Hlavní navigace

Recenze notebooku Acer Aspire Vero: výkon s ohledem na přírodu

16. 11. 2022

Sdílet

Zdroj: Cnews
Notebooky Aspire Vero od Aceru spojují environmentální ideologii a vysoký výkon v jednom zařízení. Dočkali jsme se notebooku běžícího na platformě Intel Evo, který zároveň nabízí tělo z (nejen) recyklovaných plastů.

Parametry:

Displej: 14" (16:9), IPS panel s rozlišením 1920 × 1080 px, matný nedotykový, 100% sRGB, 300 nitů
Procesor: Intel Core i7-1255U (Alder Lake), turbo až 4,7 GHz, 10 jader (2/8), 12 MB cache, TDP 15 W (max. 55 W)
Grafický čip: Intel Iris Xe, až 1,25 GHz
Operační paměť: 16 GB LPDDR4X (integrované)
Disk: 1 TB SSD PCIe NVMe PM4 (Micron 2450 1TB MTFDKBA1T0TFK)
Klávesnice: ISO podsvícená, bez numerického bloku, CZ/SK layout
Porty:
  • HDMI 2.1
  • 2× USB 3.2 gen 1
  • USB-C gen 2 (Thunderbolt 4, až 10 Gbps, DisplayPort, Power Delivery až 65 W)
  • napájecí DC port
  • kombinovaný 3,5mm audio jack
Sítě:
  • Wi-Fi 6 (802.11ax 2×2 CNVi) Intel AX211
  • Bluetooth 5.2
Akumulátor: 57,7 Wh Li-Ion
Operační systém: Windows 11 Home
Výbava:
  • Intel Evo
  • Full HD webkamera
  • čtečka otisků prstů
  • OceanGlass touchpad
  • zámek Kensington
Rozměry a hmotnost:

328,7 × 223,6 × 17,9 mm

hmotnost 1,36 kg (napájecí adaptér cca 0,3 kg)

Materiál: recyklovaný plast

Vzhled a zpracování:

Série Aspire Vero se prezentuje jako notebooky, jejichž šasi je vyrobené z recyklovaných plastů vytažených z oceánů. A vězte, že vám to výrobce bude dávat najevo, jak to jen jde. Už po rozbalení z krabice na vás vykoukne notebook s mírně hrubší strukturou. Mnou testované šedé šasi má texturovaný povrch s miniaturními žlutými částečkami, povrch modré verze zase doplňují světle modré tečky.

Tvarovaný pant s gumovými nožičkami nadzvedne základnu při vyklopení displeje (zdroj: Cnews)
Tvarovaný pant s gumovými nožičkami nadzvedne základnu při vyklopení displeje (zdroj: Cnews)
Spodní strana s průduchy pro nasávání vzduchu (zdroj: Cnews)
Spodní strana s průduchy pro nasávání vzduchu (zdroj: Cnews)

Prakticky celé plastové šasi tak obsahuje určité procento recyklovaného plastu. Dle Aceru bylo na výrobu šasi použito 30 % recyklovaného plastu, na výrobu kláves 50 % a na recyklovaný plast se dostalo také v případě touchpadu. Ačkoliv ale může šasi působit jakkoliv lacině, svoji funkci plní a nabízí poměrně dobrou odolnost a ochranu vnitřních komponent včetně displeje. Nemusíte se tak bát jakékoliv snížené kvality. Šasi je stejně náchylné k poškození jako jakýkoliv jiný notebook.

Aspire Vero vám bude jasně dávat najevo přítomnost recyklovaných plastů Aspire Vero vám bude jasně dávat najevo přítomnost recyklovaných plastů (zdroj: Cnews)

Jak jsem dříve zmiňoval, Acer se vám bude snažit vnutit fakt, že pro výrobu notebooku byl použit recyklovaný plast všemi možnými způsoby. Prvně je viditelný znak obráceného R s nápisem "post consumer recycled" ve spodní části základny a stejný znak pak najdete i na touchpadu. A aby toho nebylo málo, samotné klávesy R a E se nesou v obráceném nažloutlém duchu a odkazují na znovupoužitý plast. Přes to všechno se ale stále jedná o kvalitní šasi, které se bez problému může postavit klasickému plastovému šasi u jiných notebooků.

