Hlavní navigace

Přechod na DDR5 na obzoru. Adata ukazuje moduly DIMM pro PC, až 8400 MHz a ECC

11. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Adata
Jedna z větších novinek CES 2021: začínají se ukazovat paměti DDR5. Až budete skládat počítač letos na vánoce, možná už je budete kupovat místo DDR4.

Zanedlouho vypukne CES s řadou počítačových i spotřebněelektronických novinek. Jedna z těch, které na veletrhu budou prezentovány, si možná zaslouží vypíchnutí. Firma Adata jako jeden z prvních výrobců počítačových modulů pro běžná PC (a zejména těch, kteří nejsou přímo spojení s výrobou samotných čipů) představuje paměťové moduly DDR5 pro desktopové počítače. Lze říct, že čas, kdy se z DDR4, kterou používáme od roku 2014, přehoupneme zase do další éry (a budeme zase muset koupit nové moduly…), je tímto neklamně blízko.

Adata teď ohlásila, že už uvedení pamětí DDR5 připravuje. Zmínku o chystaných modulech DDR5 už v tiskové zprávě má také značka XPG, což je „alias“ firmy Adata pro hráčský hardware. Tyto moduly logicky nebudou do obchodů uvedené teď hned, nyní je zřejmě ještě bude firma jen vystavovat. Na konci tohoto roku by ale podle různých zdrojů už mohla vyjít první desktopová platforma používající paměti DDR5.

Už před koncem roku 2021 mají totiž být uvedené 10nm desktopové procesory Intel Alder Lake-S se socketem LGA 1700. A tam již má místo paměti DDR4 být právě použitá nová DDR5. Oznámení firmy Adata snad dokládá, že nejde o nějakou fata morgánu. Opakované odklady 10nm čipů Intelu v leckom vybudovaly podezřívavost k jeho roadmapám. Ale takto to zatím vypadá, že by se mohlo podařit a Alder Lake – a tím i DDR5 – by k nejbližším Vánocům mohlo být na trhu.

Až 8400 MHz… a ECC v běžných PC?

Adata uvádí, že moduly DDR5 z její produkce budou dosahovat efektivních rychlostí až 8400 MHz (DD5-8400) a kapacity se čekají až 64 GB na jeden modul. Tím se přitom míní klasické moduly pro PC, které nesou maximálně 16 čipů v případě dual-rank modulů. U DDR5 se jinými slovy počítá s příchodem až 32Gb (4GB) čipů DRAM.

Pokud jde ale o onu 8400MHz rychlost, zda to asi nesmíme brát úplně doslova. Na tyto takty se asi moduly DDR5 dostanou až časem v průběhu let, ale v první vlně procesorů a desek se ještě takto vysoko nebudeme dostávat. Realistické by možná mohly u hráčských/přetaktovaných pamětí pro začátek být takty jako DDR5-6400.

Nejzajímavější je ale, že Adata zmiňuje, že (její) moduly DDR5 budou vybaveny ECC – tedy ochranou proti chybám nebo schopností jejich detekce (která je důležitější než schopnost chybu opravit, jak říká Linus Torvalds). Není ovšem řečeno, zda bude ECC přítomno u všech modulů i pro běžná PC, nebo je zde řeč o tom, že budou chráněné jen některé. Tedy opětty dražší, pro pracovní stanice nebo servery.

Adata DDR5 CES 2021 Paměťový modul DDR5 firmy Adata, CES 2021 (Zdroj: Adata)

Na obrázku modulu, který Adata zveřejnila, je paměť určená zřejmě pro běžná PC. Není registrovaná, tedy nemá na sobě zdá se bufferový čip, a je vidět jen osm čipů DRAM (možná si vzpomenete, že Hynix ukazoval modul DDR5 už velmi dávno – ale tehdy to právě byl registered modul s bufferem). Osm čipů by ukazovalo na klasický neregistrovaný modul, jaký normálně používáme v desktopech.

U dosavadních generací pamětí od SDR po DDR4 vždy ECC potřebovala ke každým osmi čipům přidat další devátý pro redundanci. Ale u DDR5 by snad měla být použita technologie ECC ochrany zabudované přímo do jednotlivých čipů (On-Die ECC). Takže i takovýto modul osazený osmi čipy by mohl poskytovat nějakou míru ochrany. Jak kompletní bude, se asi teprve uvidí.

Tip: Co přinesou paměti DDR5? Zlepšení pro výkon, až 8400 MHz, možná i ECC pro všechny

Galerie: Detaily technologie operačních pamětí DDR5

Napájecí obvody na modulech

Adata zmiňuje také snížení napětí na 1,1 V, což by mohlo vylepšit spotřebu. Na obrázku prvního modulu DDR5, který Adata ukazuje, je v souvislosti s napájením ještě jedna zajímavost: uprostřed můžete vidět neobvyklé komponenty (měly by to být kondenzátory a PMIC). DDR5 by totiž v tomto měla zcela změnit systém napájení – infrastruktura napájení je přímo součást modulů.

Místo použití regulátorů napětí na desce by se snad do modulu mělo přivádět přímo 12 V z příslušné větve zdroje a až PMIC na modulu z tohoto napětí bude vytvářet nižší napětí (oněch 1,1 V) pro provoz paměti. Modul také bude z desky dostávat pomocné napětí 3,3 V.

Paměti DDR5 laděné spolu s výrobci desek

Firma Adata se jinak také chlubí, že předem pracuje na co nejlepším fungování svých pamětí DDR5 s výrobci desek – konkrétně s GigabyteMSI. Toto asi není nic tak mimořádného, ale snad to zajistí dobrou kompatibilitu i během dětských dnů platformy LGA 1700. Také by možná taková užší spolupráce mohla eventuálně pomoci k lepším schopnostem přetaktování DDR5, až se nám tyto platformy dostanou do rukou, jelikož design PCB bude optimalizován od ranějších fází vývoje.

Poznámka: v předchozím byla zmiňována jen desktopová platforma Intelu s procesory Alder Lake. Procesory AMD ale samozřejmě na DDR5 přejdou také. U nich ovšem není termín tak dobře známý. Měly by nové paměti začít používat s platformou AM5 a pravděpodobně poprvé s procesory Ryzen s kódovým označením Raphael založenými na architektuře Zen 4 (to by měly být zároveň první 5nm Ryzeny). AMD tuto platformu zdá se vydá až v roce 2022. Zatím ale nevíme, zda to bude až v jeho druhé polovině, nebo třeba ještě během té první.

Zdroj: Adata (via: TechPowerUp)

Byl pro vás článek přínosný?