidiiGeForce 420M (starší modely 330M). TimelineX také nemá v žádné konfiguraci čtyřjádrový procesor a 6 GB RAM - zkrátka 5745G je velmi výkonným notebookem v moderní designu TimelineX. V 15,6" provedení nechybí ani numerický blok klávesnice, díky němuž nepotřebujete používat externí klávesnici.

Acer Aspire 5745G 01 Acer Aspire 5745G 02 Acer Aspire 5745G 03 Acer Aspire 5745G 04 Acer Aspire 5745G 05

Notebook má tedy dnes již běžný tenký design, který vejde pod palec - jen v místě baterie je notebook o pár milimetrů tlustší. Povrch víka je z lesklého plastu stejně jako lem displeje, takže se na nich objevují nejrůznější otisky prstů, okraj notebooku a místo okolo touchpadu je pak provedeno z eloxovaného tmavého kovu. Nad klávesnici najdete několik stavových diod, tlačítko pro zapnutí, vysunutí mechaniky a LaunchManager pro rychlé spouštění několika nadefinovaných aplikací. Více se designu a provedení notebooků řady TimelineX věnuji ve starším článku.

Displej a klávesnice

Displej má i přes velké fyzické rozměry rozlišení pouze HD ready, tedy 1 366 × 768 bodů. Je to škoda, protože k takto velkému displeji by se velmi dobře hodilo rozlišení 1 600 × 900 bodů, čímž by se 5745G ještě více odlišil od TimelineX. Pravdou sice je, že uživatelé se primárně dívají po velikosti displeje a ne po jeho rozlišení, nicméně na patnáctce už působí HD ready poněkud "humpolácky". Rozlišení je dost hrubé a kvůli většímu "dot-pitch" má tak displej o něco slabší kontrast. Podsvícení je ale dostatečné a podání barev rovněž.

Klávesnice je stejně jako u většiny modelů Acer velmi dobrá. Výrobce používá víceméně stejnou klávesnici pro všechny své modely, takže stejnou klávesnici má například i nejlevnější eMachines, který jsme testovali nedávno. Klávesnice je typu chicklet, jednotlivá tlačítka jsou plochá a oddělená drobnými mezerami. Stisk je jemný a tichý, při psaní klávesnice vůbec nehlučí. Díky numerickému bloku odpadá potřeba používat externí klávesnici, i když pro delší psaní je to přece jen lepší volba.

 

Acer Aspire 5745G 06 Acer Aspire 5745G 07 Acer Aspire 5745G 08 Acer Aspire 5745G 09 Acer Aspire 5745G 10

Touchpad je dostatečně velký a citlivý, aby dokázal na jediný pohyb přejet celou plochu displeje. Touchpad podporuje vícedotyková gesta, takže například roztáhnutí prsty zvětší obsah aplikace, pohyb dvěma prsty nahoru a dolů roluje stránkou apod. Tlačítka touchpadu opět kolébkového provedení, což znamená, že je nelze stisknout uprostřed, ale jen na okrajích; osobně bych uvítal dvě samostatná tlačítka. Jinak ale nemám ke klávesnici a touchpadu jako ovládacímu celku notebooku žádnou výhradu.

 

Notebook je vybaven všemi důležitými porty. Kromě čtyř USB konektorů, jednoho na levé straně a tří na straně pravé, tu najdete VGA, HDMI a ethernet. Někomu může chybět eSATA, ovšem slot pro karty Express Card se dnes už moc nenosí - a pokud ano, tak jen u profesionálních modelů. Trochu nevýhodou je umístění všech konektorů blíže k uživateli, a tedy spodní straně - pokud tak máte například drátovou myš, může vám konektor myši trochu překážet. To samé pro sluchátka a další zařízení, která chcete připojit.

CPU a GPU

Čtyři jádra, ale nízký takt

Výrobce zvolil pro osazení tohoto notebooku čtyřjádrový procesor Intel Core i7 s typovým označením 740QM a frekvencí 1,73 GHz. Turbo je ochotno pracovat až na frekvenci 2,93 GHz, ovšem na ni se dostanete jen zřídka, protože by v tu chvíli muselo být zaměstnáno jen jedno jádro. A to se vám při běžné práci, natož při hraní her, podaří málokdy. Osobně preferuji výše taktované dvoujádro, které je jednak levnější, jednak má nižší TDP, obsahuje integrovanou grafiku a hlavně je v mnoha aplikacích výkonnější. Abyste z Core i7 dostali maximum, museli byste zaměstnat všechna jádra, čehož lze dosáhnout prakticky jen u moderních her a převodu videa.

A ani tam to není výhra - v takovém případě poběží jádra na 1,73 GHz, zatímco takové Core i5 460M, které mám v pracovním notebooku, běží v maximální zátěži na 2,66-2,8 GHz. Díky tomu oba procesory dokázaly převést testované video za stejný čas. A to při celkové nižší spotřebě notebooku. Výhoda čtyřjádra by přišla až ve chvíli, kdy by základní frekvence přesáhla 2 GHz.

