Hlavní navigace

Acer Aspire TimelineX 5830TG: We want it! (test)

16. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, první dojmy, vzhled a zpracování

Acer Aspire 5830TG je novým zástupcem řady Timeline, která přichází již ve své třetí generaci - nová generace přišla vždy s uvedením nové platformy procesorů Intel. První modely se na trhu objevily na jaře 2009 společně s procesory Intel CULV, které byly na svou dobu extrémně úsporné, ovšem za cenu nižšího výkonu. Nové notebooky řady Timeline se setkaly s nečekaným úspěchem. Jednak zcela změnily designový směr Aceru a zaujaly svým moderním vzhledem, a jednak byly několik měsíců na trhu jako jediné s procesory CULV.

 

Druhá generace notebooků Timeline přidala do názvu písmeno X a místo úsporných procesorů, které byly vyhrazeny pro 11,6" model, dostaly notebooky běžné procesory Core i3 a Core i5 a navíc byly některé modely osazeny relativně výkonnou grafikou Ati Radeon 5650M a později 6550M, která dovolovala hrát i některé méně náročné hry. Pokud šlo o design, ten se změnil spíše evolučně než revolučně. Z velké části zůstalo zachováno provedení, klávesnice i barvy.

Modrá je dobrá

Třetí generace TimelineX přichází společně s procesory Sandy Bridge a není jen upgradem hardwaru, ale i designu - a to téměř od základu. Bere si totiž to nejlepší ze starých modelů a přidává designové a funkční prvky z modelů Ethos. Příkladem budiž chiclet klávesnice s menšími tlačítky a většími mezerami, stříbrný a hlavně snížený prostor klávesnice, takže tlačítka již nejsou jakoby zapuštěná, ale vyčnívají, či stejně řešený kloub displeje.

Nové TLX přichází nikoliv černé barvě, ale v tmavém šedomodrém odstínu, který najdete na víku a v prostoru pod klávesnicí. Boky jsou částečně stříbrné a černé, z černého plastu je i celá spodní část. Okolí displeje je pak piano black, je to jediné místo, které můžete upatlat otisky prstů. Povrch víka je kovový, zatímco stříbrná v okolí klávesnice je běžný plast. Nová generace je ještě o něco tenčí než ta předchozí, tlustší je jen v místě, kde je umístěna baterie. Díky tomu je notebook nepatrně zvednut, což usnadňuje psaní.

Třikrát a dost

TimelineX třetí generace zastupují jen tři modely, třináctku, čtrnáctku a patnáctku - 3830TG, 4830TG a 5830TG, jedenáctka na trhu není a ani nebude. 3830TG a 4830TG jsou vybaveny procesory Core i5-2410M, tedy nejslabším modelem i5, 5830TG má v konfiguraci jednak tento procesor a jednak slabší Core i3-2310M bez turba. S tímto procesorem je zatím nejlevnějším modelem, pořídíte jej za cca 17 500 Kč. Naopak nejdražší je třináctka, která je vybavena 120GB diskem SSD a pořídíte ji za 21 tisíc a nějaké drobné. Jde o jeden z nejlevnějších modelů s diskem SSD na trhu.

Všechny TLX s přídomkem TG mají rovněž společnou grafickou výbavu - nabízí jak Intel HD 3000, tak Nvidii GT540M přepínanou pomocí technologie Optimus. Dedikovaná grafika tedy běží jen v případě potřeby, jinak je automaticky přepnuto na Intel HD. Předpokládám, že později se ukážou i modely, které budou vybaveny pouze integrovanou grafikou, protože ne každý potřebuje grafiku na hry a Intel HD je pro běžné použití i starší hry naprosto dostačující.

Poznámka: Začátkem prázdnin bude inovovaná i řada TravelMate TimelineX, která nyní čítá čtyři modely od 11,6" do 15,6" úhlopříčky. Nová generace však již bude obsahovat pouze čtrnáctku a patnáctku, a to z důvodu přepracované dokovací stanice. Ta se bude zapojovat zespodu a do malých modelů by údajně nešla zapracovat.