Notebook s napájecím adaptérem spadá váhově do průměru. (zdroj: Cnews)
Notebook s napájecím adaptérem spadá váhově do průměru. (zdroj: Cnews)
Chytrý příklad využití balení. Jednoduchým složením získáte krabici (zdroj: Cnews)
Chytrý příklad využití balení. Jednoduchým složením získáte krabici (zdroj: Cnews)

Klávesnice:

Jakožto člověka, který denně napíše tisíce znaků, mě pochopitelně zajímala klávesnice. U Aspire Vero sáhl Acer po klávesnici, kterou můžete dobře znát z jiných notebooků řady Aspire. Na numerický blok zapomeňte, vzhledem k velikosti displeje by se na základnu ani nevešel. Nízký zdvih v kombinaci s příjemnou tuhostí má za následek pohodlné psaní textu. Dostatečné rozestupy mezi klávesami pak eliminují velké procento překlepů.

Základna notebooku s klávesnicí (zdroj: Cnews)
Základna notebooku s klávesnicí (zdroj: Cnews)
Víko chránící displej (zdroj: Cnews)
Víko chránící displej (zdroj: Cnews)

Klávesnice je evropského typu ISO s klasickým velkým Enterem a kratším levým Shiftem. Zmenšení se bohužel týká i šipek, konkrétně šipek nahoru a dolů, které mají oproti jiným klávesám každá poloviční velikost. Vzhledem k tomu, že se na šipkách nachází i funkce PgUP a PgDown, jsem často nahmátl a stiskl opačnou šipku, než bych chtěl.

Celou klávesnici doplňuje bílé dvouúrovňové podsvícení, jehož intenzitu můžete měnit klávesou F11. Po chvilce nečinnosti podsvícení zhasne a pro jeho znovu aktivaci je nutný stisk některé z kláves. Přejet po touchpadu nestačí. Je to drobnost, ale občas vám může stisk klávesy znepříjemnit aktuálně rozdělanou práci.

Detail na klávesnici s bílým podsvícením Detail na podsvícenou klávesnici (zdroj: Cnews)

Klávesnice bohužel trpí neduhem, který postihuje většinu notebooků s plastovou základnou, a tím je prohýbání. Pokud přibližně na střed klávesnice více zatlačíte, výsledkem je opravdu nepříjemné prohnutí, které vůbec nevypadá dobře. Při psaní textu se nic takového neděje (pokud tedy do kláves neboucháte tak silně, až jednotlivé znaky odlétávají), pořád ale máte před sebou pocit lacině vypadající klávesnice, přestože je psaní textu pohodlné.

Důležité je také zmínit vrchní řadu kláves kombinujících F1–F12 a rychlé zkratky. Defaultně jsou na těchto klávesách nastavené funkční zkratky, pro aktivaci F kláves je nutný stisk Fn tlačítka. Při používání klávesových zkratek s F klávesami (například Alt + F4) se tak dostanete do situace, kdy pro stisk jednoduché zkratky musíte krkolomně třemi prsty nahmatávat mimo dané klávesy i funkční Fn tlačítko. A přitom by vše šlo chytře vyřešit softwarovou cestou.

Displej:

Acer se rozhodl sáhnout po osvědčené klasice a osadil notebook 14" IPS panelem s matnou úpravou, která se stará o eliminaci většiny odlesků. Full HD rozlišení (1920 × 1080 px) na dané velikosti displeje vypadá hezky a rastr jednotlivých pixelů nepoznáte ani při bližším zkoumání. Homogenita podsvícení je rovněž na dobré úrovni a problém nebudete mít ani při práci ve venkovních prostorách díky udávanému jasu 300 nitů.

14palcový displej obklopují poněkud větší rámečky 14palcový displej obklopují poněkud větší rámečky (zdroj: Cnews)

Osobně mi trochu vadí poměr stran displeje 16:9. Raději bych se díval na 16:10 výměnou za užší rámečky, které by rovněž slušely notebooku daleko víc. Zamrzí také pouze 60Hz obnovovací frekvence. V moderních laptopech bych zkrátka čekal víc. Víko displeje lze otevřít až do úhlu 140°, při otevírání ale budete potřebovat obě ruce a přidržet si základnu, jinak notebook vždy malinko poposkočí směrem od vás. Tužší panty vám přijdou vhod například při práci na cestách, kdy displej drží na místě a nemusíte jej upravovat při sebemenším drcnutí.

