Hlavní navigace

Acer AspireRevo s Ion LE

29. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čipovou sadu Nvidia Ion asi není třeba připomínat. Nettopy na ní postavené se už delší dobu vyskytují i v našich e-shopech, stejně tak samotné základní desky s integrovaným procesorem. O prázdninách se začalo mluvit o ořezané verzi Ion LE (novinka na ExtraNotebook).

Ta by, podle informací českého zastoupení Nvidia Igora Staňka, měla postrádat pouze podporu rozhraní DirectX 10 a zřejmě certifikaci Vista Premium. Počítače s Ion LE by se tak měly prodávat se systémem Windows XP, jehož licence pro OEM partnery je levnější než v případě Vist/7. Proslýchá se, že zatímco Windows XP nakupují výrobci za 15 dolarů, Windows Vista už stojí 50-60 dolarů, více ve zprávě na ExtraWindows. Pro zákazníka to kromě staršího OS znamená nižší cenu celého zařízení.

Přesné specifikace Ionu LE zatím Nvidia nezvěřejnila, takže se můžeme pouze dohadovat o dostupných technologiích a jestli je omezení DirectX 10 pouze softwarového rázu, hardwarové blokace nebo je použito jiné IGP. Dokud to neuvidím na vlastní oči, nevěřím raději ničemu :). Zatím lze pouze vydedukovat slabší podporu akcelerace videoformátu H.264 s náročnějším profilem/levelem, která je dána použitým Windows XP.

Dost ale úvodu, redaktoři webu Slashgear objevili v e-shopu Newegg.com nettop s Ionem LE. Stejně jako původní Ion jej jako první nabízí Acer s tělem počítače AspireRevo. Původní model, který jsme testovali i na ExtraHardware, vypadá na chlup stejně, v nabídce jej identifikujete označením R3600, zatímco novinka se nazývá AR1600. Oproti R3600 postrádá 1 GB paměti a Wi-Fi síťovku, náplastí budiž nižší cena – $199.99. Startovací cena původního modelu byla 299 Euro (přibližně $430), ale Američané mají ceny vždycky nějak lepší. Zajímavostí však je, že původní model se v USA vůbec neprodává.

Takže Ion v nettopech a základních deskách už máme, očesaný Ion také, okolo Vánoc bude představena další generace a možná Ion pro procesory VIA, ale kde jsou ony slibované minibooky?

Zdroj: Slashgear

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku