Hlavní navigace

Adata oznámila paměti DDR5 s rychlostí 8400 MHz, řada XPG pojede až na 12 600 MHz

6. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: Adata
Paměti DDR5 pojedou na ještě vyšších taktech, než se čekalo. Adata oznámila, že její moduly XPG poběží až na 12 600 MHz (efektivně), obyčejné na 8400 MHz.

Firma Adata pořádala včera akci „Xtreme Innovation“, kde poodhalovala různé nové produkty nebo plány v PC hardwaru. Vedle nových SSD, ale už i sluchátek, zdrojů a také herních notebooků firma oznámila už i paměti DDR5 pro procesory Intel Alder Lake. Ty by měly na začátku přijít s hodně slušnými frekvencemi, ale firma teď uvedla ještě vyšší plány. Eventuálně podle ní budou dostupné i moduly na efektivním taktu přes 12 GHz.

Adata oznámila moduly DDR5, které budou patřit pod hráčskou značku XPG paralelně s moduly, které budou mimo ní a měly by představovat paměti pro běžný méně náročný trh.

Ty běžné moduly DDR5, které zůstanou před branami klubu XPG, mají u Adata dosahovat efektivní frekvenci až 8400 MHz, tedy DDR5-8400. Současně také tyto moduly mají mít až dvakrát vyšší kapacity, než ty na bázi DDR4.

Nicméně toto asi bude možné dosáhnout až po příchodu 32Gb čipů na trh a zatím jsou oznámené jen 24Gb (a i ty jsou novinka, který v praxi asi přijde na trh až za rok nebo dva). Zde tedy možná Adata mluví o něčem, co nebude hotové a dostupné hned při vydání procesorů Alder Lake, ale až později.

XPG slibuje až DDR5-12600

Firma poté separátně oznámila ještě hráčské a nadšenecké paměti DDR5 pod onou značkou XPG, a u těch je to teprve zajímavé. Jejich efektivní frekvence má být až 12,6 GHz, mají dosahovat na rychlost DDR5-12600. Opět ale nevíme, kdy takto brutální paměti přijdou na trh. Zde bych to ještě víc tipoval na to, že se mluví výhledově o poměrně vzdáleném produktu, ke kterému se Adata dopracuje třeba až za dva roky.

Také by mohlo jít o nějaké speciální moduly určené pro extrémní overclockery a ne pro běžné používání. V prezentaci totiž vedle toho je uvedeno, že napětí bude 1,1–1,6 V. Zatímco 1,1 V je pro DDR5 normální napětí, 1,6 V je naprosto šílená hodnota, která se běžně nepoužívá ani u DDR4 – u té má většina přetaktovaných modulů napětí 1,35 V (místo standardních 1,2 V) a jen některé 1,4 V. Těch 1,6 V by bylo zvýšené napětí dokonce i pro paměti DDR3. Na tomto tedy určitě standardně použitelné moduly běhat nebudou.

Je proto možné, že ta rychlost DDR5-12600, je-li podmíněna takto enormním napětím, bude dosahována při extrémním přetaktování jen za chlazení kapalným dusíkem.

Paměti DDR5 ADATA XPG Paměti DDR5 ADATA XPG (Zdroj: Adata)

Ovšem realisticky dosažitelné frekvence by asi mohly být někde mezi touto úrovní a rychlostí DDR-8400, která byla uváděná pro ony běžné moduly. Snad se tedy u pamětí přetaktovaných přes profily XMP dočkáme třeba 10GHz (efektivně, není to samozřejmě reálná frekvence) modulů, což by byl takový hezký dvojnásobek proti 5GHz pamětem DDR4.

Samozřejmě to ovšem bude příplatková záležitost, levné paměti budou zůstávat na pomalejších rychlostních stupních. Ze začátku asi DDR5-4800 až DDR5-6400, což jsou ale pořád dvojnásobné propustnosti proti mainstreamovým pamětem DDR4-2400 a DDR4-3200.

Více: Co přinesou paměti DDR5? Zlepšení pro výkon, až 8400 MHz, možná i ECC pro všechny

Zdroj: Adata

Byl pro vás článek přínosný?