Hlavní navigace

Acer Aspire One 532h: úsporný Atom na obzoru

24. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce
Plusy a mínusy
+ dlouhá výdrž na baterii
+ povedená klávesnice
+ velmi dobrá klávesnice
- horší citlivost "rolovátka" touchpadu
- tlačítka touchpadu příliš daleko od sebe

Provedení, klávesnice, displej

Tento model není úplně nový - jde víceméně o úpravu staršího 531h, který byl vybaven původními Atomy a starým čipsetem Intel 945G. Ostatně příbuznost se starším modelem jednoznačně vyjadřuje už název přístroje. Ke změnám kromě "interiéru" ale přece jen došlo a nejsou nevýznamné: minibook má "chiclet" klávesnici (stejně jako větší model 751h), širokoúhlý touchpad a jinak uspořádané konektory po straně. Nová je také baterie - šestičlánkový model už tak nečouhá z těla notebooku, ale je hezky schovaný pod ním a vytváří pouze malou "bouli". Zkrátka všechny změny byly - naštěstí - k lepšímu.

Kvalitní, ale lesklý

Minibook je nabízen v červeném, modrém a stříbrném provedení, přičemž vybraná barva je vidět prakticky jen na víku, na malém lemu okolo klávesnice a na tlačítkách touchpadu. To je rozdíl oproti 751h, který má barevnou i celou plochu pod klávesnicí. Kvalita provedení notebooku je dobrá, tělo je pevné a ve zkrutu neskřípe. Lehce jsou slyšet klouby víka displeje při zavírání - ale tak nepatrně, že musíte být v naprosto tiché místnosti, abyste vůbec něco zaslechli. Displej se po otevření "neschová" za tělem notebooku, jak je dnes běžné, ale naopak zůstává hezky vysoko, takže si při práci nebudete namáhat tolik krk - toto řešení osobně kvituji.

Víko a okolí touchpadu má klasický povrch piano black, respektive piano red, takže se můžete připravit na "hezkou" porci otisků prstů a jiných nečistot, které na povrchu ulpí. Naštěstí na červené nejsou otisky tolik vidět jako na černé, takže notebook vypadá i při častém používání relativně čistě. Notebook i s velkou baterkou váží jen 1,24 kg, což odpovídá udávaným 1,25 kg. Je tedy dostatečně malý a lehký, aby se vám vešel prakticky kamkoliv. Je to ale o nějakých sto gramů více než u předchůdce, který se stejně-kapacitní baterií vážil jen 1,15 kg.

Displej nevybočuje z průměru

Displej minibooku je standardně lesklý, v této kategorii mat snad už ani nenajdeme. Jas má vysoký rozsah nastavení, je možné ho ztlumit natolik, že nevadí v noci při sledování filmů, a současně vyšťavit tak, že ani v jasné kanceláři není problém s čitelností. Stejně jako 751h i tento model - a obecně jako většina levných notebooků - má trochu problém s podáním světlých odstínů barev a šedé, které přechází rychle do bílé. Normálně si toho ani nevšimnete - ale jen do doby, než displej porovnáte se stolním monitorem, případně do doby než na displeji začnete upravovat fotky.

Rozlišení je běžných 1 024 × 600 bodů, což je spodní limit pro jakžtakž rozumnou práci - většina systémových dialogů se na tuto velikost taktak vejde a někdy jsou tlačítka Ok a Storno vidět za hlavním panelem jen částečně. Proto je vhodné hlavní panel nechat schovávat, stejně jako nechat schovávat panel nástrojů v Office 2007. Pak máte k práci slušně velkou plochu, na které se už dá s přimhouřením oka dlouhodobě pracovat. Jediným problémem je prohlížeč internetu, u nějž upřednostňuji celoobrazovkový režim. Zkrátka malý displej je vždy otázkou kompromisu a zvyku - musíte se s ním sžít.

Pohodlné psaní na čokoládě

Minibook má vynikající klávesnici. Tlačítka jsou funkčně a provedením naprosto stejná jako na větším modelu Aspire One 751h, jen jsou o něco menší. Po chvíli tréninku jsem si ale zvykl a teď mi naopak tlačítka na větším modelu připadají příliš velká a daleko od sebe. Klávesnice je velice tichá, při psaní o ní prakticky nevíte. Rozložení je naprosto standardní, velký Enter usnadňuje řádkování. Oceňuji umístění kláves PgUp a PgDown vedle malých kurzorových šipek, na jejichž takřka miniaturní rozměry jsem si bez problému přivykl.