Konektivita:

Výčet konektorů začneme levou stranou. Na ní se nachází napájecí konektor, Thunderbolt 4 port (s podporou až 10 Gbps, DisplayPort a Power Delivery až 65 W), HDMI 2.1, první z dvojice USB 3.2 gen 1 a kombinovaný 3,5mm audio jack. Na pravou stranu výrobce umístil pouze bezpečnostní zámek Kensington a druhé USB 3.2 gen 1.

Pravý bok základny (zdroj: Cnews)
Pravý bok základny (zdroj: Cnews)
Levý bok základny (zdroj: Cnews)
Levý bok základny (zdroj: Cnews)

V balení se nachází napájecí adaptér s tříkolíkovou zástrčkou a hmotností přibližně 300 gramů. Zpočátku jsem si myslel, že bude napájecí adaptér zakončený klasickým tenkým konektorem. K mému překvapení se na konci nacházel USB-C port. Notebook můžete nabíjet mimo originální nabíječku také vlastním napájecím zdrojem. Jedinou podmínkou je podpora protokolu Power Delivery s 65 W. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje modul Intel AX211 disponující Wi-Fi 6 (802.11ax 2×2 CNVi) a Bluetooth 5.2.

Procesor a výkon:

Cinebench R23 výsledky testování Cinebench R23 výsledky testování (zdroj: Cnews)

Notebook běží na 10jádrovém procesoru Intel Core i7-1255U patřícím zatím do nejnovější generace mobilních procesorů s kódovým označením "Alder Lake" vyráběných na 7mm technologii. Tyto procesory mají jako první u Intelu hybridní architekturu – mix dvou typů jader P-Core a E-Core.

Zatímco P-Core jádra sahají na špici při jednovláknovém výkonu, E-Core jádra naopak patří k úspornějším a podávají lepší výsledky při multijádrovém výkonu. Zjednodušeně lze říct, že čtyři jádra E-Core mají zhruba takový celkový mnohovláknový výkon jako dvě velká jádra P-Core (která mají každá dvě vlákna, takže pro mnohovláknové aplikace obě alternativy poskytují čtyři vlákna).

Intel Core i7-1255U má základní spotřebu 15 W, v boostu pak může krátkodobě odebírat až 55 W, aby dokončil krátce běžící zátěže co nejrychleji. Základní takt P-Core jader činí 1,7 GHz, v maximálním boostu pak až 4,7 GHz, což mu dává velmi dobrý jednovláknový výkon. Osm malých E-Core jader má frekvenci v základu 1,2 GHz, při maximálním boostu pak až 3,5 GHz. Procesor disponuje 12MB L3 cache a integrovanou grafickou kartou Intel Xe LP, která má maximální frekvenci 1,25 GHz a podporu hardwarových enkodérů videa HEVC, H.264, a dokonce i nejnovějšího AV1.

3DMark Time Spy výsledky benchmarku (zdroj: Cnews)
3DMark Time Spy výsledky benchmarku (zdroj: Cnews)
3DMark CPU Profile výsledky benchmarku (zdroj: Cnews)
3DMark CPU Profile výsledky benchmarku (zdroj: Cnews)

Vysoký výkon procesoru si bohužel bere svoji daň, kterou je neustále se točící ventilátor, i když na notebooku nic neděláte. Při vysoké zátěži dosahují teploty na procesoru mezi 65 °C až 70 °C, vytvořené teplo je efektivně odváděno pryč z těla notebooku výdechem směřujícím na plastovou část pod displejem a povrch klávesnice není v žádném místě nepříjemně horký, aby se nedal používat.

V mnou testované konfiguraci doplňuje procesor 16 GB DDR4 RAM s pracovní frekvencí 2133 MHz a časováním 36-39-39-40. Jako úložiště zvolil Acer NVMe disk Micron 2450 o velikosti 1 TB, který nabízí vysoké přenosové rychlosti díky podpoře PCIe Gen4, o kterých se můžete přesvědčit z výsledků testování.