Acer Aspire 5745G 11 Acer Aspire 5745G 12 Acer Aspire 5745G 13 Acer Aspire 5745G 14 Acer Aspire 5745G 15

V nečinnosti padá frekvence procesoru na 930 MHz (násobič 7), napětí procesoru bohužel CPU-Z neukazuje. Procesor obsahuje 6 MB terciární paměti cache, podporuje virtualizaci, HyperThreading (a má tedy 8 logických jader) i zmíněné turbo. Paměti mohou běžet až na 1 333 MHz a v testovaném notebooku skutečně běží. Díky tomu je přístup do RAM velmi rychlý - syntetické testy v Sandře ukazují propustnost téměř 14 GB/s (teoreticky až 21 GB/s).

Procesoru sekunduje 6 GB paměti DDR3, které jsou bezezbytku využity díky 64bitovému operačnímu systému. Notebook podporuje až 8 GB (čtyři paměťové sloty), rozšiřování je ale zbytečné, šestka bohatě stačí na cokoliv. Disk má kapacitu 640 GB a obsahuje jediný oddíl, pokud nepočítám oddíl pro recovery systému. Má 5 400 otáček a průměrná rychlost čtení dosahuje 67 MB/s. Snaha o rozdělení disku na malou systémovou část a větší datovou skončila neúspěchem - Windows 7 dovolí zmenšit oddíl C jen na polovinu - ostatně toto platí pro všechny modely Aspire. Notebooku nechybí optická mechanika, vypalovačka DVD, která se může hodit pro instalační média her -tento model je přece jen koncipován jako herní stroj.

Slušná grafika pro hry

Vzhledem k tomu, že je notebook vybaven čtyřjádrovýmCore i7, nemá integrovanou grafiku. Tu procesor do svých čtyřjader neosazuje proto, aby procesor jako celek neměl příliš vysoké TDP. K dispozici je pouze dedikovaná NvidiaGeForce 420M, která vychází z architektury Fermi - ta již podporuje DirectX 11, narozdíl od dvojkové a trojkové řady. Vychází z nového jádra GF 108 a svým výkonem je někde na úrovni stolního modelu GeForce GT 430. Má plných 96 CUDA jader (či chcete-li stream procesorů), jádro běží na 500 MHz, procesory na 1 000 MHz a paměti DDR3 na 800 MHz (1 600 MHz efektivně) se 128bitovou sběrnicí.

Acer Aspire 5745G 16 Acer Aspire 5745G 17 Acer Aspire 5745G 18 Acer Aspire 5745G 19 Acer Aspire 5745G 20

Svým výkonem je 420M někde mezi staršími grafikami GT 330M a GT 335M, což znamená dostatečný výkon pro většinu her v nativním rozlišení notebooku, tedy 1 366 × 768 bodů. Grafika plně podporuje hardwarové dekódování videa ve formátech MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 Part 2 (MPEG-4 ASP, například DivX nebo Xvid), VC-1/WMV9 a H.264 a je navíc schopna dekódovat dva 1 080p streamy, což se hodí například při sledování Blu-Raypicture-in-picture, tedy obraz v obraze. Pokud budete pro převod videa používat CUDA, mohou se vám hodit 2 GB paměti - pro hry je to ale spíše zbytečnost, polovička by bohatě stačila. 

Nejvýkonnější grafikou Nvidie pro notebooky postavené na Fermi je v tuto chvíli GT 445M se 144 jádry CUDA a pamětmi GDDR5 a 192bitovým přístupem do paměti. V noteboocích se ale používá častěji levnější verze s DDR3 a 128bitovým přístupem do paměti. Všechny nové modely čtyřkové řady podporují Optimus, který lze ovšem využít jen na modelech s dvoujádrovými procesory Intelu - jen ty totiž mají také integrovanou grafiku. Z tohoto důvodu není výdrž testovaného Aceru nijak zázračná.

Chlazení, čtyřjádro vs. dvoujádro

Netopí, ale papká

I při nejmenším vytížení, tedy v případě, že notebook jen stojí na stole se zapnutou Wi-Fi a polovičním jasem displeje, si bere minimálně 12 wattů. Při přehrávání obyčejného DivX filmu už je to ale okolo 25 W a při náročném internetování dokonce necelých 40 W. A to ani nechtějte vědět, jak se wattmetr točí, když máte puštěný například 3D Mark nebo hru. Není proto divu, že výrobce dodává 90W zdroj, aby takto výkonnou mašinu vůbec mohl utáhnout. Naopak je trochu s podivem, že baterie má pouhých 48 Wh, což ve většině případů znamená výdrž okolo dvou hodin. Je sice fajn, že baterka nijak z notebooku nevyčuhuje, na druhou stranu u takto velkého notebooku by to už nijak nevadilo a nějaký 20 Wh navíc by se hodilo. Navíc jsem si jist, že by takovou kapacitu zvládl Acer nacpat do baterie stejných rozměrů.

