Hlavní navigace

Adobe Max 2011: chystá se útok na cloud a tablety

3. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Creative Cloud a Touch Apps; Z tabletu na počítač bez přerušení

V potemnělém sále se rozezněly housle. Hudebník nezůstal na pódiu osamocen dlouho, brzy jej doplnila skupinka tanečníků. Taneční kreace se o pár okamžiků přenesly na velkolepé plátno umístěná za pódiem. Po působivém úvodu vstoupil na Kevin Lynch, technický ředitel v Adobe. Sympatický chlapík by si vás získal po chvíli také. Po celou dobu dokázal bavit a publikum jej neustávalo odměňovat potleskem. Ne, že by drobné vtípky byly pokaždé k popukání, avšak v kombinaci s představenými novinkami nešlo reagovat jinak.

Ve své podstatě by se obsah konference dal shrnou do několika větiček. Viděli jsme sice hodně nového a zajímavého, avšak dohromady lze celou show popsat několika klíčovými slovy. Dotyk a cloud jsou dva nejdůležitější činitelé. Adobe můžete nenávidět pro jeho Flash nebo třeba Air, avšak profesionálové by si bez jeho produktů připadali jako bez vlastních končetin. Firma dodává software k tvorbě webu, aplikací, nezapomínejme ani na veleúspěšné grafické nástroje.

Sledování konference naneštěstí nebylo nejpříjemnější, přenos se pravidelně úplně zastavoval a kvalita skákala z krásného, jemného obrazu na kostičkovaný rastr. Před vystoupení Kevina Lynche jsme přitom byli ujištěni, že obraz můžeme přijímat skoro všude. Ať už pomocí Flashe, nebo HTML. Počítalo se s počítači i mobily. Spíše bychom vzali zavděk konstantní kvalitu spojení, Adobe zřejmě neustálo nápor zájemců o sledování živého videa. Přesto jsme pochytili všechno důležité a teď se s vámi o to podělíme.

Creative Cloud a Touch Apps

Přejděme už k novinkám. Na nic se nečekalo a ihned jsme se dozvěděli, jak bude vypadat invaze do cloudu. Lokální úložiště je fajn, ale cloud umožňuje mnoho důležitého. Konstantní zálohování, spolupráce více lidí v reálném čase, sami tyto výhody znáte z některých služeb. Teď jich využije také Adobe. Každý uživatel dostane 20 GB prostoru na serverech provazovaných touto firmou. A bude s nimi moci naložit různě. Samozřejmě, že se mu sem budou především synchronizovat data z aplikací od Adobe. Pokud půjde o projekt, na němž lze spolupracovat s více lidmi, budiž.

Prostě to půjde. Creative Cloud představuje novou rodinu aplikací, jíž spojuje druhý důležitý prvek poslední doby. Dotykové ovládání vládne a již v dnes si řada lidí vezme do postele tablet raději než notebook. Pokud jste si mysleli, že jednoduché úlohy náleží tabletům a náročnější práce setrvají striktně na počítačích, mýlili jste se. Vývojáři z Adobe uzpůsobili dotykovému ovládání všechny zásadní aplikace, které používají především profesionálové. Co si budeme nalhávat, Photoshop je dost možná nejznámější nástroj od Adobe, který znají dokonce i v zapadlé vesničce na úpatí Orlických hor.

Doteď bylo nemožné upracovat fotky na tabletech na vyšší úrovni. Jenže zanedlouho budeme mít dotykový Photoshop, s jehož pomocí upravíme fotky v dotykovém prostředí, což bude mimo jiné také zábavné. Jistě, ovládání se značně zjednodušilo, na komplexní projekty budeme muset zřejmě tak jako tak zapomenout, tablety nicméně cení zuby. A vězte, že nyní vyhlíží mnohem hrozivěji než dříve. Pokud Adobe na Maxu 2011 něco ukázalo, tak hlavně to, jak snadno lze počítač nahradit v operacích, kde jsme si to nikdy předtím nedovedli ani představit.

Z tabletu na počítač bez přerušení

Co provedete na tabletu, se ihned odešle do cloudu, takže můžete v práci plynule pokračovat na počítači. Cloud se tedy stane sjednocujícím prvkem, který stmelí snad kompletně celé portfolio americké společnosti. Nebude chybět ani oblíbený sociální prvek, a to sdílení. Creative Community bude vaší branou, skrze níž pošlete do světa na odiv vaše výtvory.

Podrobnější informace o Creative Cloud firma uvolní v listopadu. Během čekání můžeme vyžít z aktuálně známých faktů. Služba bude zpoplatněná a za měsíční poplatek nabídne přístup k desktopovým (např. Creative Suite) i tabletovým aplikacím, „kreativním“ službám a komunitním funkcím, které vám rovněž umožní spolupráci s ostatními lidmi. Ostré spuštění Creative Cloud se plánuje až na začátek příštího roku, do té doby budeme určitě vědět o dost víc.

Samostatné licence i předplatné; Dotyková šestka zaútočí na tablety

Samostatné licence i předplatné

Co se dotykových aplikací týče, ty přijdou většinou nejdřív na zařízení s Androidem (Adobe se s Googlem hodně kamarádí, řada dem byla rovněž předváděna v prohlížeči Chrome). Později se dostane na populární iOS. Dotykové aplikace budete moci využívat bez paušálně placeného členství, byť si je budete muset samostatně koupit. Nákupem získáte přístup k synchronizaci, ukládání a sdílení souborů, takže nebudete skoro o nic ochuzeni. Na jednorázovou koupi jde o solidní nabídku.

Důležité je, že nedojde k žádnému zrušení samostatného prodeje. Placené členství bude novým obchodním modelem, jenž ale pouze vyplní díru na trhu. Pokud nechcete měsíčně utrácet, můžete si jednorázově koupit kteroukoliv z nabízených aplikací. Může se však stát, že se prodej samostatných licencí dostane na okraj zájmu a skončí. To určí především zákazníci. Firma má ale jasnou strategii, bude protlačovat nový, paušální způsob.

Klasické aplikace jako Photoshop (Photoshop Touch je jiný produkt!) nebo Illustrator budou nadále existovat ve formě, který je vám známá. K jejich běhu nebudete nutně potřebovat internetové připojení, protože vůbec nepůjde o cloudové služby. Normálně je nainstalujete na počítač a budete používat, jak jste zvyklí. Nic nového. Cloud se o slovo přihlásí nejvíce u dotykových zařízení.

Dotyková šestka zaútočí na tablety

Zmíněných dotykových aplikací bude celkem šest. Nebyly by ničím, kdyby se k nim nepřidaly jisté služby. O těch komunitních netřeba více hovořit, sami si dovedete představit, jak by sdílení obrázků z Photoshopu mohlo vypadat. Adobe se nebrání ani editaci obsahu přímo v prohlížeči, až si budete nějaká ta dílka procházet.

Pojďme se podívat na šestici statečných. Každá ukázka v určitém bodě opravdu ohromila. Lynch se jal zevrubného popisu novinek. Dosud jsme si pořádně nepřiblížili, čeho chce Adobe na dotykových zařízeních dosáhnout. S řadou nástrojů byste měli být schopní editovat grafiku, tvořit skeče, weby, navrhovat mobilní aplikace a presentovat hotovou práci. Buď prsty, nebo stylus, jeden z těchto dvou ovladačů si budete muset vybrat. Perem dosáhnete vyšší preciznosti, která hraje důležitou roli především u grafiky.

Prostředí reaguje na více podnětů zároveň. Ve Photoshopu Touch můžete kupříkladu současně postupně přidávat na tloušťce štětce, zatímco jiným prstem pojedete po plátně a bude malovat. Pořádně by to nešlo ani bez gest, která prostě k dotykovému způsobu ovládání patří.

Photoshopu Touch ani zdaleka nenabídne tak pestrou paletu funkcí jako jeho starší a mohutnější bratr, i tak zvládne lecjaké psí kusy. Kombinace snímků do vrstev dává tušit profesionální přístup Adobe k úpravě obrázků. Budete moci používat kdejaké efekty, speciální nástroj zase o hodně zjednoduší způsob vyjímaní objektů z plátna. Nejdřív vyznačíte objekt, poté jej obkroužíte a program se postará o zbytek. Vůbec nepotřebujete být přesní, prst vám plně postačí i k takovým úlohám. V ukázce jsme dokonce viděli, jak internet do moderní generace programů zasahuje.

Nebude problém přejít na vyhledávání a v internetu si najít libovolný obrázek. Ten pak můžete zakomponovat do svého současného projektu. Nebo jeho část, vždyť vyjímání a označování sebetitěrnějších objektů nebude představovat žádnou překážku. S hotovými díly se budete moci pochlubit mimo jiné na Facebooku. Jinak se váš projekt dle očekávání uloží i na servery Adobe, takže budete moci na práci navázat na počítači s „velkým“ Photoshopem. Prázdné vrstvy nemusíte zaplnit obrázkem z internetu, když budete mít tu potřebu, budete moci vyfotografovat snímek přímo z kamerky na přenosném zařízení.

