Hlavní navigace

Acronis True Image 2013: nejlepší zálohování pro začátečníky

27. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

„Zálohujte data do cloudu,“ zní odevšad. Jenže tento proces má několik zásadních překážek. Především vyžaduje opravdu rychlé a neomezené připojení. Za další, kdo vám dovolí na své servery ukládat desítky až stovky gigabajtů dat? Microsoft má SkyDrive a k dokoupení nabízí 100 GB. Na cloudové poměry jde o pěknou nabídku, navíc vás tento prostor vyjde na necelou tisícovku ročně. Jenže když trochu připlatíte, můžete se stát vlastníky pevného disku, jehož kapacita se může pohybovat dokonce v terabajtech.

Když si to spočítáte, cloudové úložiště vás ve přímém srovnání vyjde stále pěkně draho. Ani omylem se nerovná ceně za gigabajt u pevného disku. Proto někteří z nás zůstanou u klasického zálohování dat. Ceny pevných disků se sice po povodních v Asii nesnížily tak, jak jsme čekali, stejně si ale můžeme za rozumné peníze koupit vysokokapacitní úložiště, klidně i přenosné. Stačí vybrat pěkný rámeček a máme externí úložiště, kam můžeme zálohovat až do skonání světa.

 

Souboj cloudu s pevnými disky bude probíhat patrně ještě dlouho. I proto možná oceníte zálohovací řešení, které vám nabídne od každého něco. Acronis se o něco takového pokusil s True Image 2013. Zatím převažuje složka pro práci s lokálními úložišti. Vhodná kombinace dvou světů ale nepředstavuje to nejlepší. Pokud se rozhodnete Acronis za něco chválit, pak to bude zcela jistě příjemné zpracování a vstřícnost.

Výukový průvodci budou to první, co spatříte
Výukový průvodci budou to první, co spatříte

Průvodce zálohováním Průvodce zálohováním Průvodce zálohováním

Nejlepší volba pro začátečníky

Zálohování se řada uživatelů vyhýbá, neboť v nich tento pojem evokuje špatné vzpomínky. Jenže není na místě, představovat si ihned komplikovaný a zdlouhavý proces. True Image 2013 vám bude se vším pomáhat, někdy možná až příliš okatě. Tvůrci mysleli na úplné začátečníky, všechno vám krok za krokem vysvětlí, takže ani nebudete muset číst obsáhlý manuál. Při vstupu do aplikace vás nepřekvapí kvantum funkcí, nýbrž tři výukoví průvodci. Ukáží vám, jak na zálohování a obnovu dat a vysvětlí, co je Acronis Cloud.

Průvodci obsahují názorné ukázky toho, jak dosáhnout určitých akcí. Vždy po třech obrazovkách budete vyškoleni k tomu, abyste s aplikací uměli aspoň na základní úrovni manipulovat. Bez českého překladu by snaha přišla vniveč, lokalizaci do našeho mateřského jazyka nicméně Acronis nabízí. První dojem vás hned tak neopustí. Poté, co projdete průvodce, se patrně pustíte do zálohování. I v tomto případě vám ale program bude pomocí šipek naznačovat, co se chystáte provést.

True Image skrývá nástroje pro pokročilé
True Image skrývá nástroje pro pokročilé

Právě tento přívětivý přístup se mi na True Image opravdu líbí. Bez většího přemýšlení bych nástroj doporučil začátečníkům, jimž není lhostejný osud dat na pevném disku. K nějaké poruše může dojít až příliš snadno, disk vám ovšem vycídí do čista rovněž virus. Současně by se ale přívětivým přístupem neměli nechat odradit pokročilejší uživatelé, protože detailní pohled na periodické zálohy jim bude chutnat. Acronis nevyrobil nepovedeného kočkopsa.

Jak dlouhá má aplikace čekat na vaši reakci?
Jak dlouhá má aplikace čekat na vaši reakci?

Objevení skrytých dovedností

Prostředí pro začátečníky se doplňuje s pokročilými předvolbami, aniž by tyto dvě části aplikace jakkoli skřípaly. Tak například, když zvolíte obyčejné zálohování, v graficky příjemně zpracovaném okně si „naklikáte“ diskové oddíly a vyberte cílové umístění zálohovaných dat. Aplikace vám automaticky nabídne přírůstkovou zálohu, který by měla pokrýt potřeby největšího procenta uživatelů. V tomto bodě jste skončili, jestli se nechcete v nastavení dále pitvat.

Jakmile se pustíte do objevování na oko skrytých funkcí, zjistíte, kolik si autoři toho vlastně nachystali. Z relativně primitivního nástroje se rázem stává velmi mocný pomocník. Kromě obyčejné zálohy můžete vytvořit regulérní obraz oddílu. Kdyby vám obyčejná záloha přišla jako slabé řešení, můžete nechat vytvářet ještě rezervní kopie záložních souborů. Pokud na svém disku schováváte citlivá data, ochráníte je ještě heslem, čímž zpečetíte celé snažení.

