Hlavní navigace

Acer ConceptD 7: výkonný a tichý počítač bez kompromisů (recenze)

7. 10. 2019

Sdílet

ConceptD je nová profi značka počítačů od Aceru, které svým výkonem i zpracováním mají konkurovat například MacBookům Pro. Má jít o silné počítače bez kompromisů určené pro kreativce, kteří doposud často používali herní mašiny – neboť poskytovali výkon i pro práci. Vedle testovaného ConceptuD 7 je na trhu ještě ConceptD 9 s naklápěcím displejem a levnější ConceptD 5. Ke všem pak existují ještě Pro varianty s grafikou Quadro místo GeForce. Acer je poprvé představil letos na jaře v New Yorku, podruhé pak na berlínské Ifě.

ConceptD 7 je krásný bílý notebook s částečně hliníkovým šasi, bytelným provedením a tloušťkou (17,9 mm při 2,1 kg) tak akorát, aby pojmula výkonné komponenty, ale zároveň nešlo o špatně přenositelný „stolní notebook“, ani o tenký počítač s hlučným chlazením.

Dvě prodávané varianty ConceptD 7 se liší grafikou (GeForce RTX 2060 vs. 2080) a operační pamětí (16 vs. 32 GB DDR4). Procesor (Intel Core i7-9750H) i disk (1TB SSD) mají stejný. Testujeme dražší variantu NX.C4KEC.001 za 87 990 Kč.

Acer ConceptD 7 foto13 Acer ConceptD 7 foto13

Displej

Rozlišení 4K se pro profesionální použití na rozdíl od běžných 15" laptopů už docela hodí (i když má ve Windows nastaveno zvětšení prvků na 250 %), navíc Acer uvádí 100% pokrytí gamutu Adobe RGB, přesnost s dE menší než 2 a ověřeným barvám Pantone. Displej otevřete pohodlně jednou rukou, okolo něj jsou velmi tenké rámečky se zkosenými hranami a vešla se i webová kamerka.

Kolorimetrickou sondou jsem naměřil rozsah jasu 22 až 385 nitů při střední hodnotě na 30 % šoupátka. Úroveň černé při této hodnotě dosahuje na 0,1 nitu, což znamená kontrast zhruba 1200:1. Tohle nejsou úplně nejlepší hodnoty hodné drahého notebooku, navíc zde ani není senzor okolního osvětlení pro automatickou změnu jasu.

Barevný gamut ale opravdu odpovídá AdobeRGB a má hned v základu perfektní vyvážení bílé. Také křivka gama je docela pěkně rovná okolo hodnoty 2,1. Hodně dobrá je i homogenita displeje. Displej má obnovovací rychlost 60 Hz a (odhadnutou přes PixPerAn) latenci 20 ms (bílá-bílá). V utilitě se lze přepnout z profilu AdobeRGB na barvy sRGB.

ConceptD 7 mohl mít lepší rozsah jasu i vyšší kontrast (nebo rovnou podporu HDR), ale všechny ostatní hodnoty jsou nadprůměrné a displej je celkově velmi dobrý. Otevřete jej až do plných 180°. I zvuk ze dvou reproduktorů je plný a s náznakem prostorovosti. Musím jen chválit.

rozsah jasu 22 až 385 cd/m² (120 při 30 %)
hodnota černé (při jasu 120 cd/m²) 0,10 cd/m²
kontrast (při jasu 120 cd/m²) 1217:1

Klávesnice

Tenké rámečky znamenají, že ani u 15,6" velikosti displeje není dost místa pro numerický blok klávesnice. Její alfanumerická část je ale zatím to nejlepší, co se Aceru na poli klávesnic povedlo. Jistý a příjemný pocit z kláves v kombinaci s nízkým zdvihem dělá z tohoto notebooku výborný nástroj na psaní delších textů.

Layout je evropský, s velkým Enterem a krátkým levým Shiftem, přičemž i zde jsou patrné „dvojité“ klávesy, respektive stejné šasi i pro US layout. Ničemu to ale nevadí. Zapínací tlačítko je bohužl součástí hlavního bloku, ale Acer to má vyřešené tím, že jej pro vypnutí notebooku musíte déle podržet.

F-klávesy jsou oddělené po čtyřech, zato šipky Acer zbytečně utopil. Mohl je z klávesového bloku trošku vysunout, což udělal akorát u mezerníku – u kterého to zase potřeba tolik není.

Acer ConceptD 7 foto11 Kurzorové šipky mohly z klávesového bloku vystupovat

Tlačítka mají nažloutlé podsvícení ve čtyřech úrovních, Acer jej popisuje jako oranžové (amber) a připomínající přírodu či východ slunce. Klasické bílé podsvícení by totiž na bílé klávesnici vůbec nevyniklo, takže použití oranžového je vlastně docela pěkné.

Černá klávesnice by samozřejmě byla lepší, ale zase by nezapadla do designu. Podsvícení po krátké době zhasne, nastavit jeho stálé lze v utilitě. Rovnoměrnost podsvícení není dokonalá, ale i tak nadprůměrné a hlavně nevynechává žádné znaky. Dobře se pracuje i s clickpadem, který má hladký povrch a je dostatečně přesný.

Konektivita, výdrž a výkon

Bezdrátové připojení vyřešíte rychlou Wi-Fi 802.11ac (nebo gigabitovým portem). Dále máte k dispozici HDMI 2.0, miniDP 1.4, 3× USB 3.1, USB-C 3.1 (Thunderbolt 3) a jacky na sluchátka a mikrofon.

