Hlavní navigace

Acer TimelineX 4820TG: povedená evoluce

21. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konfigurace, baterie

Plusy a mínusy

+ Výkonný procesor

+ Možnost přepínání grafik

 + Nízká hlučnost

- Design devítičlánkové baterie

- Problikávání při přepínání grafiky

Také Acer uvedl novou řadu svých notebooků Aspire Timeline - ve všech řadách, od 38xx do 58xx změnil desítku na dvacítku a kromě nových procesorů Core i3 a Core i5 přišel i s novou integrovanou a dedikovanou grafikou. Právě integrovaná grafika Intel HD je pro notebooku doslova požehnáním. Tímto krokem dohnal Intel svého soka AMD, který už delší dobu nabízí svůj čipset 780G - a i když se jedná jen o srovnání kroku, je to počin nadmíru významný. Majitelé notebooků s touto grafikou si totiž konečně zahrají i náročnější hry a ne pouze deset let staré vykopávky. Jediným modelem, který se obměny zatím nedočkal, je 1810TZ postavený na platformě CULV. Úsporné procesory Intel Core i5-520UM na frekvenci 1,06 GHZ totiž přijdou na trh až později.

 

 

Na trhu jsou tedy tři řady, třináctka 3820, čtrnáctka 4820 a patnáctka 5820. Model s označením T je vybaven pouze integrovanou grafikou Intel HD, model TG pak navíc dedikovanou grafikou Radeon 5470 s 512 MB RAM nebo 5650 s 1 GB RAM. Topmodelem je 5820TG s Radeonem 5650, 8 GB RAM DDR3 a klávesnicí s numerickým blokem, o kousek níže je pak 4820TG se stejnou grafikou, ale "jen" 6 GB RAM. Jinak je výbava shodná, oba modely disponují 640GB diskem s 5 400 otáčkami, mechanikou DVD-RW a monstrózní devítičlánkovou baterkou s kapacitou 99 Wh. Takto "silná"baterie je třeba, v zátěži se totiž notebook snadno dostává přes 35 W a "malý" šestičlánkový akumulátor by pak stačil sotva na dvě hodiny provozu.

Všechny modely Timeline X jsou pak stejně jako jejich předchůdci vybaveni lesklým LED displejem s HD ready rozlišením - 1 366 × 768 bodů, takže žádné překvapení se nekoná. Zatímco pro třináctku a snad ještě pro čtrnáctku je toto rozlišení dostačující, patnáctce by slušeno 1 600 × 900 bodů, případně něco mezi. Dnes se bohužel jiná rozlišení nenosí, a tak jsou jimi vybaveny jak jedenáctky (a někdy dokonce i desítky, což už je téměř vražda pro oči), tak šestnáctky. Pro větší notebook se tak budete spíše než kvůli rozlišení rozhodovat pro větší klávesnici a numerický blok, než pro cokoliv jiného, zatímco dříve bylo rozlišení displeje zpravidla prvotním kritériem.

 

 

Tenký, jen ta baterka‚Ķ

Stejně jako předchůdce je i novinka tenčí než palec - platí to pro všechny tři řady Timeline X. Výjimku tvoří nejdražší modely TG, které jsou vybaveny na mobilní poměry výkonnou grafikou Ati Radeon 5650. K nim se totiž ve standardu dává devítičlánkový akumulátor, který není zarovnán hezky s okraji notebooku, ale pořádně vyčuhuje. A protože displej se opět při otevření vyklopí za tělo notebooku, musí "přebytek" baterie směřovat dolů. Vytváří tak poněkud nevzhledný "batoh", který v případě, že máte notebook v klíně, nepříjemně tlačí do stehen. Notebook je s ním také samozřejmě o nějakých deset dvacet gramů těžší.

Oproti předchozí generaci se na první pohled v designu nic moc nezměnilo, rozdíly jsou patrné spíš po detailnějším zkoumání. Změnilo se rozmístění portů (jsou zde čtyři porty USB oproti třem), umístění mechaniky, kolem klávesnice je lesklý plast stejně jako v okolí displeje a jediným místem, které se neleskne, je leštěný kov pod klávesnicí. Z tohoto materiálu je i víko displeje, podobně jako u předchozí generace. Klávesnice je stejná jako dříve, na ní nebylo třeba nic měnit - jak provedení, tak rozmístění tlačítek. Na jiných místech jsou ale stavové diody, jiný tvar má také tlačítko pro zapnutí. Zkrátka změny jsou spíše kosmetické - je to vlastně dobře, protože už předchozí Timeline se po stránce designu povedl.

