Hlavní navigace

Fotografové zapláčou. Adobe ukončí Lightroom 6, budoucnost je v předplatném

19. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Adobe včera oznámilo, že populární editor fotografií a digitální komora pro vyvolávání RAWů se zásadně změní. Lightroom 6 již bude podporován jen do konce roku 2017. Poté již nebude dostávat žádné záplaty ani podporu nových fotoaparátů/objektivů. Příští týden ještě vyjde Lightroom 6.13 s podporou špičkového Nikonu D850, ale pak už nejspíš nic nečekejte. Lightroom 7 nikdy nepřijde. Stejně jako u Photoshopu a dalších kreativních nástrojů s výjimkou balíčků Elements totiž Lightroom bude k dispozici jen za předplatné. Desktopová aplikace se přejmenuje na Lightroom Classic CC a bude k dispozici formou plánu Lightroom CC, případně vyšších tarifů Creative Cloud. Základní balíček Lightroomu a 1TB cloudového úložiště stojí 12 eur na měsíc (310 Kč). Za stejné peníze můžete mít i také Lightroom spolu s Photoshopem, avšak pouze 20GB úložištěm. Kdybyste chtěli 1 TB, zaplatíte dvojnásobek. Kompletní balíček Creative Cloud se všemi nástroji a 100GB úložiště stojí 60 eur.

Novinky v Lightroomu CC

Lightroom Classic CC kromě neustálých aktualizací přináší spoustu optimalizací. Adobe slibuje rychlejší start, generování náhledů, práci se štětci apod. Rychlejší má být též výběr obrázků k importu. Další novinkou je jemnější výběr pomocí masek.

Součástí předplatného jsou také aplikace pro Android, iOS a web, které Adobe rovněž aktualizovalo. Přišla plná kompatibilita s iOS 11, podporuje přetahování fotek z jiných aplikací (včetně RAWů). Na Androidu přibyl selektivní štětec pro lokální úpravy. Adobe dále zlepšilo ovládání pomocí klávesnice a touchpadu (kvůli Chromebookům).

Byl pro vás článek přínosný?