Hlavní navigace

Adobe Acrobat 9: konečně tvorba moderních dokumentů

26. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože tvorba souborů PDF už dnes není nutně spjata s Adobe Acrobatem, zůstává tento program tím nejlepším řešením (budeme-li brát v poměr cenu/výkon a funkce), jaké je na trhu dostupné. Žádná z alternativ se mu nemůže svými funkcemi rovnat. Adobe Acrobat 9 přichází na trh s celou řadou novinek. Nejzajímavější z nich je propojení statického textu a pohyblivého multimediálního obsahu. Výsledkem je pak soubor PDF, ve verzi, kterou se nemusíme bát označit jako přelomový typ elektronického dokumentu.

Recenze, poznámky a úpravy PDF

Po několikaleté proluce, kdy některé verze Adobe Acrobatu neumožňovaly úpravy PDF se tato funkce do Acrobatu 9 zase vrátila. Obsah dokumentu v PDF tedy můžete opět měnit. Acrobat 9 sice není textový editor, ale pro rychlé změny v dokumentu je použití editační funkce rychlejší, než tvorba nového PDF.

Dokument převedený do PDF je možné opatřit různými druhy poznámek. Od textových, po grafické. Jelikož s využitím Acrobatu 9 můžete do dokumentu vkládat multimediální obsah, je možné poznámkami opatřit i jej. Unikátní funkce vám umožní vložit poznámky ke konkrétní části vloženého videa.

Diskuze nad dokumentem napříč kontinenty

Adobe se snaží jít s trendem globalizace a dobře si uvědomuje, že týmy pracující na společných projektech nemusí sedět v jedné kanceláři, v některých případech ani na jednom kontinentu. Acrobat 9 obsahuje speciální funkci, která se podobá vzdálené ploše ve Windows. Zde však sdílíte jen náhled na dokument. Se svým protějškem se propojíte s využitím webové kamery a mikrofonu a hned můžete diskutovat nad dokumentem, přičemž oba vidíte stejný pohled na něj.

Spojení statiky a pohybu

Pokud si představíte typický soubor PDF, s největší pravděpodobností se vám vybaví nějaký elektronický manuál nebo zpráva doplněná obrázky a grafy. Adobe Acrobat 9 jde dál a umožňuje propojení klasického obsahu s multimédii. Do souboru lze vložit video FLV, Acrobat si jej navíc s použitím kodeku H264 automaticky převede.

Ve Wordu nebo jiném textovém editoru (nebo v sázecím programu inDesign) si připravíte běžný obsah, kde necháte prázdné místo pro vložení videa. Dokument převedete do Acrobatu a do připraveného místa video jednoduše vložíte.

Díky propojení PDF a flashe do jediné aplikace a jediného dokumentu se kreativcům otevírá nová cesta, jak zapůsobit na cílové uživatele dokumentů. Acrobat Reader 9 bude podporu flashe obsahovat přímo jako svou součást, k tomu, abyste si prohlédli tento nový typ dokumentů, nebude nutné podporu flashe instalovat zvlášť. Vzhledem k tomu, že Acrobat Reader, který je zdarma, je téměř na každém počítači a existuje napříč operačními systémy, dá se očekávat rychlé rozšíření multimediálně stavených PDF.

Acrobat 9 osloví i vývojové týmy pracující s nástroji CAD. Výstupy z těchto programů lze totiž přímo vložit do PDF a zároveň zachovat možnost detailního prohlížení připravených modelů. Můžete je nejenom otáčet, ale i rozebírat na jednotlivé součástky, to vše pomocí Acrobatu nebo bezplatného Acrobat Readeru.