Klávesnice, touchpad, konektivita

Pohodlná klávesnice

Stejná jako u předchozího modelu zůstala klávesnice typu chicklet, která poskytuje dostatek komfortu pro psaní, je tichá a rozložení kláves takřka ergonomické. Pochvaluji si velký Enter a Backspace, možná bych jen ocenil PgUp a PgDown na stejném místě, jako má model 1810TZ - tedy vedle kurzorové šipky nahoru; jsem na to zkrátka zvyklý. S rozložením jako má 4820TG bych spíše ocenil, aby mezírky u kurzorových šipek byly využity pro jejich zvětšení, přičemž by byl zmenšen pravý Shift.

Touchpad je dostatečně velký, má příjemný povrch a je dostatečně oddělen od okolí - nestane se vám tak, že "vyjedete" prstem ven. Tlačítka touchpadu jsou "kolíbkového" typu, což znamená, že je lze stisknout jen na okrajích, ale ne u středu - právě tam, kde mívám palec při používání touchpadu nejčastěji.  Zkrátka kolíbka není úplně vhodné řešení, spíše bych ocenil řešení, jako má již zmíněný 1810TZ.

 

 

Čtyřikrát USB

Nové vnitřnosti poznamenaly u testovaného notebooku také rozmístění externích konektorů. Výraznější chlazení si vynutilo přesunutí USB konektorů - zatímco dříve byly dva vlevo, nyní zůstal vlevo jen jeden a zbylé tři jsou umístěny vpravo hned u spodního okraje. Na víc už tam nezbylo místo kvůli mechanice. Vlevo je pak kromě jednoho USB také HDMI, VGA a konektor pro připojení do sítě. Na levé straně vpředu pak zbylo místo pro čtečku karet, který je kryta záslepkou.

 

 

Všechny konektory jsou bohužel umístěny u spodního okraje, takže když je využijete, bude vám ze spodní části notebooku (nejblíže k tělu) vyrůstat z těla řada kabelů - od klávesnice, myši přes HDMI kabel až po audio kabely. V takovém případě se vyplatí aktivní USB rozbočovač s vestavěnou zvukovkou, kdy z notebooku budou vyrůstat jen kabely dva - jeden USB a jeden HDMI/VGA. Vše ostatní bude zapojeno do rozbočovače, který bude fungovat částečně jako dokovací stanice, resp. replikátor.

Výkon, zahřívání a spotřeba

Moderní procesory

První generace Timelinů byla postavena výhradně na procesorech ze série CULV, tedy procesorech Intel (jedno i dvoujádrovými) s nízkou frekvencí (1,2-1,4 GHz). To přinášelo řadu výhod i nevýhod - k nevýhodám patřil nízký výkon, který byl optimální pro běžnou práci, ale na hry se nehodil (i kvůli slabé grafice). K výhodám pak patřila nízká spotřeba, kdy si celý notebook při nenáročné práci řekl i o méně než 7 W. To s akumulátorem o kapacitě 62 Wh znamenalo i výdrž dosahující devíti hodin. Na tom ostatně byly Timeliny postaveny - výrobce se chlubil vysokou výdrží, která překonávala většinu konkurenčních modelů ve stejné kategorii.

Nové řada Timeline X už ale do úsporné CULV kategorie nepatří. Je osazena zcela standardními procesory Core i3 a i5, které mají designovanou spotřebu až 35 W. Jedinou výjimkou je zatím neosazovaný Core i5-520UM nebo Core i7 620UM, které dosahují jen 18 W. Je to ale stále rozdíl oproti CULV, u nichž se TDP dostávalo jen na 10 W u dvoujader. Také nová čipová sada s grafikou Intel HD není příliš velký šetřílek, a tak se spotřebou nové modely dostávají jen zřídka pod 10 W; 4820TG má rekord při nicnedělání 8 W, ale to je spíš výjimka, při "drobné" práci bral ve většině případů 10-12 W.

 

 

Poznámka: Přímé srovnání TDP se starou generací procesorů Core2 Duo ale není možné, protože zde se do TDP započítává i grafické jádro, které je v procesoru integrováno. Proto berte předchozí odstavec poněkud s rezervou.

