Hlavní navigace

Adobe ve velkém opravuje Flash Player, aktualizace je na cestě do IE10 a Chromu

9. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firma Adobe vydala další várku záplat pro svůj velice rozšířený zásuvný modul Flash Player. Stále musíme počítat s tím, že mnoho obsahu na webu stojí a padá právě s Flashem. Google si to uvědomuje a místo toho, aby od něj uživatele aktivně odrazoval (dělá to spíš nepřímo), jim nabídl integrovaný modul přímo v prohlížeči. Chrome ale není jediné, k integraci se odhodlal také Microsoft. Jeho Internet Explorer delší dobu obsahoval zranitelnou verzi Flash Playeru, za což si firma vysloužila kritiku.

Tip: Adobe vydává betaverze aplikací Flash Player 11.5 a AIR 3.5. Opravují chyby

Naštěstí se polepšila a tentokrát příslušnou bezpečnostní aktualizaci svým uživatelům nabízí souběžně s Adobe. Dobrou zprávu slyšíme rádi, neboť zásuvný modul obsahuje pěkných pár děr. Poměrně masivní soubor oprav zabraňuje, aby se útočník dostal do vašeho počítače a prováděl v něm nepravosti. Rovněž vás zbaví známých příčin padání aplikace, prostě klasika. Počet nalezených chyb avšak lze označit za nadprůměrný.

K postiženým produktům patří:

  • Flash Player 11.4.402.278 a starší
  • AIR 3.4.0.2540 a starší

Může se vám to zdát trochu podivné, ale jako záplatu Adobe nabízí úplně stejně očíslovanou verzi produktu. Pokud nechcete čekat na automatickou aktualizaci, můžete tak ručně přejít na:

Bohužel kvůli tomu hrozí záměna dvou odlišných verzí, na první pohled od sebe děravou a záplatovávanou nepoznáte. Podle všeho si však instalaci stále můžete ověřit například na webu od Mozilly pro kontrolu zásuvných modulů. Zjistili jsme, že vám dokáže říct, že verze 11.4.402.278 je zranitelná, stejně tak vám po instalaci verze 11.4.402.278 prozradí, že jste počítač zabezpečili. Buď jak buď, k ruční aktualizaci se musí uchylovat stále méně uživatelů.

 

Příznivci Chromu počkají, až se jim nové vydání automaticky stáhne, to stejné platí pro uživatele Internet Exploreru 10 ve Windows 8. Nutno však podotknout, že ne každý bude mít stejnou verzi. Google teprve nyní přejde na řadu 11.4, konkrétně pak na verzi 11.4.31.110. Microsoft se zatím drží zpátky, takže vám poskytne Flash Player 11.3.375.10. Kdy přejde na novější řadu, nevíme. Aspoň, že nebudete v ohrožení.

Zbytek obecenstva se může spolehnout na aktualizační službu, která by od nedávna měla instalovat aktualizace spolehlivě, na pozadí, bez interakce uživatele. Z vlastní zkušenosti musím říct, že mi po přechodu zamrzává Firefox a pomůže, když ve správci úloh odstřelím kontejner s Flash Playerem. Zaznamenali jste podobný problém?

Zdroj: Adobe PSIRT Blog | IEBlog

Byl pro vás článek přínosný?