Hlavní navigace

Podíl Windows 10 verze 1809 zůstává nízký. Teprve překročil hranici 20 %

27. 2. 2019

Sdílet

Únorový report společnosti AdDuplex nám říká, že podíl nejnovějšího vydání Windows 10 sice roste, stále však pomalu.

Koncem ledna jsme díky AdDuplexu mohli zhodnotit, že ačkoli se oproti měsíc starému měření podíl Windows 10 verze 1903 přibližně zdvojnásobil, v absolutních hodnotách zůstal na nízké úrovni. Jak myslíte, že se situace změnila po dalším měsíci? Oproti lednovým 14,4 % zatím stále nejnovější vydání Desítek pokročilo na 21,2 %. Data podílů jednotlivých vydání Windows 10 jsou aktuální ke dni 25. února.

October 2018 Update je sice oficiálně k dispozici pro všechny, tohle ale dokazuje, že Microsoft nemá odvahu jej agresivně prosazovat (zřejmě aby se mu to opět nevymklo z rukou). Na druhou stranu ze své strategie vydávání dvou hlavních verzí Windows do roka neslevil, takže pomalu klepe na dveře jarní vydání. Nabízí se tak otázka, jakého maxima dosáhne verze 1809, než ji začne nahrazovat novější vydání.

Leden 2019: Podíl je dvojnásobný, October 2018 Update se přesto příliš nerozšířil

Aspoň v tuto chvíli se zdá, že se příliš vysoko nedostane a že půjde o verzi s rekordně nízkým zastoupením. Ačkoli to můžeme brát jako doklad nefunkčnosti konceptu Windows jako služba, znovu bych rád zdůraznil, že nám pomalé nasazení nového vydání reálně nedělá starosti. Pro jedince je nakonec nejdůležitější, že získá stabilizovaný systém a Microsoft při jeho nasazení nebude zbytečně klopýtat.

Ještě upozorňuji, že AdDuplex přestal poskytovat detailní informace ke starším verzím, jejichž podíly už byly tak malé, že by se za nehet vešly. Proto se musíme spokojit s tím, že podíl Windows 10 verze 1703 a starších v součtu činil pouze 3,2 %. Detailnější přehled si můžete připomenout v měsíc starém článku, ale obecně nepřekvapivě platí, že čím starší vydání, tím nižší podíl. Na spotřebitelské úrovni se už stejně jedná o nepodporované verze Desítek.

Byl pro vás článek přínosný?