Portfolio

Novinkou v Adobe Acrobatu 9 je tzv. portfolio. Spojení několika různých souborů do jediného výsledného PDF známe již z minula. Portfolio jde však ještě dál. Připravené obrázky, videa, dokumenty, tabulky, grafy a hudbu nebudete spojovat do bílých stránek jdoucích v řadě za sebou (i to je ale možné). Portfolio je efektní prezentace vložených dokumentů, která připomíná spíše ukázku dovedností flashového grafika umístěnou někde na webu. K dispozici je několik šablon, další si můžete vytvářet sami.

Dokumenty vložené do portfolia mohou zůstat v podobě původního formátu, nicméně Acrobat 9 je dovede přetransformovat. V praxi tak můžete mít stejně vypadající PDF balíček, ve kterém jsou soubory z Wordu a videa v různých formátech, ale i balíček, který obsahuje pouze pospojované PDF a video FLV.

Prezenter

Pokud vám záleží na materiálech, kterými prezentujete svou společnost, službu nebo výrobek, pak jistě využijete nástroj Prezenter. Přidává speciální funkci do Microsoft PowerPointu, která převede připravenou prezentaci do videa v novém formátu PDF a umožní vám doplnit váš vlastní komentář, a to včetně obrazu zachyceného pomocí webové kamery.

Acrobat 9 a formuláře

Podpora elektronických formulářů z Acrobatu 8 byla dále vylepšena. Oskenovaný dokument lze nechat projet procesem OCR (optické rozpoznávání znaků) a nechat jej automaticky převést do podoby elektronického formuláře. Data nasbíraná pomocí formulářů mohou být ukládána na serveru a později automaticky zpracována. Jde zde nicméně jedno omezení. Formuláře vytvořené pomocí Acrobatu 9 jsou určeny ke zpracování maximálně pěti stovek respondentů. Potřebujete-li vytvářet větší projekty tohoto typu, Adobe vám nabídne produkt LiveCycle Designer s podporou XML.

Propojení s online službami

U Acrobatu 9 je znát, že se Adobe začíná více soustředit na provázání svých produktů s online službami. Je zde již zmíněná možnost online komunikace nad dokumentem. Zároveň s uvedením Acrobatu 9 Adobe připravuje online verzi svého nástroje pro tvorbu dokumentů PDF. Služba Acrobat.com umožní sdílet až 5 GB dat s různými typy dokumentů, navíc můžete PDF vytvářet i v její bezplatné variantě - avšak maximálně 5 za měsíc. Více se o této online službě i jejím desktopovém klientovi využívajícím platformu Adobe Air dozvíte v článku Acrobat.com: sdílejte a tvořte dokumenty PDF online na Maxiorel.cz.

Internetu se týká také nástroj Web Capture sloužící k převodu webových stránek do podoby PDF.

Systémové nároky, dostupnost, cena

Adobe Acrobat 9 bude na trhu od července 2008. Lokalizace Acrobatu tentokrát nečeká na dokončení finální podoby aplikace, ale vzniká zároveň s anglickou verzí. Chcete-li Acrobat 9 v češtině, musíte si nicméně počkat do konce srpna nebo začátku září, kdy se objeví na trhu. Cena bude u obou jazykových verzí stejná, a to 9 340 Kč u verze Standard, 14 940 Kč u verze Pro, 21 900 Kč u verze Pro Extended (bez DPH). Chcete-li upgradovat ze starších verzí (Acrobat 5), máte do uvedení devítky již jen několik dnů. Můžete totiž upgradovat na Acrobat 8 a využít pak bezplatného přechodu na Acrobat 9. Přímo na něj už z verze 5 upgrade možný nebude.

Co se týče systémových nároků, bude verze pro Windows XP/Vista vyžadovat 256 MB RAM (512 doporučeno) a 2,13 GB místa na disku. Paměťové požadavky u verze pro Mac OS X (10.4.11 nebo 10.5) jsou stejné, na disku budete potřebovat 1,42 GB místa. Samostatný Acrobat 9 v Pre-Release verzi bez otevřeného dokumentu zabíral v paměti 48 MB.

Byl pro vás článek přínosný?