Při zálohování do cloudu stačí vybrat typy souborů k záloze
Při zálohování do cloudu stačí vybrat typy souborů k záloze

Aplikace si bez problému poradí s interními i externími disky, připojenými pomocí běžných rozhraní. Kromě SATA a USB jí nevadí ani FireWire či SCSI. Kdybyste měli zájem, můžete dokonce vypalovat na optická média, avšak kdo by se s tím obtěžoval, že? Tvůrci od nedávna podporují média Blu-ray, ale přichází s křížkem po funuse, vzhledem k tomu, jak nevýhodnou koupi tyto disky představují. Dnes se na nenáročné zálohování vyplatí normální externí disk.

Časostroj

Kdybyste ale vypalovali, v programu při nastavování zálohování vyberete, jak velká média budete používat, on data následně rozdělí. Pak zbývá, abyste trpělivě seděli u vypalovačky a vyměňovali během zálohování optické média.

Zejména v případě přírůstkové zálohy ale stříbrné kotouče neuživíte. Pořiďte si raději velký pevný disk, Acronis ostatně slibuje, že aplikace dovede pracovat i s disky, které operační systém nevyužije. Což se vám stane prakticky jedině pod Windows XP, která novým technologiím a trendům nepodléhají. Vždyť hovoříme o více než jedenáct let starém systému.

Přesto si ceníme toho, že se nám tvůrci snaží vyjít vstříc a aniž bychom to postřehli, řeší za nás případnou nekompatibilitu (mezi novými pevnými disky a starými Ikspéčky), s níž by si běžný člověk jednoduše nevěděl rady.

S výchozími parametry zálohování si začátečnék vystačí
S výchozími parametry zálohování si začátečnék vystačí

True Image vám bude zjednodušovat život, jak dovede. Po instalaci prohledá lokální úložiště pro případ, kdybyste s touto aplikací zálohovali již dříve. Acronis ovšem zachází dále a pomocnou ruku vám podá v katastrofických scénářích, kdy nelze spustit Windows. Nouzové prostředí vám dá jistou šanci, jak následky vyhroceného problému zvrátit.

Ovšem, že kdyby byl systém trvale poškozen, můžete vždycky počítač úplně přeinstalovat a data posléze obnovit z běžné zálohy. Pakliže vám systém nehavaruje, můžete ze zálohování těžit průběžně. Aplikace napodobuje mj. Apple v tom, že vám dovoluje vrátit se ke starší verzi souborů. Také Windows již nějakou dobu podobnou funkci obsahují. Především ve starších vydáních ale oceníte, že vám Acronis časový stroj zprostředkuje.

Vytvořte záchranné médium, kdyby vám umřel systém
Vytvořte záchranné médium, kdyby vám umřel systém

Prostor v cloudu není zadarmo

V cloudu získáte 250 GB prostoru, což naznačuje, že Acronis chápe, že pro potřeby zálohování se vám žádným pidi úložištěm nezavděčí. Nově vám umožní synchronizovat data, a to nejen mezi počítači, ale i mezi mobily. K podporovaným systémům patří iOS a Android. Zdarma dostupná aplikace vám zprostředkuje soubory prakticky kdekoli. Acronis se podrobil trendům a usnadňuje sdílení. Data v cloudu snadno nasdílíte svým přátelům, ať už jde o fotky ze společného výletu, nebo o jiné.

Celkově ale nejde o tak pružný nástroj, jakým je např. Dropbox. Ten na změny reaguje mnohem rychleji, jeho obsluha je také snazší. Nikdo vás nenutí synchronizaci používat, v podání Acronis se bavíme o příjemném doplňku. Za prostor v cloudu běžně zaplatíte kolem dvanácti stovek. To je cena srovnatelná se zmíněným úložištěm SkyDrive, které vám ovšem za podobnou sumu nabídne jen 100 GB prostoru. Acronis bere zálohování v cloudu vážněji, jen se musíte smířit s tím, že prostor v cloudu nekupujete trvale, jen si ho půjčujete na dobu určitou.

Synchronizovat a sdílet s ostatními můžete libovolnou složku
Synchronizovat a sdílet s ostatními můžete libovolnou složku

Kdyby vám tato myšlenka neseděla, investujte do pevného disku. True Image 2013 již podporuje Windows 8, jejichž protipól a minimální požadovaný systém představují Windows XP SP3. Pořídit si můžete ještě doplněk Plus Pack. Ten do nástroje přidává funkci, díky níž můžete kompletní zálohu obnovit na jiném počítači, což se hodí při nákupu nového stroje.

Domnívám se však, že by tato a další funkce měly být dostupné v základním balení a ne v dodatkovém balíčku, jenž stojí skoro tolik, co základní edice True Image. Když vám nějaká funkce nebude jasná, můžete nahlédnout do příručky. Ale varuji vás, objemný dokument budete studovat dlouho. Za novou licenci dáte 1 052 Kč, kdybyste jen upgradovali, připravte si 779 Kč. Balíček Plus Pack vás vyjde rovněž na 779 Kč, případě upgradu pak na 393 Kč bez DPH.

Byl pro vás článek přínosný?