Hlavní navigace

AirLive GW-300NAS: rychlost především

27. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

S rostoucím pokrytím rychlého internetu začínají domácí uživatelé nacházet úzká hrdla ve své síti. Měsíční poplatky za 100Mbit/s internet nejsou už pouze pro vrchních deset tisíc, naopak v porovnání s nejrozšířenějším připojením pomocí ADSL linky se drží poměrně při zemi.

Většina routerů na trhu však na tyto rychlosti není připravena a 100 Mbit/s je jejich horní (teoretickou) hranicí. Stačí pak vytvořit pár pravidel na směrování portů, připojit několik zařízení a výkon jde rapidně dolů. Peníze investované do rychlého internetu pak můžete považovat za vyhozené.

Především z toho důvodu přichází na trh AirLive GW-300NAS na trh. Několik routerů s podporou gigabitového ethernetu (respektive switche zabudovaného v routeru) a podporou Wi-Fi standardu 802.11b/g/n již na trhu několik je, zařízení s gigabitovým WAN portem se dají ale počítat na prstech jedné ruky.

AirLive GW300NAS

Bezdrátovou konektivitu zajišťují 2T2R antény, router se tak může pochlubit s propustností 300 Mbit/s. Výrobce navíc slibuje velké množství současných připojení díky rychlému procesoru, konkrétně až 20 000.

Další nespornou výhodou routeru je podpora pro USB. To lze využít pouze pro připojení externího disku, žádné sdílení tiskárny se výjimečně nekoná. Skrze webového manažera můžete vytvářet fronty a naplánované úlohy pro stahování z FTP, eMule či BitTorrent. V síti pak k zařízení můžete přistupovat skrze protokol SMB či FTP. Podporované souborové systémy jsou ext2, FAT16/FAT32 pro čtení a zápis, NTFS pak pouze pro zápis.

Cena a dostupnost tohoto zařízení  je zatím neznámá. Pro kompletní specifikace přejděte na produktové stránky.

Byl pro vás článek přínosný?