Hlavní navigace

Agentura Fitch snížila rating AMD. K záchraně prý potřebuje oživení trhu

1. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dramata okolo snižování investičního ratingu máte asi ještě v souvislosti s krizí eurozóny v paměti. Stejně jako platební (ne)schopnost států však analytické agentury hodnotí i finanční kondici soukromých firem nebo akciových společností. Toto téma zde otvíráme proto, že snížení ratingu teď postihlo firmu AMD. Podle agentury Fitch stojí před reálnou hrozbou bankrotu. Její schopnost splácet závazky je nyní údajně podmíněna příznivou situací v ekonomice, která ovšem v současnosti nepanuje.

Fitch snížil AMD rating ze stupně B na CCC-. Společnost se nacházela v takzvaném spekulativním pásmu (také zvaném „junk“) již s předchozím ohodnocením, nyní se ale posouvá blíž k pásmu označujícímu platební neschopnost. Dle posledních finančních výsledků Fitch očekává, že další ztráty v letošním roce zmenší finanční rezervu AMD pod plánovanou úroveň a dokonce možná i pod hladinu, kterou firma vůbec k svému fungování (v polovodičovém průmyslu je totiž potřeba relativně hodně provozních peněz).

Ke konci roku mělo AMD na účtech 1,18 miliardy USD hotovosti nebo zpeněžitelných aktiv. Fitch ale očekává, že cashflow bude letos negativní, konkrétně že se finanční zásoba ztenčí o 250 až 450 milionů. To by znamenalo, že firma asi nesplní plán zachovat si rezervu ve výši 1,1 miliardy, a teoreticky by se tak do konce roku mohla dostat pod provozní minimum, které je údajně 700 milionů USD (dle tento měsíc oznámených finančních výsledků). Aby tuto situaci odvrátila, musí firma generovat větší příjmy (a menší ztráty), než na jaké to momentálně vypadá.

Logo společnosti AMD

Rating B ještě patří do jakž takž neutrálního, byť rizikového pásma (znamená, že finanční kondice je nestabilní a do budoucna nespolehlivá). Céčkové pásmo však už znamená, že je firma vydaná na milost a nemilost situaci v světové ekonomice. To může znamenat, že ani při nejlepší snaze nemusí uspět, pokud jí nebudou pozitivně nakloněny vnější faktory. AMD podle Fitche potřebuje, aby nastalo oživení trhu a zároveň musí uspět s novými produkty (na mysl zde přicházejí zejména APU Temash a Kabini). V opačném případě pak společnosti hrozí, že jí dojdou peníze; ekonomická situace přitom dnes příznivě nevyhlíží.

 

Abychom ale nemalovali všechno jen černě, verdikt agentury Fitch není nutně ani neomylný, ani neodvratný. AMD doufá, že by se restrukturalizací mohlo podařit zkrotit náklady někdy do třetího kvartálu, čímž by se mohla vyčerpání peněz vyhnout. Zároveň si může finanční rezervu opatřit jinde (na čemž se jak víme pracuje), například plánovaným prodejem centrály Lone Star v Austinu. A v neposlední řadě – ani spekulativní rating nevylučuje, že bude do firmy někdo ochoten nalít další peníze (vyšší riziko u investic jak známo znamená vyšší potenciální zisk).

Motiv APU řady A

Jinými slovy, to, že dle ratingu CCC- je AMD odkázáno na hypotetické oživení trhu s počítači, ještě neznamená nějaký neodvratný konec. Ostatně ani platební neschopnost by neznamenala konec firmy, zřejmě by došlo spíše k restrukturalizaci či prodeji. Poměrně jisté ale je, že se teď firmě prodraží úvěry, protože banky budou požadovat vyšší úrok. To přinese určité náklady navíc.

 

Rating se může dále zhoršit, pokud se nové produkty AMD nebudou dobře prodávat, a naopak, pokud zájme předčí očekávání, může Fitch AMD vrátit o něco lepší hodnocení. Totéž platí, pokud příjmy předčí očekávání agentury.

Agentura Fitch v minulém roce takto „varovala“ například Nokii (opakovaně, rating nakonec klesl na BB-). V listopadu pak dostala BB- i Sony a o kousek lepší rating BB i další japonský gigant, Panasonic. I tyto společnosti se tedy přesunuly do spekulativního pásma, avšak s menší odhadovanou mírou rizika.

Zdroj: HotHardware, The Wall Street Journal

Byl pro vás článek přínosný?