Touchpad je i přes malé rozměry notebooku dostatečně velký a našlo se i místo pro tlačítka pod ním - nikoliv po stranách, jako to měl první devítipalcový model této kategorie. Povrch touchpadu je trochu zvrásněný, takže ani vlhký prst po něm neklouže, je přesný a pro rolování stránkou má po pravé straně speciální prostor určený k tomuto účelu. Bohužel tato plocha je poněkud necitlivá, takže rolování je spíše otázkou náhody. Sdružené tlačítko touchpadu má levou a pravou "plochu" aktivní jen na okrajích, což znesnadňuje jejich stisknutí, když je prst na touchpadu příliš daleko. Ocenil bych spíše oddělená tlačítka s celou aktivní plochou - a tedy aby reagovala všude. Touchpad podporuje gesta více prsty, takže jím můžete zvětšovat stránku, pohybovat se v prohlížeči tam a zpět apod.

Vše důležité vlevo

Oproti modelu 531h došlo k přeskládání konektorů - zatímco starší model měl dva USB porty na pravé straně, novinka je má na levé. Tam se nachází také VGA port a napájení. Ethernet se naopak nachází s jedním USB konektorem vpravo, stejně jako výstup na sluchátka, vstup na mikrofon a čtečka paměťových karet. Kvůli tenčímu tělu se změnila i pozice výdechu chlazení - to je nyní umístěno pod konektory USB, nikoliv vedle nich. Přesun napájecího konektoru doleva se hodí tehdy, když chcete připojit minibook k externímu monitoru a externí klávesnici a myši - vše bude zapojeno na levé straně a kabelový "chaos" se tak nerozleze po celém stole.

Hardware, hlučnost, vydrž, zhodnocení

Nový Atom, dobrý Atom

O nové atomové platformě jsem psal v nedávném článku, takže jen opakuji: novinka je výrazně úspornější než staré Atomy N270/N280 a čipset Intel 945G, ale současně stejné výkonná - jak procesor, tak grafika. Je významný pokrok oproti Atomům řady Z a hlavně grafice Intel GMA 500, která byla k uzoufání pomalá. Výsledkem je tak konečně použitelná atomová platforma, která na jedné straně nebrzdí při práci, ale současně nabízí solidní výdrž při běhu na baterii. Pokud od tohoto minibooku neočekáváte nějaké výrazné zázraky, rozhodně vás nezklame. To se o předchozí platformě Z5x0/Intel GMA 500 rozhodně říci nedalo.

Notebook samozřejmě není vybaven mechanikou, kterou nenabízí žádný desetipalcový minibook. Na to sází instalovaný Windows 7 Starter, který ani přehrávání DVD nepodporuje, stejně jako na tato média neumí vypalovat. Pokud tedy připojíte externí mechaniku, budete si muset vypomoci jiným programem. Vestavěný disk má kapacitu 250 GB a je velice tichý, není slyšet žádné šustění ploten nebo seek při práci. Levnější model pak nabízí kapacitu 160 GB. Notebook je vybaven 1 GB paměti, což je pro W7 spodní limit - i tak ale dosahuje systém ve své svižnosti na Windows XP, a to jak při práci, tak při startu nebo hibernaci.

Poznámka: Notebook podporuje pouze 1 GB RAM, nemá tedy smysl gigabajtový modul vyměňovat za jiný s vyšší kapacitou. Notebook v takovém případě vůbec nenastartuje. Přitom konkurence se stejným vnitřkem nabízí podporu pro až 2 GB RAM.

Až osm hodin práce

S notebookem je dodávána šestičlánková baterie s kapacitou 48 Wh, která z notebooku trochu vyčuhuje na spodní straně. Rozhodně ale nejde o žádný batoh, jako u některých konkurenčních modelů, spíše o decentní "bobek". Notebook je tak zvýšen od podložky, což usnadňuje jeho chlazení a hlavně zvyšuje displej více do úrovní očí. To je pro mne ta hlavní výhoda, protože mne při delší práci u stolu tolik nebolí za krkem. I přesto, že "nožičky" na baterii nejsou zrovna v ideální pozici, notebook se ani při maximálním otevření displeje nepřevažuje, což je bohužel vada mého MSI Wind.

Nový čipset a procesor jsou velmi úsporné, ostatně o tom jsem už psal ve starším článku. Při běžné práci s internetem si notebook řekne o nějakých 7 W, při prohlížení videí na Youtube nebo sledování videí o cca 9 W, "nicnedělání" bez Wi-Fi (například psaná ve Wordu) si bere okolo 5-6 W a když skutečně necháte notebook jen nečině ležet, bez problému se dostanete i na 4,5 W - to vše s třetinovým jasem displeje. Při maximálním vytížení procesoru aplikací Orthos Prime jsem se dostal na 10 W a v závěru startu systému aplikace BatteryBar ukazovala 10,5 W; více si notebook může teoreticky vzít už jen při maximálním vytížení procesoru i grafiky současně.

