Hlavní navigace

Adata vydává NVMe SSD Falcon. Až 2 TB a 3100 MB/s jen s HMB ve zlatém designu

15. 5. 2020

Sdílet

NVMe SSD s rozhraním PCI Express 3.0 ×4 s HMB místo DRAM mezipaměti.

NVMe moduly SSD používající rozhraní PCI Express 3.0 budou ještě pěknou chvíli standard (minimálně asi do doby, než se PCI Express 4.0 objeví i na platformě Intel a masově se začnou používat taková SSD a dotyčné řadiče, které teprve teď přicházejí). Adata teď vydává takové PCIe 3.0 SSD, která by mělo být poměrně levné, ale zároveň nabídne vysoké špičkové rychlosti – až 3100 MB/s – a také poměrně pěknou designovou podobu pro parádivé stavitele PC.

Adata Falcon

Novinka se jmenuje Adata Falcon a představuje klasický modul do slotu M.2 o délce 80 mm s NVMe rozhraním PCI Express 3.0 ×4. Používá NVMe 1.3 spolu s technologií Host Memory Buffer. Je to totiž modul bez mezipaměti DRAM, což znamená nižší cenu a horší výkon. Ovšem použití HMB by mělo nevýhody „DRAMless“ koncepce částečně eliminovat.

Adata Falcon 08 Adata Falcon

Podle Adata proto moduly dokáží při sekvenčním přístupu číst rychlostí až 3100 MB/s, třebaže zápis je o dost nižší (1500 MB/s). Tento údaj je nicméně asi pro zápis do pseudoSLC cache, kterou modul využívá, jako dnes ostatně vždy. A výkon v náhodném přístupu je až 180 000 IOPS, a to pro čtení, tak zápis. Udávané výkony jsou ovšem pro maximální kapacitu, pro nižší kapacity můžete vidět údaje zde v tabulce přímo od výrobce.

Specifikace pro SSD Adata Falcon Specifikace pro SSD Adata Falcon

Zlatý design

Modul je opatřený chladičem, který by mohl oslovit ty, kdo se snaží ladit počítač do nějakého koncepčního vzhledu (pro dnes hojné skříně s prosklenou bočnicí). Modul má hliníkový pasiv či heatspreader, který má zlatavou povrchovou úpravu. Design je poměrně čistý a jednoduchý, takže to podle fotek vypadá celkem dobře.

Chladič je tenký (váha modulu i s ním je 9 gramů a tloušťka 2,9 mm), takže chlazení nebude příliš výrazné. Ale také nebude nikde překážet nebo bránit instalaci karet. Tedy pokud nezkusíte na modul instalovat kryt/chladič poskytovaný základní deskou.

Adata Falcon 03 Adata Falcon

Disk (tedy modul) je založený na 3D NAND, ale není uvedeno, jaké. Nabízené jsou kapacity 256 GB, 512 GB, 1 TB a 2 TB a je asi pravděpodobnější, že uvnitř jsou TLC čipy (jelikož QLC stále není tak častá), ale jisté to není. Adata neuvádí ani použitý řadič, nicméně je podporováno hardwarové šifrování AES-256.

Moduly mají pětiletou záruku, což potěší, a celkem standardní zapisovací výdrž. Adata uvádí 1200 TB celkového zápisu pro největší (2TB model), což znamená 600 cyklů na buňku (150 TB pro 256GB model. 300 TB pro 512GB model, 600 TB pro 1TB). Kdy se toto dekorativně okořeněné SSD začne prodávat, zatím firma neprozradila a ještě nebyly sdělené ani ceny.

SSD Adata Falcon (Fotogalerie)

Zdroje: Adata, ComputerBase

 

Byl pro vás článek přínosný?