Photoshop Touch je v centru dění

Photoshop si v budoucnu vyslouží asi nejvíc pozornosti, sekundovat mu bude Collage na tvorbu koláží z různých typů obsahu. Stačí vzít pár obrázků, připsat k nic pár slovíček nebo něco dokreslit a obsah je rychle přichystán k dalšímu použití. Předpokládá se, že vaším dalším krokem v dokončení zpracování obsahu bude právě Photoshop. Jak se zdá, všechny cesty nakonec vedou (přes Creative Cloud) k němu.

Adobe Ideas směřuje podobným směrem. Poslouží vám k základním návrhům, kde se upřednostňuje vektorová grafika. Momentální nápad několik tahy načrtnete a opět jej budete moci dovést k dokonalosti až ve Photoshopu či Illustratoru.

Kuler si moc komentáře nezaslouží, půjde o mobilní aplikaci, jejímž životním posláním bude generovat barvy a vytvářet barevná schémata. I podle obrázků. Na webové stránce služby můžete spatřit již nasdílené výtvory. Komunitní funkce bude u této služby podle Adobe nanejvýš důležitá. Mimochodem, stránku k životu přivedl Flash. No a s Adobe Debut bude možné všechno odpresentovat, program si poradí se soubory z Photoshopu, InDesignu a Illustratoru. Úprava přirozeně nebude namístě, půjde skutečně jen o to, že si tento obsah otevřete i na tabletu. Prostřednictvím nástroje budete také sbírat zpětnou vazbu a výsledky i s komentáři exportovat do PDF.

Webové stránky lze tvořit dotykově

Po Photoshopu Touch mně osobně připadá nejzajímavější Adobe Proto, který umožní neuvěřitelnou věc – tvořit webové stránky za pochodu na tabletu. Zejména zde se užijí gesta pro vkládání všemožných elementů, které na stránku patří. Na pozadí najdete běžící vykreslovací jádro WebKit.

V souvislosti v hlavní šesticí se staví do popředí Adobe Carousel. Aplikace má za úkol synchronizovat vaši fotogalerii napříč jablečnými zařízeními. iPhony, iPady i Macy bude propojeny a neustále automaticky synchronizovány. Lehká úprava snímků pokryje potřeby běžného člověka, žádné šílenosti podobného ražení jako Photoshop se zde konat nebudou. Služba je placená, žádná zdarma dostupná varianta se nabízet nebude.

Aby mohl Creative Cloud pracovat, musely se uvést do pohybu jiné věci. Takové ty zdánlivé drobnosti na pozadí, kterých se ve výsledku moc všímat nebudeme, největší pozornost a sebe strhnou představené dotykové aplikace. Adobe si váží HTML5 (nebo to aspoň tvrdí), což má dokázat cloudovou databází webových písem. Ani ta nemá být zadarmo. Vývojáři ji využijí také při práci s jinými aplikacemi od této firmy. Model předplatného se má nasadit i tady, jeho oblíbenost jasně roste. Typekit bude z počátku fungovat samostatně (také šlo o samostatnou firmu, dnes ji pomalu pohlcuje gigant Adobe), časem se integruje do portfolia služeb Creative Cloud.

Digitální publikace změní svět

Jedna část konference se týkala publikování digitálního obsahu. Z tohoto úseku by vás zajímal maximálně výsledný efekt. Cena za produkt Digital Publishing Suite bude na jedince přespříliš vysoká, Adobe tentokrát cílí výhradně na firmy, nikoliv na jednotlivce, kteří po práci sedí doma na židli a nudí se. Takže jen v rychlosti, co tento software dovede: publikovat interaktivní obsah na iPad. Nemusíte psát složitý kód, jednoduše a dotykově dáte dohromady knížečku či časopis (nebo něco na ten způsob) a posléze ji začnete prodávat v obchodě všem ájpedistům. Interaktivní časopisy působí opravdu hezky, takhle by budoucnost čtiva určitě mohla vypadat.

Na tabletu máte totiž výhodu, kromě otáčení stránek můžete využít jiné prvky. Někde namísto textu vložíte video, jinde se stránka rozdělí do více úseků a každý z nich je samostatný a skorolovatelný. K publikaci digitálního obsahu zkrátka Adobe bude mít co říct. Zatím jsme mohli spatřit náznaky, teprve časem se novinky zavedou do praxe a změní svět.

Adobe myslí invazi na tablety zcela vážně. Cloud bude jakýmsi podpůrným prostředkem, jak dosáhnout úspěšného tažení. Android a iOS se v počátcích budou střídat v sedle. Některé aplikace se nejdřív objeví na Googlově platformě, jiné zase na jablečné. Postupem času se obě platformy vyrovnají a všechno bude fungovat všude, pokud se to tak dá říct. Zaujal vás dotykový Photoshop? Dovedete si představit editaci snímků na tabletu?

Fotogalerie

Fotogalerie

Zde najdete ještě pár zajímavých snímků z presentace.

Byl pro vás článek přínosný?