Hlavní navigace

Acer Swift 7: tak tenký, že se do něj skoro nevešla ani klávesnice (recenze)

30. 10. 2019

Sdílet

Swift 7 v nové generaci s procesory Amber Lake jsou opět extrémně tenké ultrabooky, kde tím hlavním je nízká hmotnost a malá tloušťka. Ani na ostatním ale Acer nešetřil a výsledkem je povedená mašinka, o které ani nebudete vědět, že ji v batohu máte.

Acer Swift 7 je určený pro lidi, kterým nebude vadit několik nutných kompromisů. V zásadě jsou jen dva a bez nich by to asi nešlo, ale pokud očekáváte klasický notebook, měli byste o nich vědět. Za prvé je použit velmi úsporný procesor, což znamená výrazně nižší výkon (ale ne svižnost) a za druhé použil Acer úspornější klávesnici. Aktuálně existují dvě konfigurace: NX.H98EC.003 a NX.HB4EC.001, které se liší jen barvou. Prodávají se za 47 990 Kč. Šasi je tenké 9,95 mm při hmotnosti 890 gramů. Jako kdyby právě jeden centimetr a jeden kilogram byly svatým grálem, ale pravdou je, že nosit sebou takové zařízení v batohu kamkoliv je velmi příjemné. Navíc jde o nemalou 14" úhlopříčku displeje. Acer prodává Swift ve dvou barvách: černé a bílé. Tělo je vyrobené ze slitiny hliníku.

model Acer Swift 7
konfigurace SF714-52T, NX.HB4EC.001
představení / zahájení prodeje leden 2019, CES
displej 14", lesklý dotykový IPS, FHD (AU Optronics B140HAN06.0)
procesor Intel Core i7-8500Y (14nm, Amber Lake) na 0,4–1,6 GHz (turbo 4,2 GHz), 2/4 jader, TDP 5 W
grafický čip Intel HD Graphics 615
operační paměť 16 GB Dual Channel (integrovaná)
SSD 512 GB SSD M.2 NVMe (Sk Hynix BC501)
HDD (úložiště) ne
klávesnice alfanumerická, podsvícená, diakritika, krátký Shift, dvouřádkový Enter
porty 2× USB-C, v balení replikátor na HDMI, USB-C a USB
sítě Wi-Fi (802.11ax Intel AX200 160MHz), Bluetooth (ano), LAN (ne), LTE (ne)
biometrika/čtečka otisků čtečka otisků prstů
akumulátor 32 Wh
rozměry a hmotnost 318 × 191 × 9,95 mm / 0,89 kg
OS Windows 10 Pro
doporučená cena 47 990 Kč

Displej výrobce označuje jako ZeroFrame, přičemž poměr k tenkým okrajům činí 92 %. Do rámečku se ale už nevešla kamera, což by nemuselo tolik vadit. Acer ji osadil do základny do vyklápěcího modulu, podobně jako to dělá Huawei u svých MateBooků. Číňané ji ale dali mezi klávesy, Acer samostatně, což je troch lepší.

Taková kamerka vám ale bude mířit spíše do nosu, než aby vás zabírala zepředu. Tohle řešení také notebook trošku zbytečně prodražuje – výrobci totiž přemýšlí u každé součástky, jestli nemůže být o dolar levnější, což v celé výrobní sérii udělá velké peníze. A pak je tu takovéto sofistikované řešení kamery. Swift 7 je ale dražší notebook a vyklápěcí kamerka je docela efektní. Takže když si sednete dál od displeje, dá se používat.

Acer Swift 7 foto9 Acer Swift 7 foto9

Displej má rozlišení Full HD, je dotykový a kryje ho ochranné sklo Gorilla Glass 6. Rozsah jasu činí 22 až 219 nitů při kontrastu zhruba 1500:1. Acer ovšem pro IPS displej implementoval lokální ztmavování, takže černá plocha ztmavne ještě více. Takováto varianta na dynamický kontrast (nenašel jsem, zda jde vypnout) pak nabízí až 5000:1 a protože to není přehnané, ve výsledku i lepší obraz.

Homogenita
Homogenita
Naměřeno
Naměřeno
Tenké rámečky
Tenké rámečky

Víko displeje otevřete jen to 140°, což je víc než má většina „Asusů“, ale u Aceru jsme zvyklí na plné otevření. V extrémně tenkém těle by se ale takové panty asi nevešly.

Výkon a výdrž

Hardware je podle očekávání slabší, respektive je poplatný hlavně tenkému tělu a omezeným možnostem chlazení. Uvnitř je procesor Intel Core i7 osmé generace, ovšem s TDP jen 5 wattů. K tomu ale pěkných 16 GB operační paměti a velké 512GB SSD, které žádným omezením výkonu již netrpí. Na stříhání videa a podobné operace to tedy není, ale počítač je jinak normálně svižný.

