Hlavní navigace

Acer představil antibakteriální laptopy i konkurenci Toughbookům

23. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Acer
Na pravidelné akci Acer@next, tentokrát konané pouze online, představil tchajwanský výrobce několik novinek. Třeba Chromebook s antimikrobiálním displejem či ConceptD s výklopným displejem.

Chromebooky jsou jasnou doménou Aceru, který do jejich široké nabídky přidal 13,5" model Chromebook Spin 713. Acer jej navrhl společně s Intelem v rámci projektu Athena.Existuje ve dvou verzích i jako Enterprise Spin 713 (s více funkcemi Chrome OS). Laptop má kovové tělo, je tenký 16,8 milimetrů a váží 1,37 kg.

Jak už napovídá název, jde o konvertibilní zařízení s otočným dotykovým displejem, které může fungovat i jako tablet. Ten má 13,5" a rozlišení 2K při poměru stran 3:2. Displej je chráněný pomocí skla Gorilla Glass a laptop splňuje i odolnost MIL-STD 810G (například přežije pád ze 122 centimetrů).

Sklo na displeji a touchpadu není jen odolné, podle Aceru má i antimikrobiální vrstvu. O výkon se stará procesor Intel Core (10. generace), až 16 GB operační paměti a až 256GB SSD. Výdrž má odpovídat 10 hodinám.

Z výbavy lze zmínit Wi-Fi 6 či dva porty USB-C 3.2 (Gen1) s emulací DisplayPortu a podporou nabíjení. Dále jsou zde porty HDMI, USB-A a čtečka paměťových karet. Klávesnice je podsvícená.

Acer Chromebook Spin 713 CP713 06 Acer Chromebook Spin 713 CP713

Tento výkonný Chromebook doplňuje i menší Chromebook Spin 311 s 11,6" displejem. Místo Intelu jej pohání MediaTek MT8183, ale má delší až 15hodinovou výdrž a hmotností se dostal pod jeden kilogram. I tento IPS displej pokrývá speciální Gorilla Glass s antimikrobiální úpravou.

Spin 311 bude stát okolo 7990 Kč a Spin 713 pak odhadujeme na 18 990 Kč (verze Enterprise bude o 200 € dražší). V prodeji budou už tento měsíc.

Nový Swift 5 s nadzvedávacím mechanismem

Z portfolia ultrabooků se omlazení dočkal 14" model Swift 5. I jej chrání sklo Gorilla Glass se zmíněnou antibakteriální úpravou. Ten má jinak tenké rámečky a tloušťku 14,95 mm s hmotností těsně pod 1 kg. Prodávat se bude v netradičních barvách – zelené (Mist Green) a zlaté (Safari Gold). Volitelně můžete mít konfiguraci s GeForce MX350. Akumulátor má kapacitu 56 Wh a Acer slibuje celodenní výdrž (byť neuvádí počet hodin).

Acer Swift 5 SF514 5 Acer Swift 5

Letošní model se liší přepracovanými klouby víka displeje, které při otevření mírně nadzvednou základnu. Toto řešení už známe třeba od Asusu a je rozhodně příjemné. Displej má rozlišení Full HD a zvýbavy lze zmínit Wi-Fi 6 i porty USB-C s Thunderboltem a USB-A 3.2. Prodávat se bude od října za ceny od 29 990 Kč.

Tip: Acer Swift 3: perfektní základ (recenze)

ConceptD s výklopným displejem

ConceptD je rodina zařízení pro kreativce. Charakterizuje je obří „herní“ výkon, ale profesionální provedení. Nejzajímavější novinkou je ConceptD 3 Ezel s výklopným pantem, který umí předsadit displej více před základnu. Acer má s tímto typem konvertibility zkušenusti, už jej kdysi použil u jednoho Aspiru.

Acer ConceptD 3 Ezel CC315 4 Acer ConceptD 3 Ezel CC315

Novinka je v provedení se 14 a 15,6" displejem, který má přesné barvy. Acer uvádí dE pod 2 a validaci Pantone. Stolní monitory téže značky ale umí dE pod 1, což už běžný uživatel nemá šanci rozlišit.

Klávesnice má podsvícení v barvě jantaru, což na bílém šasi není příliš praktické, ale na pohled hezké. Tělo je vyrobené z kovu a ve 14" variantě váží 1,68 kg.

Tip: Acer ConceptD 7: výkonný a tichý počítač bez kompromisů (recenze)

Vedle Intelu na místě procesoru je pro tyto notebooky typický grafický čip Nvidia Quadro, konkrétně model T1000. Ale můžete mít i normálnější verzi s GeForce GTX 1650Ti. ConceptD 3 Ezel bude stát od 45 990 Kč a koupit si jej budete moci v září.

Obrněné Enduro

Zcela novou podznačkou je Enduro. Odolné notebooky a tablety, které mají konkurovat například Toughbookům od Panasonicu.Acer tato zařízení navrhnul pro záchranáře a ostatní náročná povolání, ale i do továren či zemědělství.

Acer Enduro N7 07 Acer Enduro N7

Enduro N7 se pyšní 14" Full HD displejem s jasem až 700 nitů a dvojicí akumulátprů, z nichž jeden lze za chodu vyměnit. Pohání jej procesor od Intelu 8. generace. Nejnovější generaci najdete až u lehčího Enduro N3, který navíc váží pod dva kilogramy.

Kufříkový model Enduro N7 má krytí IP65. Vedle něj můžete mít podstatně kompaktnější model Enduro N3 s krytím IP53. Jestli budou zařízení Acer Enduro v prodeji i v Česku je zatím nejisté.

Enduro N7:

Enduro N3:

Displeje s antibakteriální úpravou znějí v dnešní době zajímavě, ale Acer i Gorilla Glass v podstatě neslibují nic. Acer ale pod čarou uvádí informaci: „Antimikrobiální sklo Corning ® Gorilla ® Glass nijak nechrání uživatele ani neposkytuje žádný přímý nebo předpokládaný přínos pro zdraví.“

Celou akci si můžete pustit ze záznamu:

zdroj: Acer

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.