Hlavní navigace

Acronis True Image Home 2009: záloha dat i bez spuštěného systému

13. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zálohovací programy od společnosti Acronis jistě dobře znáte, tato značka je na trhu již několik let a vždy nabízela spolehlivé zálohovací programy se snadným ovládáním a za poměrně příznivou cenu. Nový Acronis True Image Home 2009 pokračuje v nastavené tradici a nabízí vám vše potřebné pro zálohu jednotlivých souborů i celých diskových oddílů. Nutno poznamenat, že na rozdíl od některých freewarových řešení zde nechybí ani pomůcka pro obnovu zálohovaných dat zpět do původního umístění.

Acronis True Image Home 2009 je zajímavý také tím, že pro vytvoření zálohy nevyžaduje běžící operační systém. Dodávané CD je totiž bootovací a program je z něj možné spustit v podstatě ve stejné podobě, jakou lze používat po instalaci do Windows.

Zálohujeme data s Acronis True Image Home 2009

Acronis True Image Home je znám jako program, který slouží k vytváření kompletních obrazů disků nebo diskových oddílů, které lze použít jako zálohu a data z ní v případě selhání disku jednoduše obnovit. True Image však funguje i jako běžný zálohovací program pro jednotlivé soubory a složky. Při výběru dat, která budete zálohovat, tedy volíte buď disk, nebo složky.

True Image vám nabídne jednoduchého průvodce, ve kterém vyberete zálohovaná data a nastavíte další podrobnosti. V případě kompletní zálohy počítače tedy volíte disky (diskové oddíly). True Image může zálohovat i oddíly, které systém nevidí, tedy například skryté diskové oddíly nebo oddíly se souborovým systémem, který Windows nepodporují (typicky souborové systémy z Linuxu).

Pokud volíte zálohu dat ze složek, pak si je vyberete v jednoduché stromové struktuře v příslušném dialogu. Zajímavé je nastavení několika základních kategorií souborů, kdy určujete přípony souborů, které se budou do zálohy kopírovat. Typicky obrázky, dokumenty, ale i data z účetních programů a podobně. K výchozím kategoriím si můžete přidat své vlastní. Podobně lze určité typy souborů ze zálohování vyloučit.

Zálohovat lze na externí disky, CD/DVD i Blu-ray a na FTP, pro které lze v programu jednoduše nastavit patřičné připojovací údaje. Acronis True Image Home 2009 na poprvé vytvoří kompletní zálohu, po opakovaném spuštění zálohovací úlohy pak provádí jen přírůstkovou zálohu, kdy doplňuje změny od poslední zálohy. Dovede vytvářet také rozdílovou zálohu.

Dnes je nezbytná ochrana zálohy heslem, True Image dále přidává možnost výběru z několika úrovní komprese, nastavení priority zápisu na disk (abyste příliš nezpomalili práci ostatních aplikací), rozdělování zálohy na více částí (kvůli snadnějšímu vypálení nebo kopírování), dovede ošetřit chyby a odeslat e-mail po dokončení zálohy.

Specialitou je zálohování stavu systému, e-mailových účtů, kontaktů a nastavení aplikací. U pošty program podporuje Outlook, Windows Mail nebo Outlook Express. Co se týče zálohy nastavení aplikací, pak si ze seznamu budete moci vybrat jen některé, nikoli vše, co máte instalováno ve Windows.

Všechny zálohovací úlohy je samozřejmé možné naplánovat. True Image nabízí také přehledný kalendář, ve kterém uvidíte, kdy je nejbližší datum další zálohy.

Obnova dat v Acronis True Image

Záloha dat je jistě dobrá věc, ovšem v momentě, kdy potřebujete data obnovit, tak budete chtít komfortnější nástroj, než představuje ruční vykopírování souborů z balíčku ZIP do správného umístění na disku. Acronis True Image Home 2009 se samozřejmě o obnovu dat postará. Nabízí srozumitelného správce záloh, průvodce pro obnovu dat i pro jejich ruční aktualizaci.

Občas určitě využijete i možnost připojení záložního souboru jako další diskové mechaniky. K datům pak můžete velmi snadno přistupovat. Nový True Image Home 2009 přišel s novinkou v podobě podpory fulltextového vyhledávání Windows Desktop Search a Google Desktop Search, kdy je možné po instalaci příslušného doplňku nechat tyto nástroje indexovat také obsah souborů ve vytvořených zálohách.

Uživatelské rozhraní Acronis True Image Home 2009

Práce v prostředí Acronis True Image Home 2009 je příjemná, program se snadno ovládá a vzhledově zapadá do prostředí Windows Vista. Základní úlohy jsou k dispozici z úvodního okna. Po prvním spuštění vás True Image upozorní na nutnost vytvoření zálohy spouštěcího oddílu. V přehledné statistice vám zobrazí informace o vytvářených zálohách a o využití místa na disku.

Try&Decide

Se zálohováním až tolik nesouvisí funkce Try&Decide. Tento nástroj však ocení všichni, kdo chtějí vyzkoušet na svém počítači nový software, ale nechtějí přitom způsobit problémy ostatním aplikacím, ani si zaneřádit systém a registry zbytečnými záznamy, které po odebrání programu zůstanou v počítači. S funkcí Try&Decide toto nehrozí.

Try&Decide vytváří jakési dočasné pracovní prostředí, ve kterém můžete provádět různé diskové operace, hrát si s programy, instalovat a testovat nový software, a to bez toho, že byste ovlivnili operační systém, nebo že byste si k tomu museli pořídit virtuální počítač.

Všechny změny, které během spuštění Try&Decide na disku provedete, jsou zaznamenávány a v případě potřeby je lze trvale zachovat. Pokud například zjistíte, že se vám testovaný program nelíbí, stačí, abyste zachování změn na disku odmítli. Režim Try&Decide přečká i restarty počítače, které jsou při instalaci některých aplikací bohužel stále ještě nezbytné (platí to ostatně i pro True Image).

Doplňkové nástroje

Kromě Try&Decide nabízí Acronis True Image Home 2009 i další doplňkové nástroje. Se zálohováním a diskovými operacemi tak trochu souvisí pomůcka pro klonování disku, kterou využijete při výměně disků v počítači, kdy nechcete přeinstalovávat znovu celý systém.

V True Image Home 2009 naleznete skartovačku souborů i celých diskových oddílů. Nechybí spíše jednodušší pomůcka pro odstranění historie a vyčištění systému.

Acronis True Image Home 2009 na bootovacím CD

Nedílnou součástí zálohovacího programu Acronis True Image Home 2009 je spustitelné CD, na kterém najdete program startující i bez potřeby zavedení operačního systému. Oceníte jej v případech, kdy potřebujete znovu zprovoznit systém po nějakém pádu, kdy jej nelze normálně nastartovat a vyžadoval by reinstalaci. Předpokladem samozřejmě je, že máte k dispozici také zálohu diskového oddílu.

Data na systémovém disku, ze kterého startuje Windows, lze obnovit i bez bootovacího CD. Stačí, abyste si v programu aktivovali funkci Acronis Startup Recovery Manager, která na disku vytvoří speciální zaváděcí oddíl, který vám v případě potřeby s obnovou dat pomůže. Samozřejmě v pohodlném grafickém prostředí.

Acronis True Image Home 2009 je povedený zálohovací program, který nabízí řadu dalších zajímavých funkcí pro běžnou práci s počítačem. Cena programu je 1 308 Kč s DPH, vyzkoušet si můžete 15denní testovací verzi staženou z www.acronis.cz.

Byl pro vás článek přínosný?