Hlavní navigace

Pro iPady vyjde Photoshop CC, který se vyrovná verzi pro tradiční počítače

16. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Kdysi možná platilo že iPad je hračka určená na konzumování obsahu. To ale přestává platit. Zejména výkonný iPad Pro v příštím roce dokáže nahradit váš počítač v otázce úpravy obrázků. Vyjde pro něj totiž těžkotonážní Photoshop.

Někteří množná nevěřili, že se to stane, ale vývoj pokračoval rok za rokem, až na letošní konferenci Max firma Adobe oznámila, že pro iPady připravuje Photoshop CC, který se funkčně vyrovná verzím pro macOS a Windows. Některými je taková aplikace nazývána plnohodnotným Photoshopem. Apple se roky snaží vytvořit z iPadu novou platformu, který je tedy z hlediska ovládání hybridní. Tradiční počítače s macOS ještě z trhu vytlačeny nebyly a ještě dlouhou dobu nebudou, iOS se ale vyvíjí, výkon mobilního hardwaru roste mj. čerstvé oznámení Adobe potvrzuje, že iOS může být novou platformou pro profesionální použití, která plně zastoupí macOS. Hra na přetlačovanou může začít.

Adobe útočí na iPady

Nový Photoshop pro iPady (Pro) vyjde někdy v roce 2019. Umožní vám pracovat se soubory PSD, nabídne funkce a rozložení uživatelského prostředí známé z tradiční počítačů. Tak aspoň chystaný software prezentují jak Adobe, tak Apple. Ten na konferenci vyslal svého zástupce, konkrétně Phila Schillera, šéfa marketingu.

Adobe však nemůže na menší dotekovou obrazovku převést prostředí z klasických počítačů ve formátu 1:1. Prostředí tedy bude uzpůsobeno jinému formátu, desktopového sourozence ale připomíná už v aktuální verzi. Adobe na projektu úzce spolupracuje s Applem, což potvrzuje vystoupení Schillera. Relativně neurčitá doba dostupnosti vyplývá z toho, že práce nejsou ani zdaleka hotové.

Kromě Photoshopu pro iPady dostaneme také novou aplikaci na kreslení s kódovým označením Gemini. I jí se dočkáme v příštím roce a poslouží jako doplněk Photoshopu. Kombinuje bitmapovou a vektorovou tvorbu a měla by komunikovat s uvedeným nástrojem pro úpravu fotografií. Např. se do ní nahrají vaše oblíbené štětce.

Byl pro vás článek přínosný?