Acer ConceptD7 hwinfo Acer ConceptD7 hwinfo

Akumulátor má kapacitu 84 Wh a nabíjí jej 180W adaptér. Ten už sice není stylově bílý, ale vzhledem ke svému výkonu je pořád docela malý a tenký. Za hodinu v nabíječce se z nuly dostanete na 53 %. Výdrž není špatná, pět hodin běžné práce či přes 8 hodin kancelařiny je docela nadprůměr, jenže 84Wh akumulátor by měl zvládnout více. Je to zřejmě dáno i tím, že Acer použil více výkonné komponenty, například procesor s TDP 45 W, ale také vysokým 4K rozlišením.

Naměřený výkon překonává i řadu čistě herních notebooků a dvě SSD v poli RAID0 znamenají průměrnou propustnost 500 MB/s (dvakrát více než je běžné). Na tomhle „nástroji pro kreativce“ si i velmi dobře zahrajete. Přepínání grafik funguje plynule. I při snaze o maximální vytížení je počítač nesmírně tichý a chladný (do 55 °C).

Výkon
PCMark 10 5 308 bodů
PCMark 8 2.0 (storage bandwidth) 500 MB/s
Cinebench R15 (xCPU) 1029 cb
3DMark (time spy) 6 803 bodů
Crystal Disk Mark / AS SSD
Výdrž
kapacita akumulátoru 85 Wh
Powermark (Balanced)  4:50 h
Powermark (Productivity)  8:20 h
přehrávání Full HD H.265 videa  6:07 h
rychlost nabití za 60 minut 53 %

Hardware

Pod krytem na vás vykoukne základní deska, která je z větší části přelepená. Kromě akumulátoru tak máte přístup jen k modulu Wi-Fi. Disk a paměti se ukrývají hlouběji zřejmě z druhé strany desky, ale jsou tam, nejde o integrované čipy. Jejich případná výměna v budoucnu ale bude velmi náročná.

Acer ConceptD 7 foto1 Acer ConceptD 7 foto1

Trojice ventilátorů má tvarování lopatek podobné jako soví křídla (jak tvrdí Acer), což má přispívat k menšímu hluku. Každý ventilátor má 59 kovových lopatek tenkých 0,1 mm. A ConceptD 7 skutečně hlučný není. I když při delší zátěži slyšíte hučení, nejde o žádní nepříjemné frekvence.

Hodnocení

Tohle se Aceru povedlo. ConceptD 7 je výkonný a tichý notebook vhodný pro kreativce. Pokud bych odhlédl od ceny, tak je vhodný pro všechny. ConceptD nebyl vytvořen pod cenovým tlakem, ale s primárním cílem postavit notebook hlavně kvalitně.

ConceptD 7 splňuje kritéria MaxQ od Nvidie, což v praxi znamená akorát to, že je tenký i výkonný současně, aniž by tím trpěla třeba hlučnost. A tentokrát to není jen marketingové označení.

Aceru se až na drobnosti povedl displej i klávesnice. Představoval bych si sice lepší kontrast a alespoň trochu oddělené šipky klávesnice, ale celkově se na klaviatuře píše velmi dobře. Klávesnice je nejlepší, jakou Acer doposud vyrobil. Téměř by mohla konkurovat ThinkPadům, ale to se nechci rouhat.

Acer ConceptD 7 CN715 71 main large Acer ConceptD 7 CN715 71 main large

Displej má opravdu vyladěné a přesné barvy, až si u toho uvědomíte, jak jsou notebookové displeje většinou špatné. Mezi porty mi chybí čtečka paměťových karet, která je v noteboocích bohužel na ústupu. Zamrzí také bloatware od Nortonu, který bych u takto drahého stroje nečekal (tedy čekal, všichni výrobci to bohužel dělají). Kromě toho ale Acer daruje 25 GB prostoru na Dropboxu na jeden rok.

Acer ConceptD7 norton dropbox Acer ConceptD7 norton dropbox

Na kreativce (dříve se tato skupina označovala různě) se zaměřili i další firmy, Asus třeba s řadou ProArt či StudioBook. Prostě máte výkonný stroj, který není primárně na hry (i když je zvládá velmi dobře), ani nejde o tlustý notebook s výkonnějšími komponenty do kanceláře

Verze Pro s grafikami Quadro pak budou mít také svou cílovku, pro většinu uživatelů ale bude vhodnější tato verze s GeForce. Levnější model s RTX 2070 a 16 GB RAM je levnější o 24 tisíc (stojí 63 990 Kč).

model Acer ConceptD 7
konfigurace NX.C4KEC.001
představení / zahájení prodeje leden 2019, New York
displej 15,6", matný nedotykový IPS, 4K (AU Optronics B156ZAN03.1)
procesor Intel Core i7-9750H (14nm, Coffee Lake) na 0,8–2,6 GHz (turbo 4,5 GHz), 6/12 jader, TDP 45 W
grafický čip GeForce RTX 2080 8GB / Intel HD Graphics 630
operační paměť 2× 16 GB DDR4-2666 (Kingston ACR26D4S9D8ME)
SSD 1 TB SSD M.2 NVMe (2× WD SN720 v RAIDu)
HDD (úložiště) ne
klávesnice alfanumerická, podsvícená, diakritika, krátký Shift, dvouřádkový Enter
porty 3× USB 3.1, USB-C 3.1 (Thunderbolt 3), HDMI2.0, miniDP 1.4, jack
sítě Wi-Fi (802.11ac Killer 1550i), Bluetooth (5.0), LAN (gigabit Killer E3000), LTE (ne)
biometrika/čtečka otisků ne
akumulátor 85 Wh
rozměry a hmotnost 358 × 255 × 17,9 mm / 2,1 kg
OS Windows 10 Pro
doporučená cena 87 990 Kč

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.