Hlavní navigace

Adata uvádí flashdisk a externí SSD používající MLC NAND, slibuje až 3000 cyklů zápisu

22. 8. 2019

Sdílet

U USB klíčenek neboli flashdisků většinou nikdy nemáte uvedeno, jaký druh NAND je v nich použitý. Možná jste už taky někdy přemýšleli, jestli v nich už teď nebývají osazené třeba nějaké nejlevnější QLC čipy, pokud vám dělají starosti množství zápisů, které pak takový flashdisk přežije. Vzhledem k tomuto je docela zajímavé oznámení, s kterým teď přišel výrobce disků, pamětí a právě i klíčenek Adata. Vypouští totiž na trh externí SSD a také USB klíčenku, u kterých se explicitně chlubí tím, že jsou založená na MLC NAND.

USB klíčenka se jmenuje Adata IUFU33B a firma ji prodává v kapacitě 128 GB (zda budou i menší verze, zmíněno není). Konektor by měl být klasický velký USB typu A. Je uvedeno, že disk používá rozhraní USB 3.2, ale patrně je to Gen1 s rychlostí do 5 Gb/s, tedy stejnou jako USB 3.0. Přenosová rychlost má být 140 MB/s při čtení a 80 MB/s při zápisu, takže rychlejší rozhraní třeba ani není. Konektor by měl mít 30μ zlacení na pinech a údajně má vydržet časté vysouvání a zasouvání, pouzdro flashdisku je kovové.

Hlavní atrakce je však ona MLC NAND – čili čipy ukládající 2 bity na každou buňku (a tedy jen čtyři logické úrovně signálu) proti třem bitům/osmi úrovním u TLC a čtyř bitům/16 úrovním u QLC. Životnost by měla být o to delší. Adata bohužel neuvádí typ, ani výrobce. Protože v době 3D NAND MLC prakticky vymizela, je možné, že tyto čipy jsou stále ještě starší planární generace. Mohlo by ale také jít o jednu z prvních generací vrstvených pamětí od Toshiby nebo Intelu, které varianty MLC měly. Každopádně se v tiskové zprávě ale píše, že výdrž má být až 3000 přepisovacích cyklů (to by mělo dát hodnotu celkového zápisu 384 TB) a také doba, po kterou disk zapsaná data udrží, má být delší, než u TLC NAND.

Adata IUFU33B 02 Adata IUFU33B

Spolu s touto klíčenkou oznámený externí disk Adata IESU317 je založený zřejmě na stejných čipech MLC NAND, které podle firmy opět mají oficiálně zvládat až 3000 cyklů (v praxi by to mohlo být i víc). Rozhraní je opět USB 3.2 Gen1 (tedy ekvivalent USB 3.0) a SSD má dosahovat přenosových rychlostí až 435 MB/s při sekvenčním čtení a 400 MB/s při sekvenčním zápisu. Disk má také podporovat 256bitové šifrování AES.

Kapacita je „až 1 TB“, tady tedy asi budou ke koupi i menší, možná 250GB a 500GB verze. Pouzdro disku má být asi 9,6 mm silné a celek váží 190 g. Bohužel není uvedeno, jaký typ portu je na straně disku, zda „dvojče“ Micro USB 3.0, které není moc populární, nebo nové USB typu C.

Adata IESU317 01 Adata IESU317

Adata neříká, kolik tyto disky budou stát, ani kdy se začnou prodávat, jen že se přesná dostupnost může lišit podle regionu. Jako jejich použití uvádí kromě normálních užití pro ukládání dat a záloh také průmyslové použití, takže tato úložiště asi minimálně z části míří i mimo spotřebitelskou sféru, což snad vysvětluje i ono neobvyklé použití MLC NAND, která teď přetrvává právě v různých průmyslových SSD.

Galerie: USB klíčenka Adata IUFU33B a externí SSD Adata IESU317 s MLC NAND

Byl pro vás článek přínosný?