Hlavní navigace

AMD do ovladačů Radeonů také přidá adaptivní obnovování z HDMI 2.1. Čeká na validaci

14. 10. 2019

Sdílet

Před pár týdny jsme informovali o tom, že Nvidia pracuje na tom, aby grafickým kartám GeForce dodala pomocí aktualizace ovladačů podporu pro nový standard adaptivní obnovovací frekvence na monitorech, který zavede HDMI 2.1. Ten je pojmenovaný prostě Variable Refresh Rate (HDMI VRR) a budou ho umět například televize, první jsou oznámené od LG. Je příjemné, že se podpora obejde bez nákupu nových grafik a bude zapnuta zpětně i na některých, které umí zatím jenom HDMI 2.0. A zdá se, že vedle Nvidie na tomto už pracuje také AMD.  

Plán na podporu HDMI Variable Refresh Rate na Radeonech

AMD avizovalo zájem na zpětné přidání kompatibility s HDMI 2.1 VRR už před dlouhou dobou, ale od té doby o věci nebylo slyšet, takže nebylo jasné, zda plán pořád stojí. Až teď mám nějaké známky toho, že na to nebylo zapomenuto. Z prostředí vývoje Linuxových ovladačů se totiž dostala ven zpráva, že AMD chystá podporu této technologie v ovladačích pro Linux. V takovém případě je pak poměrně pravděpodobné, že se objeví také v těch pro většinovou platformu Windows. Prezentace dokonce o podpoře HDMI 2.1 VRR mluví obecně, takže je možné, že se tím rovnou míní vůbec přidání podpory bez ohledu na platformu/operační systém.

Tuto informaci uvádí vývojář Harry Wentland. Je to v kontextu podpory FreeSync přes HDMI, což je odlišný systém adaptivního obnovování, který není standardní, AMD ho vymyslelo samo pro zprovoznění FreeSync na monitorech či televizích ještě předtím, než se objevila standardizovaná technologie VRR v rámci HDMI 2.1. Tyto dvě technologie by tedy neměly být nijak kompatibilní a FreeSync přes HDMI je proprietární protokol. Z tohoto důvodu se prý asi nedostane do otevřených Linuxových ovladačů pro Radeony. Ale Wentland uvedl, že místo ní se pracuje právě na přidání podpory oné standardní alternativy, tedy HDMI 2.1 VRR.

AMD HDMI 21 VRR slajd Slajd, který prozrazuje, že zapnutí podpory pro VRR podle standardu HDMI 2.1 "čeká na dostupnost validační metodiky"

Podpora je údajně plánovaná, ale v současnosti jejímu přidání a zprovoznění v ovladačích brání jedna překážka, a to testování. Čeká se údajně na to, až pro tuto technologii bude dostupný model testování kompatibility, proti kterému bude možné ověřit, že implementace (tedy ovladač v kombinaci s GPU) pracuje správně. V současnosti se zdá se očekává, že by se mělo podařit kompatibilitu dosáhnout, ale zatím nevíme, na jak široké skupině GPU (a případně procesorů s integrovanou grafikou) to bude úspěšné. Testování kompatibility může totiž teoreticky odhalit nečekané problémy, které HDMI 2.1 VRR na některých starších Radeonech znemožní.

Vizualizace GPU AMD Navi 14 Radeon RX 5500 1600

Je pravděpodobné, že na tuto validaci může stejně jako AMD čekat také Nvidia, která již kompatibilitu oznámila, ale zatím jen s tím, že bude přidána „v budoucích ovladačích“ do konce roku. Testovací metodika tak snad bude dostupná ještě letos, a tudíž by mohlo během pár měsíců být odšpuntováno i přidání podpory HDMI 2.1 VRR i u Radeonů. Pak by tedy s kompatibilními GPU mělo fungovat adaptivní obnovování na příchozích televizích s HDMI 2.1, jako třeba na oněch OLED modelech LG, na nichž avizovala podporu Nvidia (ovšem pod značkou „G-Sync Compatible“).

Galerie: Technologie HDMI 2.1

Byl pro vás článek přínosný?