CrystalDiskMark výsledky testování (zdroj: Cnews)
CrystalDiskMark výsledky testování (zdroj: Cnews)
3DMark Storage benchmark výsledky (zdroj: Cnews)
3DMark Storage benchmark výsledky (zdroj: Cnews)

Rozborka a výdrž:

Spodní kryt lze sejmout odmontováním jasně viditelných šroubů. Po jeho sejmutí se vám odhalí vnitřnosti v celé své kráse. Za zmínku stojí jeden okruh chlazení s ventilátorem, který svoji práci odvádí velmi dobře. Pod hliníkovou páskou se ukrývá výše zmíněný 2280 NVMe disk. Pokud byste chtěli úložiště rozšířit, máte smůlu. Žádné rozšiřující M.2 sloty se v notebooku nenachází.

Po sejmutí spodního krytu získáte přístup k základní desce
Po sejmutí spodního krytu získáte přístup k základní desce
Detail na základní desku a jeden chladicí okruh (zdroj: Cnews)
Detail na základní desku a jeden chladicí okruh (zdroj: Cnews)
Detail M.2 port osazený NVMe diskem (zdroj: Cnews)
Detail M.2 port osazený NVMe diskem (zdroj: Cnews)
Detail na použitý bezdrátový modul Intel (zdroj: Cnews)
Detail na použitý bezdrátový modul Intel (zdroj: Cnews)

Necelou polovinu základny obývá Li-Ion baterie, jejíž kapacita se zastavila na hodnotě 57,7 Wh a při běžném brouzdání webem dokáže udržet notebook v chodu přibližně 7 a půl hodiny. Tak jako tak se ale nemohu zbavit pocitu, že okolo baterie je dostatek volného prostoru, kterému by slušela větší baterie s větší kapacitou.

Při nabíjení skrze dodávaný 65W adaptér se baterie nabila na 50 % kapacity za 38 minut, 70 % kapacity jí zabralo přibližně 53 minut a do plného stavu se baterie nabila za 2 hodiny a 2 minuty. Při nabíjení nad 80 % kapacity tak dojde k násobnému snížení dobíjecího výkonu za účelem prodloužení životnosti baterie.

z 0 na 50 % z 0 na 70 % z 0 na 100 %
38 minut 53 minut 2 hodiny a 2 minuty

Hodnocení:

Acer Aspire Vero je notebook, který spojuje výkon se snahou o menší dopad na životní prostředí. A nutno podotknout, že až na výjimky se mu to celkem daří. Plastové šasi s příměsí recyklovaných plastů nabízí stejnou odolnost jako běžné notebooky, zatímco platforma Intel Evo se stará o dostatek výkonu, který vám bohatě postačí na jakoukoliv kancelářskou nebo multimediální činnost. Vyloženě špatně si notebook nevede ani při úpravě fotografií nebo renderování videa.

Vadou na kráse je pak mírně hučící ventilátor i při klidovém režimu, zbytečně nevyužitý prostor u baterie nebo větší rámečky okolo displeje, které by s přehledem pojmuly i displej s poměrem stran 16:10. Acer Aspire Vero si můžete pořídit už od necelých 17 tisíc, za které dostanete 15,6" displej, i5 11. generace a 512GB úložiště. Mnou testovaná varianta s 14" displejem, i7-1255U, 16 GB RAM a 1TB úložištěm vás poté vyjde přibližně na 26 tisíc, což je v současnosti zároveň také to nejlepší, co u Aspire Vero můžete získat.

Líbilo se mi: Nelíbilo se mi:
+ vysoký výkon a platforma Intel Evo - na vrchní řadě jsou defaultně rychlé zkratky namísto F1–F12 kláves
+ nabíjení přes USB-C - méně spolehlivá čtečka otisků prstů
+ vynikající konektorová výbava - ventilátor jde slyšet i při nenáročném používání
+ ekologické provedení těla a krabice
+ chladné tělo při vyšší zátěži

 

Byl pro vás článek přínosný?