Hlavní navigace

Acer začal vyrábět vlastní grafické karty. S čipem Arc od Intelu a hodně netypickým chladičem

3. 10. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Nevíme, co je větší překvapení: že se Acer (značka Predator) pustí do výroby grafických karet, že si k tomu vybral zrovna novopečené GPU Arc od Intelu, nebo že si na premiéru nachystal hodně netypický chladič.

Intel brzo vydá své výkonnější grafické karty Arc A770 a A750. Přímo Intel ukazuje při propagaci karty ve vlastním designu Limited Edition, ale jako u karet GeForce a Radeon budou v nabídce také nereferenční karty od partnerských výrobců. A mezi těmi bude jedno nové jméno. Grafiky totiž začíná vyrábět Acer pod svou herní značkou Predator a vybral si k tomu zrovna GPU Arc od Intelu. A současně je to karta dost zajímavá i chlazením.

Acer již potvrdil, že bude vyrábět grafiku Intel Arc A770 ve vlastním provedení Predator BiFrost. Je to, pokud víme, poprvé, kdy Acer vyrábí samostatné grafické karty. Tato firma zabývající se notebooky, počítači a také třeba monitory zavedla pro herní produkty podznačku „Predator“ a grafické karty asi souvisí právě s tímto byznysem.

Je možné, že u Arců firma neskončí a začne vyrábět i karty od Nvidie a/nebo AMD. Na druhou stranu, teoreticky je možné, že by do této oblasti Acer normálně nevstupoval, ale Intel ho „zlomil“ nabídkou nějakých výhod skrze vztahy, které s Acerem má coby dodavatel procesorů.

Více: Intel oficiálně uvádí výkonné desktopové grafiky Arc A770, A750 a A580: Kompletní parametry modelů

Karta Predator BiFrost, kterou Acer odhalil, zaujme vedle toho, že je první, také neobvyklým chlazením. To má totiž dva ventilátory, ale ne dva axiální jako na obvyklých nereferenčních kartách, ale zřejmě jeden radiální a jeden axiální. Zadní širší ventilátor je axiální. Karta má dva osmipinové konektory (o něco silnější napájení než u referenční verze Intelu s osmipinem a šestipinem) posunuté k prostředku karty. Je proto možné, že v těchto místech končí PCB a zadní část karty za konektory je svrchu otevřená (má „okno“) a ventilátor tudy profukuje vzduch pryč nahoru do horní části skříně. Pasiv pod tímto ventilátorem je patrně na GPU „připojený“ čtyřmi heatpipe.

https://twitter.com/PredatorGaming/status/1575787543219650560

Druhý ventilátor je radiální (tedy centrifugální), jako bývají na chladičích typu blower, které používaly referenční karty starších generací. Zřejmě také funguje podobným způsobem, pod krytem karty nalevo od vstupu bude pravděpodobně pasiv, který tento ventilátor profukuje. Teplý vzduch z tohoto pasivu je pak dál tlačen ven ze skříně záslepkou karty.

Toto chlazení má tedy dost možná stejný princip jako chladiče Founders Edition u Nvidia GeForce RTX 3000 a RTX 4000, kdy zadní ventilátor vytváří proudění skrz kartu směrem nahoru a přední ventilátor má vyfukovat teplo ven ze skříně záslepkou. Radiální ventilátor by dokonce mohl pro tuto roli být vhodnější než axiální používaný Nvidií.

Tato karta by snad měla být nabízena samostatně klasicky v obchodech. Nezdá se, že by šlo o nějaký OEM produkt (který by třeba Acer nechal vyrábět jen pro své hotové počítače). Další firmy, které by měly coby partneři vyrábět grafiky Intel Arc, jsou vedle Aceru ještě Gunnir (pro čínský trh) a pak také MSI a ASRock. Zdá se, že Intelu se povedlo zlanařit právě ty výrobce, kteří prodávají i základní desky a celá PC (případně notebooky, do kterých se asi také GPU od Intelu dostanou) a má s nimi již na této bázi vybudované vztahy, které mu asi pomohly je přesvědčit.

Acer rozšiřuje aktivity do samostatných komponent pro PC?

Acer také mimochodem před časem začal nabízet vlastní SSD a paměťové moduly. V jejich případě je ale, zdá se, za vývoj, výrobu i prodej zodpovědná jiná firma (čínský Biwin) a lze říct, že Acer jí jen licencuje svoji značku.

Tip: Acer začne prodávat SSD a paměti. Ovšem ve skutečnosti budou od čínského výrobce Biwin

V nynějším případě ale zatím nemáme informace o tom, že by výroba grafik Acer/Predator mohla být ve skutečnosti nějaký podobný podnik, byť to asi není vyloučená možnost.

Zdroje: Acer, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?