Acer Aspire TimelineX 5830TG
Cena 20 000 Kč vč. DPH (CZC.cz)
Zapůjčil Acer ČR, www.acer.cz
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2410M
Frekvence 2,3 GHz
Max. frekvence (turbo) 2,9 GHz
Operační paměť 4 GB
Pevný disk (velikost) 750 GB
Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 15,6"
Rozlišení displeje 1366 × 768
Grafická karta Nvidia GeForce GT540M
Grafická paměť 2 GB DDR3
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, HDMI
Porty (s výjimkou USB) sluchátka, mikrofon, ethernet
Počet portů USB 2.0 3
Počet portů USB 3.0 1
Čtečka paměťových karet SD/MMC/MS/MS Pro/xD
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 378 × 249 × 25,4 - 31,3 mm
Hmotnost 2,49 kg
Kapacita baterie (Wh) 6000 mAh
Software
Operační systém Windows 7 Home Premium 64bit

Displej, klávesnice a zvuk

Modlitba za vyšší rozlišení

Stejně jako většina patnáctipalcových notebooků má i Aspire 5830TG displej s rozlišením HD ready, tedy 1 366 × 768 bodů. Je to bohužel standard i dražších modelů Aceru i konkurence a stejně jako obvykle i zde říkám, že mi toto rozlišení na tak velkém displeji naprosto nevyhovuje. Nedávno jsem dotestoval jednu patnáctku s full HD a čtrnáctku s HD+ a musím říct, že to byla naprostá paráda. Jednak je toho na displeji více vidět, což se hodí při práci s dokumenty nebo prohlížením webů, a jednak díky většímu dpi má zobrazení vyšší kontrast a je jemnější.

Pro patnáctku je podle mne ideální rozlišení HD+, tedy 1 600 × 900 bodů. Na výšku je počet bodů dostatečný na to, aby bylo alespoň něco vidět, a přitom není toto rozlišení tak detailní jako full HD, s nímž mohou mít někteří na patnáctkách už problémy (a museli by si zvětšovat systémové fonty). Je zkrátka škoda, že Acer nenabízí u patnáctek vyšší rozlišení, rozhodně by to zvýšilo užitnou hodnotu notebooku a byl by to kromě numerického bloku další argument, proč si nevystačit se čtrnáctkou.

 

Poznámka: Toto není kritika na hlavu Aceru, ale spíše obecná připomínka ke všem výrobcům, protože mám za to, že HD ready je pro patnáctku rozlišení naprosto nevhodné.

Displej 5830TG je lesklý, jak je v segmentu domácích mašin zvykem. Lesklé provedení má lepší barevné podání a nabízí kontrastnější barvy, což se hodí při sledování filmů. Lépe také zobrazuje tmavé odstíny. Při práci ale musíte počítat s tím, že není vhodné sedět s oknem v zádech a už vůbec ne na přímém slunci. Jas displeje je dostatečný, a to v obou směrech. Pozorovací úhly nejsou vzhledem k TN technologii vůbec špatné, potíže nastávají snad jen při sledování filmů s tmavými scénami, když sedíte trošku vychýleni z optimální roviny.

Perfektní klávesnice

Oproti minulé generaci TLX má novinka zcela jinou klávesnici - je podobná jako u modelů Ethos, tedy samostatná chiclet tlačítka vystupující nad okolní povrch s relativně velkými rozestupy. Jsou tedy menší než dříve, ale jejich "rozteč" zůstala zachována. Tlačítka mají nízký zdvih, jsou tichá, mají příjemný povrch, zkrátka špička. Na klávesnici se píše naprosto skvěle, lépe než na předchozích modelech. Patnáctka má ještě k tomu dispozici numerický blok, takže nepotřebujete externí klávesnici. Oproti Ethosu má TLX velký Enter, což je jednoznačně plus.

Nový je i touchpad - má totiž oddělená tlačítka, díky čemuž reagují na stisk i uprostřed. Opět krok kupředu. Povrch je stejný jako má okolní plast, jemně hrubý, takže prst po něm dobře klouže a nezdrhává se jako na lesklých a hladkých materiálech. Touchpad je ohraničen malým okrajem, díky čemuž se vám nestane, že byste prstem vyjeli vně. Touchpad je vícedotykový, rolovat lze jak pohybem po straně, tak i dvě prsty. Zkrátka klávesnice i touchpad si zaslouží jedničku. Ještě kdyby byl touchpad současně klikací (clickpad), přidal bych k hodnocení i hvězdičku.

Na notebook dobrý zvuk

Patnácka je vybavena všemi důležitými porty - kromě tří portů USB 2.0 na pravé straně tu máme ještě jeden port USB 3.0 vlevo, hned vedle HDMI, VGA a ethernetu. Je poněkud škoda, že se alespoň jeden USB nepřesunul doleva, protože pokud budete používat více externích zařízení, budou vám kabely nebo USB flash disk překážet při pohybu myší (alespoň pravákům). Všechny konektory jsou totiž umístěny u spodní části notebooku, v horní části je umístěn výdech chlazení (vlevo) a mechanika (vpravo). Vpředu pak najdete ještě slot na paměťové karty.

