Hlavní navigace

Acer bude dělat herní monitory s FreeSync. První model XG270HU v dubnu

18. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během CES se minulý měsíc začal formovat prvotní seznam monitorů podporujících technologii FreeSync, jež umožňuje vykreslovat na obrazovku s proměnnou snímkovou frekvencí místo fixního intervalu. První monitory mají být od BenQ, LG, Samsungu, Viewsonicu a Nixeusu. Podle serveru TFT Central se k ním ovšem brzy připojí také Acer. První LCD této firmy s FreeSync by se mělo objevit zhruba za dva měsíce a půjde o hráčský monitor XG270HU.

Tento model bude LCD pro hraní takříkajíc ze staré školy. Používá TN panel místo hezčích, ale pomalejších panelů IPS, umožňuje ale na druhou stranu obnovovací frekvence až 144 Hz a zejména odezvu 1 ms (to je jako obvykle papírová hodnota pro přechod šedá-šedá). Rozlišení je 2560 × 1440 při 27" úhlopříčce. Acer k panelu uvádí kontrast 1000:1, pozorovací úhly 170°/160° (jak už bylo řečeno, jde o technologii TN, takže čekejte její obvyklé chování) a maximální jas má být až 350 cd/m². Obrazovka jinak bude mít standardní gamut (u herního monitoru by ani nic jiného smysl nedávalo) a 8bitovou barevnou hloubku – ovšem půjde o 6 bitů nativně plus AFRC.

Acer XG270HU
Acer XG270HU

Existenci tohoto monitoru avizoval server TFT Central už na samém začátku roku. Tehdy ale ještě nebyla známá jeho hlavní „vnada“. A tou budou FreeSync, které monitor XG270HU podle aktualizovaných informací z tohoto týdne bude podporovat. U Aceru to zřejmě bude první model používající Adaptive-Sync, podstatná je ale hlavně asi ta zpráva, že se tento k výrobce k technologii AMD vůbec přiklonil. Když už totiž firma jeden takový kousek do nabídky zařadila, nejspíš budou následovat i další a do budoucna můžeme s podporou Aceru počítat.

 

Monitor bude mít pro použití s FreeSync vstup DisplayPort (1.2), údajně má ale mít také vstupy DVI a HDMI ve verzi 2.0. Stojan bude jen jednoduchý bez možnost upravit výšku nebo otočit panel vertikálně, bude ale vybaven 2W stereo reproduktory. Obrazovka by jinak měla mít jen tenký rámeček. Acer XG270HU také bude mít oblíbené ergonomické technologie posledních měsíců: volitelné režimy s redukovaným množstvím modrého světla a zejména regulaci jasu bez (nízkofrekvenčního) blikání.

Acer XG270HU

Původní informace hovořily, že se tato obrazovka dostane na trh někdy v březnu, tedy příští měsíc. Nakonec to ale bude trvat o něco déle. Podle TFT Central se v obchodech objeví až někdy uprostřed dubna. Cena zatím známá není.

Aktualizováno (20. 02. 2015):
Podle informací od českého zastoupení Aceru bude tento monitor na trhu k dispozici už v březnu, nikoliv až v dubnu. Potvrzena už je také oficiální podpora FreeSync. Acer také zveřejnil oficiální doporučenou cenu pro naše končiny. V Čechách, na Moravě a ve Slezku má model XG270HU přijít na 11 990 CZK, na Slovensku pak zaplatíte 429 EUR.

Zdroje: TFT Central, Acer, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?