Hlavní navigace

Rekapitulace podílů verzí Windows 10. Tempo distribuce May 2019 Updatu odpovídá předchůdci

9. 7. 2019

Sdílet

Distribuce Windows 10 verze 1903 byla koncem května odstartována. Jak se novému vydání v otázce rozšiřování daří? Jak skončila verze 1809?

Jak je na tom rozložení jednotlivých verzí Windows 10? Poslední měření AdDuplex provedl dne 26. června. Kvůli mé absenci v minulém týdnu jsme se k novým číslům ještě nedostali, ale vrátíme se k nim. A také ke květnovému reportu, který jsem rovněž přeskočil. V dubnu kralovala verze 1803, byť už byla na odchodu zhruba půl roku. I koncem června 2019 stále s přehledem vedla s 58% podílem používanosti. Jestliže koncem května ještě verze 1809 mírně vyrostla (31,3 %), v červnu se už dala na ústup (30 %). Než se posuneme dále, rád bych poukázal na to, že k podobné situaci ještě nedošlo. Novější vydání Desítek vždycky předčilo starší. Verze 1809 je první, která za dobu své životnosti sotva překročila 30% podíl a pak už začala ustupovat novějšímu vydání. Situace nastala kvůli odložení vydání 1809 vinou závažné chyby, která původní vypuštění na trh natvrdo zastavila. Znovu byl systém uveden ve zhruba polovině listopadu a od té doby bylo zřetelné, že je Microsoft v nasazování velice opatrný. Jenže ho dohn

Jak je to s distribucí Windows 10 verze 1903?

Pro začátek ještě připomenu důležitá data, která nám pomohou porozumět aktuálnímu nasazení Windows 10 verze 1903 (též známý jako May 2019 Update):

  • května došlo k oficiálnímu vydání systému,
  • od června je možné upgradovat, když manuálně vyhledáte aktualizace.

Podle dokumentace Microsoftu se tento stav nezměnil, resp. byl platný ještě dne 18. června. K tomu přidávám dvě důležité poznámky. Redmondští nastavili nová pravidla, podle nichž velká část lidí není nucena do upgradu hned. To je vůbec poprvé, a tak lze očekávat, že distribuce každého novějšího vydání proběhne pomalejším tempem, než na jaké jsme byli zvyklí dříve. (Tím myslím před verzí 1809, jejíž situace byla nestandardní.)

K tématu: Windows 10 už běží na 825 milionech zařízení

Současně ale Microsoft bude vynucovat upgrady na zařízeních, kde se používané vydání Desítek blíží na konec své životnosti. Od června se tak rozbíhá kolečko automatických upgradů na verzi 1903 tam, kde byla či ještě je používána verze 1803 nebo starší. Tolik v kostce k nynějšímu kontextu, více se dočtete ve starších příspěvcích, zejména Už brzy bude většina upgradů na Windows 10 v1903 nedobrovolná.

Aktuální podíl May 2019 Updatu

Za zhruba měsíc na trhu se verze 1903 dostala na 6,3 %. Tento podíl zhruba odpovídá tomu, co jsme viděli u verze 1809, přičemž tempo jeho distribuce bylo opravdu pomalé. Znovu připomenu, že loni byl Microsoft mnohem agresivnější a vůbec nejagresivnější v historii, když verzi 1803 za měsíc protlačil na polovinu zařízení s Windows 10. Z jiného ranku je pak otázka, jestli takto pomalá distribuce něčemu vadí. Uvidíme, jestli se ledy výrazněji pohnou v létě.

Mírná akcelerace by neuškodila v tom smyslu, aby se daná verze systému vždy stihla smysluplně rozšířit před nástupem dalšího vydání. Z uživatelského pohledu je upgradování spíše nepříjemný proces, byť v celku vesměs funkční. Získávat nové čerstvé verze v době, kdy jsou ještě plné chyb, není pro nikoho nic příjemného ani žádoucího. Běžní uživatelé a uživatelky tedy těžko vnímají jako negativum, že ještě nezískali nejnovější vydání Windows. Patrně o něm nakonec ani neví.

Aby toho nebylo málo, letos nastává výjimečná situace v tom, že na podzim k upgradu nedojde, verze 1909 (jestli se tak bude nazývat) bude něco jako Servisní balíček pro verzi 1903. Ten by pak problémy přinést neměl, spíše naopak.

Zdroj: AdDuplex via AdDuplex blog

Byl pro vás článek přínosný?