Acer Swift 7 hwinfo1 Acer Swift 7 hwinfo1

Ani akumulátor nemůže být v tenkém těle nijak velký, Acer osadil kapacitu 32 Wh. Výdrž je však více než dobrá. Acer slibuje až 12 hodin, já jsem naměřil 10:39. Při běžné práci se ale dostanete na necelých šest hodin. I tak jde o velmi dobré hodnoty, které kazí jen pomalejší nabíjení. Za hodinu nabijete 32Wh akumulátor na polovinu. Výhodou ale je, že jde o moderní nabíjení přes USB-C.

Výkon
PCMark 10 2 579 bodů
PCMark 8 2.0 (storage bandwidth) 432 MB/s
Cinebench R15 (xCPU) 251 cb
3DMark (time spy) 251 bodů
Crystal Disk Mark / AS SSD Acer Swift 7 CDM
Výdrž
kapacita akumulátoru 32 Wh
Powermark (Balanced) 5:43 h
Powermark (Productivity) 10:39 h
přehrávání Full HD H.265 videa 7:59 h
rychlost nabití za 60 minut 49 %

Klávesnice a konektivita

Tak dobrá klávesnice jako v případě Conceptu D zde není, jde o běžnou klaviaturu od Aceru s velmi nízkým zdvihem. Řada F-kláves zcela chybí, její funkce se posunuly (přes Fn) na řadu s diakritikou a čísly. Multimediální funkce pak (přes Fn) najdete ještě o řádek níže.

Acer Swift 7 foto13
Acer Swift 7 foto13
Acer Swift 7 foto12
Acer Swift 7 foto12
Acer Swift 7 foto11
Acer Swift 7 foto11

Osobně mi u notebooků chybí i sedmá řada, nicméně po delším používání se i na Swiftu 7 dá psát dobře. Kromě oné horní řady jde o klasické rozložení s dvouřádkovým Enterema krátkým levým Shiftem, šipky jsou utopené mezi klávesami PgUp a PgDn. Touchpad je ovšem obří, širokoúhlý a kryje jej také sklo Gorilla Glass. Jeho přesnost je nadstandardně dobrá.

Zapínací tlačítko funguje současně jako čtečka otisků prstů, takže počítač zapnete i se přihlásíte jedním dotykem (pokud nebyl úplně vypnutý). Jeho umístění mimo klávesový blok je vždy plusem. Klávesnice je bíle podsvícena.

Acer Swift 7 foto7
Acer Swift 7 foto7
Acer Swift 7 foto8
Acer Swift 7 foto8

Vzhledem k tenkosti můžeme být rádi, že se na boky vůbec nějaké konektory vešly. Na pravé straně najdete dvojici USB-C 3.1 (2. generace a s podporou rozhraní DisplayPort 1.2). V krabici dostanete replikátor portů z USB-C na HDMI, USB (ale některé flashdisky se do tohoto portu nevejdou) a další USB-C. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje nový Wi-Fi standard 802.11ax (neboli Wi-Fi 6). Na druhém boku je sluchátkový jack (2,5 mm).

Rozborka

Šroubky jsou i pod nalepenými nožičkami, takže demontáže krytu je poněkud složitější, ale jde to. Uvnitř se ale dostanete pouze k modulu Wi-Fi a jelikož jde o nejnovější standard 802.11ax, těžko jej někdo bude měnit. Většinu prostoru zabírá akumulátor, disk i operační paměť jsou integrované na desce a uživatelsky nepřístupné.

Cloud24

Acer Swift 7 foto1
Acer Swift 7 foto1
Acer Swift 7 foto2
Acer Swift 7 foto2
Acer Swift 7 foto3
Acer Swift 7 foto3
Acer Swift 7 foto4
Acer Swift 7 foto4

Hodnocení

Swift 7 je prémiové zařízení, ale není to notebook pro každého. Na opravdu seriózní práci mu zkrátka chybí hardware, který by potřeboval více než 9 milimetrů prostoru. Slabší procesor, pětiřadová klávesnice a jen dva porty jsou tím hardware – pokud vám to ale stačí, získáte kvalitní ultrabook, který se velmi snadno přenáší a pro konzumaci obsahu je ideální.

Acer (ale to ani nikdo z konkurence) si bohužel opět neodpustil bloatware ve formě trial verze bezpečnostního software od Nortonu. Za necelých padesát tisíc získáte kromě výše zmíněného i dlouhou výdrž a díky velkému SSD i operační paměti velmi svižný systém.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.