Baterie udrží notebook naživu minimálně pět hodin - tolik notebook "udělá" při přehrávání videa. Při běžné práci s internetem pak vydrží okolo šesti hodin a bez internetu se dostanete na téměř osm hodin. Ještě vyšší výdrž by nabídla baterie s kapacitou 63 Wh, se kterou můžete Aspire 532h také pořídit. Naopak menší tříčlánková baterie by zase odstranila "bobek" ze spodu notebooku, na druhou stranu by ale snížila výdrž na cca tři hodiny. Nabíjení notebooku na plnou kapacitu trvá pak zhruba tři a půl hodiny. Acer je nutno pochválit za provedení nabíječky, která nemá "středový" adaptér - ten je totiž součástí přímo zásuvkového konektoru, což je nejen skladnější řešení, ale adaptér se také lépe balí do batohu.

Malý foukáček

Úsporný čipset a procesor mají výhodu v nepatrných nárocích na chlazení. Podle specifikací může mít Atom N450 jen pasivní chlazení, Acer ale v zájmu udržení teploty notebooku pod padesátkou sáhnul po chlazení aktivním. Uvnitř je tedy malý větráček, který vyfukuje teplý vzduch vlevo pod USB porty. Z tohoto pohledu je šestičlánková baterie lepším řešením než tříčlánková, protože notebook trochu zvedá a horký vzduch má kam unikat. Při obyčejné kancelářské práci větráček zapíná jen výjimečně, jakmile ale přehráváte video nebo se díváte na internet, bude vaším neustálým společníkem. Naštěstí je docela tichý, takže vám nebude nijak vadit. Na spodní straně je notebook stabilně vlažný, takže není problém jej mít dlouhodobě v klíně. To u 751h byl problém, tam teploty uvnitř dosahovaly až na 60 stupňů (chlazení je pouze pasivní).

Jednoznačné doporučení

Na tomto minibooku je dobře patrné, jak výrobci postupně zlepšují kvalitu svých malých a levných modelů. Zatímco první minibooky byly spíše parodie na počítačový hardware (špatné zpracování a různé další nedokonalosti), nejnovější modely mohou směle svým zpracováním soupeřit s dospělými "kolegy". Acer navíc dokázal vměstnat velkou šestičlánkovou baterii do notebooku takovým způsobem, že celek vypadá vcelku přijatelně a baterie nekazí dobrý dojem z designu. Jedinou výtkou může být hůře reagující rolující plocha na pravé straně touchpadu.

Základní model se 160GB diskem a Windows XP Home pořídíte za cca 7 500 Kč, s 63Wh baterií pak za 7 800 Kč. Pokud chcete 250GB disk, připlatíte si jen několik stovek, ale už dostanete Windows 7 Starter Edition, která mají několik omezení. Nejdražší model v nabídce s 63Wh baterií pak stojí okolo 8 500 Kč, stále má však pouze jeden gigabit paměti. Ať si už ale vyberete jakýkoliv model, věřím, že nebudete zklamáni.

 

Acer Aspire One 532h

Cena

8 200 Kč

Zapůjčil

Acer ČR

 

Specifikace

Procesor

Intel Atom N450, 1,66 GHz, FSB 666 MHz

Operační paměť (vestavěná)

1 GB DDR2

Operační paměť (rozšiřitelná do)

1 GB

Pevný disk (velikost)

250 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 ot.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

ne

Optická mechanika (rychlost)

ne

Velikost displeje (palců)

10,1"

Rozlišení displeje

1 024 × 600 bodů

Grafická karta

Intel GMA 3150

Grafická paměť

sdílená 64 MB

Wi-Fi

Atheros, b/g/n

Bluetooth

ano

Mobilní komunikace

ne

Operační systém

Windows 7 Starter

Porty (s výjimkou USB)

ethernet, 2× audio, VGA

Počet USB portů

3

Slot pro karty

ano

Rozměry

25,2 × 258,5 × 185 mm

Hmotnost

1,24 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

2677

3DMark03 (body)

690

3DMark05 (body)

neměřeno

3DMark06 (body)

137

PCMark05 (body)

test neproběhl celý (CPU 1441, Mem 2481,

Graphics n/a, HDD 5076)

HDTune (MB/s; ms)

55 MB/s; 18,6 ms

CrystalDiskMark (MB/s)

61,47/62,06 MB/s

SuperPI (čas)

1:32 s

Cinebench R10 (body)

neměřeno

Sandra 2009 (procesor)

3,8 GOPS

Sandra 2009 (multimédia)

7,88 Mpx/s

Sandra 2009 (paměť)

2,78 GB/s

Vista Index (body)

2,4 (CPU 2,4; RAM 4,5; Aero 2,9; Grafika 3; Disk 5,7)

Výdrž web* (čas)

6:23 h

Výdrž kancelář** (čas)

7:47 h

Výdrž multimédia*** (čas)

5:04 h

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

 

 

Byl pro vás článek přínosný?