Hlavní navigace

Moduly místo 2,5" disků už i v nejlevnějších SSD: Adata vydává M.2 verzi Ultimate SU650

25. 7. 2019

Sdílet

Zatímco ve vyšší třídě SSD už je normou technologie NVMe a mnoho disků v mainstreamu má verzi pro rozhraní M.2, byť třeba používají jen připojení SATA, v lowendu se dosud silně držel zvyk vyrábět SSD pořád jen v provedení předstírajícím 2,5" pevný disk s rozhraním SATA. Je to trošku paradoxní, protože kvůli pouzdru by měla taková verze asi být na výrobu dražší. Asi z tohoto důvodu se teď zřejmě začínají 2,5" ledy topit, jako povolil (ant)arktický příkrov pod náporem globálního oteplování, a i do nejlevnějšího koutu trhu teď přicházejí M.2 moduly. Společnost Adata, která má svá SSD mezi těmi úplně nejlevnějšími na našem trhu, teď oznámila, že začne ve formě modulů M.2 prodávat SSD Adata Ultimate SU650. Není to úplná novinka, pokud se nepletu, tak tento model už na trhu je nabízen skoro dva roky právě jako 2,5" SSD. Verzi rovnou v modulu M.2 ale neměl, ta je tedy opravdu nová.

Toto SSD má provedení modulu M.2 typu „2280“, tedy s délkou 8 cm, což je nejčastější forma, i když některé notebooky mají jen kratší sloty. Bohužel nevíme, jaké používá Adata komponenty, jen že je SSD založené na 3D NAND typu TLC nespecifikovaného výrobce. Nicméně to by mělo být uspokojivé, protože nic lepšího než vrstvenou TLC dnes v podstatě nedostanete. Jaký je řadič, už výrobce neuvádí, jde ale pravděpodobně o nějaký lowendový bez DRAM. Ta totiž na PCB není nikde vidět, plus v této cenové kategorii ji nelze čekat. Víme ale, že řadič používá pseudo SLC zapisovací cache a ECC algoritmus typu LDPC (to je dnes standard). Rozhraní disku (respektive modulu) je SATA 6 Gb/s.

Zatímco 2,5" verze je nabízená v kapacitě až 960 GB, M.2 moduly SU650 jsou omezené na poloviční maximum a firma bude nabízet 120GB, 240GB a 480GB. Menší modely se patrně budou odlišovat horším výkonem, bohužel ale máme jen souhrnné údajně pro celou řadu, takže nevíme, jak velké propady u levnějších variant případně čekat. Podle výrobce mají moduly SU650 dosahovat rychlosti až 550 MB/s při sekvenčním čtení a 510 MB/s při sekvenčním zápisu. IOPS bohužel řečené nebyly. Je to víc, než 520 a 480 GB/s, které jsou uvedené na webu firmy pro 2,5" verzi, takže je možné, že M.2 moduly mají novější NAND nebo řadič (či aspoň firmware).

Adata už oznámila uvedení těchto SSD modulů do prodeje a zřejmě by se tedy měly v obchodech objevit brzo. Oficiální ceny jsou 549 Kč za 120GB model, 899 Kč za 240GB verzi a 1549 Kč za 480GB model. V ceně je podle českého zastoupení obslužný software Adata SSD Toolbox a také program Migration Utility pro naklonování SSD z vašeho původního systémového disku. To využijete, pokud tímto SSD nahrazujete systémové HDD ve vašem již existujícím počítači nebo notebooku.

Galerie: SSD Adata Ultimate SU650, M.2 verze

Byl pro vás článek přínosný?