Hlavní navigace

PCIe 5.0 SSD pro procesory Alder Lake na cestě: Adata má moduly M.2 s rychlostí až 14 GB/s

29. 12. 2021

Sdílet

Zdroj: Adata
Výkon NVMe SSD by se brzo mohl ještě zdvojnásobit proti dnešní špičce. Pro platformu procesorů Alder Lake se chystají první NVMe 2.0 SSD s rozhraním PCI Express 5.0.

Platforma Intel LGA 1700 s procesory Alder Lake (Core 12. generace) jako první přinesla do světa PC podporu PCI Expressu 5.0. Ve slotech M.2 je ale podporováno jen PCIe 4.0, ač by zrovna SSD mohla rychlejší linky využít. Vypadalo to, že SSD používající PCIe 5.0 budou jen v serverech. Ale nakonec ne: Adata totiž chystá M.2 SSD používající PCIe 5.0 i pro herní PC. Tyto moduly mají mít rychlost až 14 GB/s, ale bude třeba adaptér.

Adata oznámila, že v rámci své herní značky XPG teď připravuje dvě SSD s rozhraním PCI Express 5.0 ×4, a to v provedení modulu M.2. Tato SSD jsou teď ve stádiu prototypů, a interně se jmenují Project Nighthawk s Project Blackbird. Adata je teď oznamuje proto, že by měla být ukázána na CES 2022 příští týden. Firma pravděpodobně ukáže i dema výkonu.

Výkon má u nejrychlejších modelů dosahovat až na 14GB/s přenosovou rychlost při sekvenčním čtení. PCIe 5.0 ×4 zvýší díky teoretické propustnost linky 4 GB/s maximální rychlost čtení až odhadem někam k 14,5–15,0 GB/s, zatímco u PCIe 4.0 ×4 dosáhla úložiště maximální přenosovou rychlost okolo 7300–7400 MB/s. Oznámené prototypy by tedy potenciál rozhraní už mohly docela dobře využívat. Kromě nejvýkonnější 14GB/s varianty se ale chystají také levnější verze nabízející rychlost „jen“ 12 GB/s nebo 10 GB/s.

Moduly mají mít kapacitu až 8 TB (samozřejmě ale budou dostupné i v levnějších menších kapacitách). Kromě výkonu na nich bude zajímavá další věc: mají už být založené NVMe 2.0, tedy na nejnovější verzi tohoto komunikačního protokolu.

Více: Je tu nová generace SSD protokolu: NVMe 2.0 a Zoned Storage. Už přichází i do HDD

Platforma LGA 1700 nemá jak už bylo řečeno sloty M.2 s konektivitou PCIe 5.0 ×4 (a podle některých informací by na tom mohla být stejně i nová platforma AM5 od AMD). Tato SSD se proto budou muset připojovat k procesoru s využitím 16 linek vyvedených pro grafiku. Buď se tedy GPU bude muset odebrat osm linek (to je možné na deskách Z690 nebo H670), nebo použít integrovanou grafiku.

Tato SSD se tak budou instalovat do riseru/adaptéru do slotu PCIe ×16. Na tom by byl slot M.2 nebo dva – tyto adaptéry asi dobře znáte. Jen by byl rozdíl v tom, že by pro tento účel musely být certifikované pro PCI Express 5.0. Možná, že půjde moduly osadit i do starého (jde totiž asi většinou o pasivní komponent). Ale protože nebude na požadavky signálu PCIe 5.0 stavěný, nebudete mít záruku, že to bude fungovat správně). To, že chystá adaptér do slotu PCIe ×16 (nebo ×8), s nímž bude možné používat PCIe 5.0 SSD v provedení M.2, již před několika týdny oznámila firma MSI, mělo by jít o novou verzi karty M.2 XPander-Z.

Galerie: Adaptér pro PCIe 5.0 NVMe moduly do slotu PCIe ×16: MSI M.2 XPander-Z Gen5

Jaký řadič a kdy?

Zatím je záhada, na jakém řadiči budou tato SSD založená. Pro firmy, které nemají vlastní řadiče jako Samsung, Toshiba/Kioxia nebo WD, byl v poslední době nejvýznamnějším dodavatelem nejvýkonnějších řadičů Phison. Ten oznámil PCIe 5.0 řadič s označením E26, ale přichystaný má být až v druhé polovině roku 2022. Je nicméně možné, že jeden nebo druhý z modulů Adata bude založený na něm, ovšem v takovém případě by asi trvalo poměrně dlouho, než se moduly dostanou do prodeje.

Tip: Marvell už má první řadič pro SSD s rozhraním PCIe 5.0. Až 14 GB/s a 2 miliony IOPS

Je možné, že moduly Blackbird and Nighthawk mají každý odlišný řadič. Ilustrační snímky, které Adata ukázala, totiž ukazují dva různé řadiče – tedy pokud nejde v obou případech o stejný, jen jednou s rozvaděčem tepla a podruhé bez. Pokud ale jde o dva různé řadiče, pak by jeden z nich mohl být Phison, a druhý řešení nějakého jiného výrobce. Třeba Innogritu, ale teoreticky je asi možné, že Adata vezme nějaký řadič určený původně pro servery, třeba od Marvelu. Možná, že některé z těchto řešení by umožnilo vydat PCIe 5.0 moduly dříve, než bude nachystaný Phison E26. Ovšem asi by si to vyžádalo úpravy firmwaru, zatímco u Phisonu a podobných řešení je referenční implementace prakticky připravené k použití ve výkonném hráčském SSD.

Kdy by se tato PCIe 5.0 SSD mohla reálně objevit na trhu, se snad od Adata dozvíme příští týden běhen CES. Je ale možné, že by dobu, kdy se tato technologie do NVMe modulů dostane, mohly poodhalit i další firmy vyrábějící SSD, případně řadiče. Například Phison míval obvykle na CES nějakou prezentaci budoucích technologií.

Zdroje: Adata, VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?