Hlavní navigace

Adata má první úsporné PCIe 4.0 SSD, XPG Gammix S50 Lite. První ukázka řadiče SM2267

21. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Adata
Adata má jedno z prvních SSD s rozhraním PCIe 4.0, které má nízkou spotřebu a mohlo by být vhodné pro notebooky. Také ovšem nemá až tak vysoký výkon. Jde také o vůbec první modul, který nemá řadič Phison, ale novinku SiliconMotion SM2267.

Už přes rok máme na trhu SSD s rozhraním PCI Express 4.0 ×4. To má dvojnásobnou propustnost a díky tomu tyto moduly mohou mít o dost rychlejší čtení a zápis. První generace těchto modulů založená na řadiči Phison E16 ale má poměrně vysokou spotřebu. Teď, když vychází notebooky s procesorem Intel Tiger Lake, jenž připojení PCIe 4.0 ×4 SSD umožňuje, tedy nejsou použitelné.

Ale vypadá to, že něco vhodného pro mobilní zařízení už přichází – Adata teď uvádí SSD nazvané XPG Gammix S50 Lite, které by mělo mít lepší efektivitu. Je to také první PCIe 4.0 SSD s řadičem od firmy SiliconMotion, takže ukazuje, co z něj vytěží tato firma, jejíž řadiče jsou hodně rozšířené zejména v levnějších discích.

První SSD s PCIe 4.0 od SiliconMotion

SiliconMotion má s PCIe 4.0 nachystaný výkonnější řadič SM2264, který bude asi používán u desktopových modulů a méně výkonný/úsporný SM2267 se čtyřmi kanály, jenž je právě použitý v modulech Adata XPG Gammix S50 Lite.

Jde samozřejmě o NVMe modul v provedení M.2, jeho délka je 80 mm. Nabízen bude v kapacitách 1 TB a 2 TB. Je použitá 3D NAND, ale nikde není napsáno, zda TLC nebo QLC. Podle udávané životnosti by to snad měla být spíš TLC. Řadič umí protokol NVMe 1.4, používá jako všechny dnešní SLC cache pro zápis, ale má i mezipaměť DRAM. Nejde tedy o úplný lowend.

Rozhraní řadiče, jenž má jen čtyři kanály a jeho výkon tedy bude nižší než u osmikanálových, je PCI Express 4.0 ×4, ale výkon není o moc vyšší, než co by umožňovalo pouhé PCIe 3.0 ×4 (nebo PCIe 4.0 ×2). Rychlost sekvenčního čtení má být až 3900 MB/s a sekvenčního zápisu 3200 MB/s. V náhodném čtení má pak být dosažitelných až 490 000 IOPS a v náhodném zápisu až 540 000 IOPS. Toto jsou hodnoty pro hloubku fronty (QD) 32 a pro 2TB modul. 1TB model má náhodné čtení pomalejší, 390 000 IOPS, jinak jsou ale rychlosti podobné.

Adata na tyto moduly dává pětiletou záruku a zapisovací životnost je slušných 740 cyklů (740 TB celkového zápisu pro 1TB model, 1480 TB pro 2TB). Z toho bychom soudili, že nejde o QLC NAND.

Moduly se mají začít prodávat v říjnu za ceny 150 a 300 dolarů. U nás by to s DPH vycházelo na 4200/8350 Kč (dolar nám se zhoršujícím se COVIDem zdražuje…). Příplatek za PCIe 4.0 ×4 a NVMe u nich tedy pořád nějaký je, ale tyto disky jsou výrazně levnější než ty s Phisonem E16. Ovšem ty jsou zas proti Gammix S50 Lite o dost výkonnější. Je nicméně možné, že až se ceny ustálí, bude cena nižší než doporučená, aby tyto moduly byly více konkurenceschopné s nyní zlevněnými moduly na bázi PCIe 3.0 ×4 (protože třeba Samsung SSD 970 Evo je teď levnější než doporučená cena Gammixu S50 Lite).

Vhodnost pro notebooky?

Jak to bude s tou vhodností pro notebooky, není zas tak jasné. AnandTech ve svém článku uvádí, že by tento modul měl být částečně na použití v nich namířen, ale Adata to na svém webu neuvádí a modul se prodává s hliníkovým chladičem, který by se v notebooku musel sundavat. I všechny produktové fotky jsou v desktopu.

Podle specifikací má SSD typickou spotřebu 0,33 W (to je asi zprůměrováno a ne plný příkon při zátěži) a v úsporném režimu Slumber 0,14 W. Zde už máme radost, SSD tedy nebude permanentně topit jako některé NVMe moduly pro desktop. Ovšem na notebooky to pořád není ideální, tam bychom chtěli příkon jen třeba do 30 mW, což mnohé NVMe moduly v úsporném režimu nabízejí. Nicméně do výkonnějšího notebooku by už asi tento modul opravdu mohl jít.

AnandTech píše, že rychlejší sběrnice PCIe 4.0 u tohoto modulu má vést k lepší efektivitě než s PCIe 3.0, což ale bude asi nutno ověřit v recenzích. A asi to nebude platit absolutně, i když by to možná mohlo sedět ve srovnání s SSD používajícími předchozí PCIe 3.0 řadiče od Silicon Motion. Je ale možné, že obzvlášť energeticky efektivní SSD z generace PCIe 3.0 na tom pořád budou lépe. A pro výdrž na baterie asi bude nejdůležitější klidová spotřeba a schopnost používat úsporné stavy.

Pokud by tento design měl být zaměřený na efektivitu, nedává také moc smysl použít čtyři linky PCI Express 4.0 jen kvůli o 300 MB/s rychlejšímu čtení. Zde by se totiž víc nabízelo zkrouhnout rozhraní na polovinu, tedy jen PCIe 4.0 ×2. To by totiž pořád mělo umožnit stejné rychlosti jako PCe 3.0 ×4 se čtením až 3600 MB/s a při přenosech by se opravdu měla ušetřit energie.

Zde možná ale byl ohled na to, aby disk neměl příliš velký propad rychlosti, pokud by slot podporoval jenom PCIe 3.0 (tj. dvoulinkový řadič by najednou měl rychlost jen cca 1750 MB/s). Každopádně je možné, že s tím použitím v noteboocích se AnandTech trochu spletl a samotná firma to tak úplně nemyslí. Ovšem vzhledem ke klidové spotřebě se dá říct, že proti Phisonům E16 je toto SSD první, které se do notebooku nainstalovat může. Až ale vyjde Samsung SSD 980 Pro, bude lepší/energeticky efektivnější (ale drahou) volbou.

Galerie: Adata XPG Gammix S50 Lite

Zdroje: Adata, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?