Trojnásobek výkonu

K obrovskému skoku ale došlo ve výkonu. Tam nové procesory Core iX procesory CULV naprosto deklasují. Nejenže na stejné frekvenci je platforma Core iX výkonnější než starší Core2 Duo, ale Acer osazuje procesory s frekvencí až 2,26 GHz, s turbem (Core i5) pak až 2,53 GHz. To je téměř dvojnásobek oproti CULV. Není divu, že syrový (syntetický) výkon notebooku vzrostl na trojnásobek a díky lepší integrované grafice Intel HD se pak dvakrát zvedl i výkon grafický - a už je možné si zahrát i ne úplně staré hry. Na této konfiguraci jsem dokázal rozchodit i Unreal Tournament 3, samozřejmě s nejnižšími detaily. Herní výkon se tak přiblížil grafice Ati Radeon 3200 v čipsetu AMD 780G, na Radeon 4200 v AMD 785G už ale nedosahuje.

Zatímco procesory Core i3 330M a 350M používané v levnějších modelech nemají Turboboost, Core i5 už ano - pokud je výrazně více vytíženo jenom jedno jádro, pak se frekvence přehoupne o jeden až dva "dílky" nahoru. U testovaného 430M je to z 2,26 na 2,53 GHz, u 520M z 2,40 na 2,93 GHz a u 540M z 2,53 na 3,06 GHz. Acer ale používá jako nejvýkonnější variantu pouze 430M, takže maximem je frekvence 2,53 GHz. Na ní procesor dosahuje přibližně takového výkonu, jako měl Core2 Duo na 3,3 GHz. Navíc díky hyperthreadingu je efektivita druhého jádra cca 2,25 - alespoň podle testu Cinebench (bez HT dosahují procesory pod hranici dvou). Díky přímému přístupu do paměti a použití DDR3 se také výrazně zvýšila propustnost paměťového systému, což poznamenalo již zmíněný lepší výkon grafiky.

 

 

Grafický výkon na požádání

Nejvyšší modely Timeline X, 4820TG a 5820TG, mají kromě integrovaného grafického jádra také vlastní, dedikovanou grafiku - Ati Radeon 5650. Ta může využívat jak jeden gigabajt vlastní paměti DDR3, tak i paměť sdílenou se systémem. Výrobce bohužel neuvádí, na jaké frekvenci paměti běží, ale podle webu Ati by to mělo být 800 MHz. To na jedné straně potvrzuje i GPU-Z, jen jako typ pamětí uvádí (chybně) SDR. Frekvence jádra pak činí 500 MHz, přičemž Ati udává jako maximum 650 MHz; grafika tak má bezesporu určitou výkonovou rezervu a výkon by šel ještě dále zvýšit použitím pamětí GDDR3, které Radeon 5650 rovněž podporuje.

S Radeonem si bez problému zahrajete většinu her v rozlišení notebooku na plných detailech, na externím displeji pak budete muset sáhnout k jejich redukci. Unreal Tournament je hratelný ještě v rozlišení 1 680 × 1 050 bodů při úrovni detailů 2/5.

 

 

Jako každá mobilní grafika má i 5650 zabudované šetřící funkce. Při nepotřebě výkonu klesá frekvence jádra na 100 MHz a pamětí na 150 MHz, což sice v důsledku šetří energii, ale na druhou stranu to nepatrně zpomaluje Aero pod úroveň integrované grafiky a Aero tu a tam lehce trhá. Bohužel ve chvíli, kdy je zapojen externí displej a notebook běží připojen do sítě, nelze na integrovanou grafiku přepnout a jste nuceni běžet na Radeonu a tudíž s pomalejším Aerem. I když přiznávám, že ten rozdíl je tak nepatrný, že to mnoho uživatelů ani nepostřehne.

Přepínání grafiky funguje z části automaticky, z části si přepnutí lze vynutit manuálně - pomocí aplikace Přepínatelná grafika. Jak jsem už zmínil, když chcete použít externí monitor, musíte přepnout na Radeon, jinak vám nebude možnost zapnutí monitoru vůbec nabídnuta. A pokud se při zapojeném externím monitoru budete chtít přepnout na vnitřní grafiku, vrátí se zobrazení na displej notebooku (pokud není zavřené víko). Automatické přepínání pak pracuje při zapojení a vypojení napájení z elektrické sítě. Když běží notebook na baterii, automaticky se zapne Intel HD, když je v síti, přepne se na Radeon. Nepoužíváte-li ale externí monitor, můžete si mezi grafikami libovolně přepínat - a tudíž běžet na Radeonu i v případě, že je odpojeno napájení a naopak - běžet na Intelu, když máte notebook v síti.

