Hlavní navigace

Adresy IPv4 už došly i Latinské Americe. Volné má jen Afrika

20. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnešním dnem se i region Latinské Ameriky připojí ke trojici Regionálních internetových registrů (RIR), které deklarovaly fázi vyčerpání IPv4 adres. Jen pro připomenutí, silné regiony Asie-PacifikEvropa a Severní Amerika, vyhlásily tento stav ve chvíli, kdy jejich zásoba adres poklesla pod /8, tedy 16 miliónů adres.

Latinská Amerika si stanovila tuto hranici na /9, tedy polovinu tohoto množství. I kvůli tomu má tento tento slabší region nejméně adres ze všech. Opět platí, že téměř každý region přistoupil k tomuto stavu různě. LACNIC bude přidělovat i větší porce dat, pouze zpřísní kontrolu nad jednotlivými žádostmi, takže lze očekávat i mírné zpomalení čerpání.

 

K další změně v alokační politice dojde v případě, až zůstane pouze /10, tedy polovina současného množství. Pak již bude možné provádět pouze alokace velikosti /24 až /22, tedy obdobně jako u nás v Evropě. A poslední rezerva /11 zůstane vyhrazena pouze novým členům.

Každopádně posledním regionem už zůstává pouze Afrika, která má dle současných odhadů zásoby přibližně do roku 2019. To jen podtrhuje nelogičnost rozhodnutí o rovném rozdělení posledních IP bloků nejvyššího registru IANA. Otázkou pochopitelně je, zdali operátoři působící mimo Afriku nenajdou nějaké cesty, jak si na africké adresy „sáhnout“. S tím, jak se zvyšuje cena IPv4 adres na trhu, lze předpokládat, že vzroste i kreativita některých žadatelů.

Každopádně pořád platí, že už není nač čekat, pojďme do IPv6!

Článek původně vyšel na blog.nic.cz, autorem je Ondřej Filip. Zde jej uveřejňujeme pod licencí CC BY-SA.

Byl pro vás článek přínosný?