Výrazně byl na nových TLX vylepšen zvuk, alespoň u 15,6" modelu. Ten nyní zní podobně jako Ethos, čili jsou patrné středy a někdy se ozve i nějaký bas - alespoň jeho náznak. Zkrátka na notebook zní 5830TG velmi dobře, a pokud nejste zrovna hudební fajnšmekři, pak nebudete ve většině případů potřebovat externí reproduktory. A jestliže ano, můžete využít i digitálního výstupu, který je kombinován s výstupem na sluchátka.

Hardwarové vybavení, výkon, výdrž

Pouštní most se vyplatil

Notebook je vybaven posledním výkřikem módy, procesorovou platformou Sandy Bridge. Levnější model nabízí Core i3-2310M, testovaný pak Core i5-2410M, nejslabší model z této řady. Na rozdíl od 25xx nenabízí 2410M pokročilou virtualizaci a podporu kryptovacích instrukcí AES a má rovněž nepatrně nižší maximum integrované grafiky, což ničemu nevadí, neboť v notebooku je přítomna dedikovaná grafika. Více jsem o tomto procesoru psal v nedávném článku, kde jsem jej srovnal s dalšími procesory Sandy Bridge.

3DMark

Integrovanou grafiku Intel HD 3000 doplňuje Nvidia GeForce 540M s technologií Optimus, díky čemuž běží Nvidia jen tehdy, je-li to potřeba; například při hraní her. Jinak je v akci HD 3000, což výrazně snižuje spotřebu. Společně s grafikou má procesor TDP jen 35 W, přičemž v idle je napětí procesoru snižováno až na 0,75 V - i to přispívá k úspoře "paliva". Grafika má 96 stream procesorů, díky čemuž nabízí velice dobrý výkon. V nativním rozlišení displeje vám dovolí hrát i moderní hry s vyššími detaily a některé hry s nižšími detaily i ve full HD. A bylo by to ještě lepší, kdyby Acer místo DDR3 pamětí použil GGDR5, které GT 540M také podporuje; zvýšil by tím propustnost na dvojnásobek.

CrystalDiskMark

Notebook je vybaven diskem o velikosti 750 GB, přičemž systémový oddíl ukousne jen 16 GB. Není tedy problém na disk dostat i rozsáhlou filmotéku. Má sice jen 5 400 otáček, nicméně výkon je velice solidní - průměrná rychlost čtení 75 MB/s, což je v této kategorii nadprůměr. Rozhodně jsem neměl pocit, že by mne disk zpomaloval při práci nějak více, než bych čekal. Disk SSD v nabídce není, ten stejně jako u předchozí řady TravelMate TLX nabízí pouze třináctipalcový model, u něhož se klade důraz více na mobilitu než na to, aby nahradil počítač i s velkým datovým úložištěm.

Zázrak: téměř deset hodin

Naprosto vynikající je výdrž notebooku. Sandy Bridge je natolik úsporná platforma, že se bez problému vyrovná starším CULV procesorům, u nichž celá platforma v idle brala jen 5-6 wattů. Při poloviční úrovni jasu a zapnutí Wi-Fi (dle naší metodiky) dokáže 5830TG snížit spotřebu v idle i pod 6 W, rekordem bylo 5,3 W - to je v porovnání s předchozí generací Core iX téměř neuvěřitelné. S baterií o kapacitě 66 Wh tak notebook vydržel při nicnedělání 9:24 h, takže tvrzení výrobce, že notebook vydrží devět hodin, nebylo nijak přehnané, naopak.

 

Pro srovnání: Notebook Acer Aspire 8372G s procesorem Intel Core i5-460M a grafikou Intel HD vydrží ve stejném režimu idle jen osm a půl hodiny - ale s baterií 86 Wh!

Nízkou spotřebu má notebook také při běžné pracovní zátěži. Při prohlížení náročných webových stránek a další práci se spotřeba pohybuje mezi 10 a 12 W, takže notebook při tomto zatížení zvládl běžet pět a půl hodiny. Když pracujete běžným způsobem, kdy děláte i něco jiného než jen surfování po flashově náročných webech, vydrží notebook sedm až osm hodin, což je celá pracovní doba nebo cesta vlakem z Ostravy do Prahy a zpět. Dobíjení pak trvá zhruba dvě a půl hodiny, což je vzhledem k době výdrže naprosto zanedbatelné.