 

 

Jedinou nevýhodou tohoto přepínání je problikávání displeje - nejdřív blikne, pak na chvíli zhasne a zase se rozsvítí. Takže když například vypnete notebook připojený v síti se zapnutým Radeonem a zapnete jej bez sítě, hned po přihlášení - nečekaně - monitor dvakrát problikne. Je nutné si na to zvyknout. Je trochu škoda, že Ati nemá podobnou technologii jako Optimus, kde přepínání mezi grafikami probíhá nejen nepozorovaně a jen tehdy, když se zvednou nebo sníží požadavky na výkon. A ještě jedna drobnost není dořešena: po přepnutí na Radeon se občas ztratí tapeta na pozadí a je tam jen černo; musíte se odhlásit a přihlásit, aby se znovu objevila, změna tapety nebo motivu nepomůže.

Tip: Pro přepnutí si můžete v Catalystech nastavit i klávesovou zkratku, což je samozřejmě výrazně rychlejší než spouštět aplikaci.

Výdrž, zamyšlení

Na celý pracovní den

Jak jsem uvedl už výše, se spotřebou na tom není notebook právě dobře. I s integrovanou grafikou při "nicnedělání", tj. při běžné kancelářské práci si vezme minimálně 10 W a pod tuto hranici se dostane jen ve skutečném idle. Při takové práci se můžete dostat na nějakých osm hodin výdrže, takže bez problému "přežijete" na baterce celou pracovní dobu. Jakákoliv náročnější práce ale výdrž výrazně zhoršuje, takže jakmile si pustíte video na Youtube a k tomu začnete pracovat s náročnými PDF soubory, výdrž se stáhne na polovic.

Také se zapnutým Radeonem se výdrž ještě více zhorší - s minimálními 18 W spotřeby se přes čtyři a půl hodiny budete dostávat jen velmi ztěžka. Na druhou stranu málokdo bude potřebovat v terénu, aby mu běžela výkonná dedikovaná grafika, když vestavěný Intel HD stačí na všechny běžné aktivity. Snad jen tehdy, když byste měli připojený externí monitor, nemáte jinou volbu, než fungovat na Radeonu. Ale v takovém případě zase budete v dosahu elektrické zásuvky, takže je to spíše hypotetická varianta. Nabíjení trvá okolo tří a půl hodiny, zdroj má výkon 90 W, takže dokáže do akumulátoru rvát šťávu dost "pod tlakem". Jen je málo skladný, ale to se velkých notebooků celkem očekává.

Poznámka: Notebook je vybaven technologií PowerSmart, kterou lze zapnout tlačítkem nad klávesnicí. PowerSmart přepne notebook do režimu snížené spotřeby, tj. například vypne některá nepoužívaná zařízení jako optická mechanika.

 

 

Díky velikosti notebooku, komponentům s moderním výrobním procesem a výkonnému chlazení se notebook málo zahřívá - a to i v případě, že je zapnutá dedikovaná grafika. Pomáhá tomu i velká baterka, která zvedá notebook od podložky a zajišťuje dostatečný přítok čerstvého vzduchu pro chlazení. Zvednutý notebook také zlepšuje ergonomii psaní a kromě toho přibližuje displej blíže k očím.  Díky chladnému spodku také není problém udržet notebook v klíně, bohužel baterie po chvíli začne tlačit do kolenou, což není právě příjemné.

Při běžné kancelářské práci je větráček chladiče velmi tichý, při použití integrované grafiky chvílemi neběží vůbec. A ani když běží, nebudete ho téměř vnímat. Na vyšší úroveň se dostane teprve v zátěži a skutečně hlučný je až v případě, že máte zapnutý Radeon a hrajete hry nebo konvertujete video. Zkrátka hlučnost i přes relativně výkonné komponenty mohu hodnotit velmi kladně.