Acer Aspire 5745G 21 Acer Aspire 5745G 22 Acer Aspire 5745G 23 Acer Aspire 5745G 24

Výkonný procesor i grafika potřebují dobré chlazení a v patnáctipalcovém těle to není problém. Větrák a chladič jsou dostatečně dimenzované, takže větrák při běžné práci téměř neslyšíte. Jen při maximálním zatížení je hluk chladiče výraznější, ale stále neobtěžuje - například můj TravelMate 8372G (třináctka s Core i5) hlučí v zátěži více. Teploty jader a grafiky se při normální práci pohybují okolo 50 stupňů, v zátěži si sáhnou i na 80, ale jsou okamžitě zchlazeny. Je dobré, že se teplota přenáší na spodní stranu jen minimálně a notebook vás rozhodně nebude v klíně hřát na nepříjemné úrovni.

Raději bych bral čtyřjádro

Model Aspire 5745G je v prodeji v několika provedeních. V doprodeji je starší model s GeForce 330M, který ve spojení s procesorem Intel Core 720QM stojí okolo 26 tisíc. Levnější je model s dvoujádrovýmCore i5 460M a GeForce 420M, který pořídíte za necelých 22 tisíc korun. A konečně testovaný model stojí necelých 28 tisíc korun. Za tyto peníze získáte výkonný notebook se čtyřmi jádry a v notebookovém segmentu lehce nadprůměrnou grafikou, která si v nativním rozlišení notebooku poradí v nižších nebo středních detailech i s modernějšími hrami.

Acer Aspire 5745G 25 Acer Aspire 5745G 26 Acer Aspire 5745G 27 Acer Aspire 5745G 28

Notebook má povedený design a skvělou klávesnici, vytknout bych mohl snad jen baterii s nižší kapacitou a nižší rozlišení displeje, které bych u takového notebooku zkrátka očekával vyšší. Trošku rozporuplné je také použití čtyřjádrového procesoru - ten totiž neobsahuje integrovanou grafiku, která by prodloužila výdrž, a jeho výkon je v mnoha případech jen srovnatelný s výše taktovanými dvoujádry. Osobně bych doporučil spíše levnější model s procesorem Core i5 460M.

Acer Aspire 5745G 29 Acer Aspire 5745G 30 Acer Aspire 5745G 31 Acer Aspire 5745G 32

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

 

Acer Aspire 5745G 15,4"

Cena

cca 26 700 Kč s DPH

Zapůjčil

Acer CZ, www.acer.cz

 

Specifikace

Procesor

Intel Core i7 740QM 1,73 GHz, Turbo 2,93 GHz

Operační paměť (vestavěná)

3 × 2 GB (DDR3 1066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

640 GB

Pevný disk (rychlost)

5400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD+/-RW DL Multi

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

15,4

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Nvidia GeForce GT420

Grafická paměť

2048 MB

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

2.1+EDR

Mobilní komunikace

n/a

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, RJ-45, audio

Počet USB portů

4 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC

Rozměry

379 × 250 × 34,1 mm

Hmotnost

2,6 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

30 382

3DMark03 (body)

15 876

3DMark05 (body)

12 048

3DMark06 (body)

6 859, CPU 3 141

3DMark Vantage (body)

n/a, CPU n/a, GPU n/a

PCMark05 (body)

6 517, CPU 7 475, Mem 8 245, GPU 5 930, HDD 5 027

PCMark Vantage (body)

5 145; Mem 3 507; TV & Mov 3 990; Gaming 5 074; Music 3 696; Communication n/a; Productivity 4 077; HDD 3 136

HDTune (MB/s; ms)

67,6 MB/s,  18,5s

SiSoft Sandra 2010

CPU 42 GOPS; Mem 13,4 GB/s

CrystalDisk Mark 3

Seq: 71,88/70,59 MS/s

Track Mania - Nations Forever

1280 × 720, high: 68,8 fps

World in Conflict

1280 × 720, high: 19 fps

Crysis 2

1280 × 720, high: 16,4 fps

FarCry 2

1280 × 720, high: 24,8 fps

Devil May Cry 4

1280 × 720, high: 71 / 67 / 76 / 51 fps

Cinebench R11.5

CPU 2,97 (1C 0,93) pts; OpenGL 18,58 fps

x264 BenchMark HD v3.0

45,29/16,44 fps

Divx Converter

35,30 hod.

Windows 7 Experience Index

CPU: 7,1; Paměť: 7,4; Grafika Aero: 5,8; Herní grafika: 6,5; HDD: 5,8

Výdrž web* (čas)

1:30 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

2:56 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

1:38 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

cpu-z

gpu-z

HW monitor: v zátěži při renderování

HW Monitor

Byl pro vás článek přínosný?