Výdrž - web

Poznámka: Acer uvádí, že nové modely TimelineX používají nové baterie, které neztrácí kapacitu ani po tisíci nabíjecích cyklech. Tak se nechme překvapit‚Ķ

S tím, jak je notebook úsporný, jde ruku v ruce i nízké zahřívání. V klíně je notebook téměř studený a ani vysoká zátěž jej nepřinutí, aby se trochu zahřál. Větrák chlazení běží jen zřídka, a i pokud je zapnutý, jen lehce vrní. Při testech a zapnutém napájení se notebook stal pouze vlažným a stále nebyl problém jej udržet v klíně. Menší tělo 14,1" a 13,3" modelů se bude pravděpodobně zahřívat o něco více kvůli horším možnostem chlazení, přesto neočekávám žádný výrazný nárůst. Zkrátka Sandy Bridge je pro notebooky něco jako dar z nebes.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Lenovo ThinkPad Edge E420s: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6630M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI X370: 13,3", 1366 × 768, AMD E-350, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6310M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Aspire 7750G: 17,3", 1600 × 900, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, AMD Radeon 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min. 
  • Lenovo T420: 14,1", 1600 × 900, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 6360b: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus N53SV: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT550M, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus U36JC: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire 5253: 15,6", 1366 × 768, AMD E-350, 3 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.

 [pagebreak title=Zhodnocení, závěr]

Rychle do krámu, než je vyprodají

Nová řada Aspire TimelineX, pokud mohu soudit podle největšího modelu 5830TG, je jednoduše perfektní. Na notebooku jsem nenašel jediný významný nedostatek a prakticky jediné, co mi vadilo, byl nedostatek USB portů na levé straně. A také rozlišení, přece jen bych u patnáctky ocenil vyšší. Například kdyby Acer přidal ještě jeden o něco dražší model, který by měl kromě lepšího displeje také procesor Core i7. Pokud toto pominu, máte před sebou téměř dokonalou mašinu, na níž je radost pracovat. Má dlouhou výdrž, vysoký výkon, velký disk, ergonomické provedení a navíc je relativně lehký. I proto si zaslouží naše ocenění.

XNTB doporučujeme

Plus a mínus  
+ skvělý poměr výkonu a výdrže
+ vynikající klávesnice
+ dobrý zvuk
+ jeden port USB 3.0
+ nápaditý design
‚àí pouze HD ready displej

Výsledky benchmarků

Výsledky benchmarků

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 13 007
3DMark06 (body) 7847; CPU 3185; SM2.0 3327; HDR 2935
3DMark 11 (body) P986; Graphics 888; Physics 3135; Combined 826
3DMark Vantage P4470; GPU 3557; CPU 19412
PC Mark Vantage 5148; Memories: 3402; TV and Movies: 3775; Gaming: 4029; Music: 5639; Communications: 5087; Productivity: 4609; HDD: 3436
PC Mark 7 Overall 1960; Lightweight 1649; Productivity 1141; Creativity 3913; Entertainment 1966; Computation 8277; System storage 1479
HD Tune 2.55 (MB/s; ms] 75,4 MB/s; 19,4 ms
AS SSD Benchmark ISO: Speed: 36,17 MB/s; Duration: 29,70 s; Program: Speed: 30,62 MB/s; Duration: 45,96 s; Game: Speed: 33,93 MB/s; Duration: 40,70 s
SiSoft Sandra 2010 CPU: 36,9 GOPS; 42,63 GIPS; 32 GFLOPS; Cryptho: 383 MB/s; AES256: 357 MB/s; SHA256: 410 MB/s; Memory: 9 GB/s 
Crystal Disk Mark 3 Seq: 97,07 /95,40; 512K: 33,35 / 49,33; 4K: 0,423 / 0,720; 4KQD32: 1,116 / 0,999
Devil May Cry 50,22 fps
Cinebench R11.5 Open GL: 24,96 fps; CPU: 2,55 pts; CPU 1×: 0,95 pts
x264 BenchMark HD v3.0 13,9 / 49,94 fps
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 80 s
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 117 s
WM9 Encoder (čas) 2:36 m
Windows 7 Experience Index CPU: 6,9; RAM: 5,9; Aero: 4,7; Grafika: 6,6; Disk: 5,9
Výdrž web (čas) 5:32 h
Výdrž kancelář (čas) 9:19 h
Herní testy  
TM Nations Forever 32,1 fps
FarCry 2 22,33 / 33,84 / 17,12 fps
World in conflict demo 20 / 12 / 34 fps
Crysis demo 6,27 fps

CPU - Z idle

CPU - Z load

CPU - Z mem

GPU - Z Intel

GPU - Z Nvidia

HW monitor

HW monitor - idle

HW monitor - load

Byl pro vás článek přínosný?