Hlavní navigace

Adaptivní obnovování HDMI 2.1 VRR na kartách GeForce je tu. Linuxový ovladač už ho umí

22. 10. 2019

Sdílet

Minulý měsíc Nvidia oznámila, že technologie adaptivního obnovování G-Sync Compatible se dostane do televizí, přičemž jako první ji budou umět OLED modely LG. Tehdy vyplynulo, že by za touto značkou asi měla být technologie Variable Refresh Rate (VRR) ze standardu HDMI 2.1, kterou Nvidia přidá v nových ovladačích zpětně svým již existujícím grafikám. A vypadá to, že tato novinka je již opravdu zde – tedy zatím aspoň na operačním systému Linux. V jeho ovladačích se totiž HDMI 2.1 VRR právě objevilo, což by měla být předzvěst brzkého příchodu i do ovladače pro Windows využívaného asi většinou hráčů s grafikami GeForce.  

Ovladač 440.26 přináší HDMI 2.1 VRR

Tato novinka se objevila celkem nenápadně. Nvidia 17. října vydala ovladač verze 440.26 pro Linux, jenž je ve stádiu Beta – nalézt a stáhnout si ho můžete zde. V této verzi jsou různé opravy, například workaround pro nefungující aplikace v API Vulkan, když máte SLI, ale třeba také podpora dekódování formátu VP9 přes ovladač akceleračního rozhraní VDPAU. Ovšem nejzajímavější je, že je jako nová funkce uvedena podpora právě pro technologii HDMI 2.1 Variable Refresh Rate.

Lépe řečeno, Nvidia uvádí, že je přidána podpora pro „G-Sync Compatible monitory s HDMI 2.1 Variable Refresh Rate (VRR)“, nicméně to snad je podobná věc jako s označením G-Sync Compatible u monitorů na bázi standardu VESA Adaptive-Sync neboli FreeSync. Stejné monitory či televize by snad měly fungovat dle standardu HDMI 2.1, a tedy i na grafikách dalších značek, až podporu HDMI 2.1 VRR dostanou. To by mělo v budoucnu být dodáno u Radeonů, snad také formou aktualizace ovladače – také to bylo prozrazeno skrze ty pro Linux.

Added support for HDMI 2.1 variable refresh rate (VRR) G-SYNC Compatible monitors on supported GPUs.

Je zajímavé, že podpora takovéto poměrně velké věci se jako první objevila v ovladačích pro Linux. Člověk by spíš čekal, že se jako první objeví v ovladačích pro Windows a bude to spojeno i s nějakou publicitou. Leč stalo se a vypadá to, že pokud byste již měli nějakou televizi umějící HDMI 2.1 VRR, v tuto chvíli byste ji už na své grafice GeForce s tímto ovladačem hezky adaptivně rozběhali (samozřejmě běžíte-li na Linuxu). Na Windows se podpora pravděpodobně v krátkosti objeví také. Pro tuto platformu totiž nyní Nvidia má vydán jako nejnovější ovladač 436.48, tedy ze starší větve. Až bude také pro Windows vydán první ovladač založený na větvi 440, měl by asi mít v sobě HDMI 2.1 VRR také.

Adaptivní VRR bude na kartách Turing

Podle dřívějšího oznámení bude HDMI 2.1 VRR fungovat na GPU s architekturou Turing a potažmo jejích novějších modelech Turing Refresh. Tedy GeForce RTX 2000/RTX 2000 Super, ale také kartách GeForce GTX 1600, což je také Turing, ale bez hardwarové podpory ray tracingu. Zda se omezení jen na Turing týká i ovladačů pro Linux, není přímo v poznámkách k vydání na webu uvedené.

Jen pro pořádek – toto asi neznamená, že by Turingy už měly tajně připravenou podporu pro celé HDMI 2.1 a nyní byla zapnuta. Výstupy budou asi stále typu HDMI 2.0b a z nové verze dostanou jen selektivně onu technologii adaptivního obnovování. Vyšší rychlosti komunikace a tím podporu vyšších rozlišení asi zpětně nedostaneme – i když by to bylo skvělé, protože takto vybavená GPU pořád na trhu chybí, takže kéž bychom se jen mýlili.

Galerie: Technologie HDMI 2.1

Byl pro vás článek přínosný?