Pokrok ve výkonu

Nový Timeline X mne skutečně potěšil. Acer zachoval všechny přednosti starší řady a přidal na výkonu, kterému se CULV procesorům poněkud nedostával. A tak zatímco Timeliny byly vhodné spíše do kanceláře, kde na výkonu tolik nezáleží, s novými iksky si můžete nejen zahrát i novější hru (zejména pokud zvolíte model s dedikovanou grafikou), ale také snadno stříhat video a vůbec vyvádět spoustu dalších zajímavých věcí, na které pomalé CULV procesory a stará grafika nestačily. Jediným minusem nové platformy je vyšší spotřeba, což Acer řeší dodávkou devítičlánkových akumulátorů s vyšší kapacitou u nejvyšších modelů. Ty sice z notebooku docela "čouhají", ale na druhou stranu se nemusíte strachovat o výdrž v terénu.

 

Timeline X je tedy jednoznačně krokem kupředu. Ceny jsou samozřejmě vyšší než u starších modelů, což je dáno dražšími vnitřnostmi, ale ani nejvyšší model 5820TG s Radeonem 5650 není vzhledem k tomu, co nabízí, nijak předražený - zaplatíte za něj něco přes 28 tisíc. A model s Radeonem 5470 už stojí o více než osm tisíc méně a věřím, že i méně náročným hráčům bude dostačovat. Testovaná čtrnáctka pak stojí okolo 25 tisíc, model se slabší grafikou pak lehce přes 21 000 Kč a vystačíte-li si s integrovanou grafikou, pak si připravte jen 19 tisíc. Spokojit se ale budete muset s nepatrně slabším procesorem a o něco menším diskem - jen 500 GB.

Osobně se nejvíce těším na nejmenší Timeline X - 1830, který bude mít úsporný procesor Core i5 520UM s frekvencí 1,06 GHz, ale současně turbem až na 1,83 GHz, což je nárůst téměř na dvojnásobek. Sám jsem totiž uživatelem modelu 1810TZ, který si mne získal zejména dlouho výdrží a "nepatrnou velikostí. A docela se těším na výkonnější grafiku i procesor - otázkou je, co to udělá s výdrží, protože CULV střeva v 1810TZ se udrží při životě přes osm hodin.

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže



Acer Aspire TimeLine X 4820TG 14"

Cena

cca 24 866 Kč s DPH

Zapůjčil

Acer CZ, www.acer.cz

 

Specifikace

Procesor

Intel Core i5 M430 2,26 GHz, TurboBoost 2,53 GHz

Operační paměť (vestavěná)

6 GB DDR3, 1066 MHz

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

640 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD Super-Multi DL

Optická mechanika (rychlost)

-

Velikost displeje (palců)

14" LED

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Intel HD / ATi Mobility Radeon HD 5650

Grafická paměť

1 GB

Wi-Fi

b/g/n-draft

Bluetooth

2.1+EDR

Mobilní komunikace

-

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, audio

Počet USB portů

3 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC, MS, MS Pro, xD

Rozměry

342 × 246 × 27,3 - 24 mm

Hmotnost

2,2 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

20 381

3DMark03 (body)

21 094

3DMark05 (body)

13 428

3DMark06 (body)

7429, CPU 2611 - Intel GMA HD 1868; CPU 2582

PCMark05 (body)

6888, CPU , Mem 5434, GPU 7753, HDD 4684

PCMark Vantage

5377; Mem 3680; TV & Mov 3502; Gaming 4514; Music 5077; Communication 4319; Productivity 4122; HDD 3175

HDTune (MB/s; ms)

63 MB/s, 18,6 s

SiSoft Sandra 2010

CPU 30,46 GOPS; Mem 8,72 GB/s

CrystalDisk Mark 3

Seq 80,12 / 78,44 MB/s; 512k 20,04 / 38,24 MB/s; 4k 0,382 / 0,921 MB/s

Devil May Cry 4

128,91 / 120,62 / 152,73 / 110,26; Intel GMA HD 30,20 / 25,90 / 30,36 / 27,47

Cinebench R11.5

CPU 2,01 pts; OpenGL 19,93 fps

x264 BenchMark HD v3.0

40,29 / 11,4 fps

Divx Converter

-

Windows 7 Experience Index

CPU: 6,7; RAM: 6,7; GPU: 6,7; Game GPU: 6,7; HDD: 5,8

Výdrž web* (čas)

5:55 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

6:24 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

5:13 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?