Hlavní navigace

Akasa Revo: Chlazení pomocí bublinek

17. 11. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Seznámení s AK-925 (Revo)

Seznámení s AK-925 alias Revo

Design nové Akasy je netradiční, chladič jakoby v sobě kombinoval celý kit vodního chlazení. Místo mechanické pumpy však k rozvádění chladící kapaliny používá bublinky. Bez jakýchkoli pohyblivých částí se teplo naprosto potichu transportuje k radiátoru, který teplo rozptýlí. Díky vysoké efektivitě zvládne Revo uchladit procesor v plné zátěži i na nízké otáčky.

Jak Revo funguje?

  1. Teplo je odváděno od CPU do komory se speciální dvousložkovou chladící kapalinou.
  2. Od komory nad CPU je teplo odváděno k žebrování skrze hermeticky uzavřený okruh.
  3. Teplo z žebrování rozptýlí 92mm větrák.
  4. Dvousložková chladící kapalina je ochlazena proudem vzduchu a vrací se zpět do komory nad CPU. 
Model Akasa Revo (AK-925)
Rozměry 132 × 90 × 138 mm (v,h,š)
Materiál hliník
Rozměry větráku 92 × 92 × 25 mm
Otáčky věráku 600 ~ 2000
Udávaná hlučnost 17 - 26 dB(A)
Konektor 4-pin (PWM)
Typ ložisek kuličková
Napájení 12 V
Kompatibilita Socket 939, AM2, LGA 775
Hmotnost 330 g

Industriální a strohý design na mě působil sympaticky, nemusíte se bát ho umístit do skříně s průhlednou bočnicí. Konstrukce chladiče je výborná, vše působí bytelně a kvalitně. Pouzdro z průhledného plastu, ve kterém je uchycen větrák, kryje žebrování ze všech stran. To zjednodušuje manipulaci při instalaci větráku - nemusíte se bát ostrých hran žebrování.

Na ploše, která se stýká s procesorem si můžete u okrajů všimnout vad, které vznikly při výrobě. Nachazejí se však v místech, které do styku s CPU nepříjdou.

Instalace

Instalace

Podle manuálu vypadala instalace jednoduše: Nejdříve připevníte správný stojánek, na kterém pak bude celý chladič uchycen. Potom už stačí jenom správně chladič nasadit a zacvaknout dvě packy.

Nejdříve jsem nanesl pastu, protože přes stojánek už bych měl k procesoru horší přístup.

Hezky rozetřeme ...

... a už se připevňuje stojan. Tady přišel jediný zádrhel celé instalace, se systémem uchycení jsem se trošku pral. Bylo potřeba použít větší síly a vždy se pořádně přesvědčit jestli je nožička opravdu pevně uchycena. Když jsem přišel na tyto základní taktiky, šlo už všechno hladce.

Úspěšně uchyceno, takže můžeme připevnit samotný chladič.

Jednoduše provlečete dvě kovové packy mezerami mezi trubkami...

... chladič krásně zapadne na místo a pak už jenom packy zacvaknete do připravených drážek. Až na menší zádrhel s uchycením stojanu proběhla přijemná a rychlá instalace.

Testovací sestava, testy (výsledky) a hodnocení

Testovací sestava a metodika

Procesor Intel Core 2 Duo E6750, 2,66 GHz a Core 2 Extreme QX6850, 3 GHz
Základní deska Asus P5K-E WiFi AP
Čipová sada Intel P35
Chlazení Akasa Revo nebo Coolink Silentator
Pevný disk WD Caviar SE16 250 GB
Paměť 2× 1 GB A-Data Vitesta Extreme DDR2-800, 4-4-4-15
Zdroj Silverstone Decathlon DA750
Operační systém Windows Vista Ultimate, 32-bit

Teplota se měřila na procesoru zatíženém pomocí programu Everest Ultimate 2006. Teploty byly měřeny patnáct až dvacet minut, hodnoty byly zaznamenávány pomocí SpeedFanu a následně zprůměrovány.

 

Výsledky testování

Do ringu Akasa Revo dostala kvalitní chladič Coolink Silentator (velmi podobný Noctua NH-U12F), což, jak se po výsledcích testů ukázalo, pro ni bylo tak trochu osudné. Coolink byl velice zdatným soupeřem a dokázal při 800 otáčkách zchladit CPU na ještě o 1,4 ºC méně než Revo při 1 500 ot./min.. I tak ale Revo zvládl uchladit testovací procesor bez problémů a na 800 otáčkách byl téměř neslyšný.

Vyzkoušel jsem, jak bude Revo zvládat chlazení čtyřjádrového procesoru. Uchladit zatížené 3GHz čtyřjádro Intel Core 2 Extreme QX6850 zvládnul při 1 500 otáčkách na 56,6 ºC. Výsledky mě celkem zklamaly, chladič bych přesto hodnotil jako velmi dobrý – dokáže i žhavé čtyřjádro chladit s 92mm větrákem při nevysoké hlučnosti.

Když si srovnám oba konkurenty z hlediska ceny, musím z pohledu poměru cena/výkon konstatovat těžkou prohru Akasy. Ta sice přišla s revolučním chlazením s dobrou účinností (viz dostatečnost menšího větráku), klasickým heatpipe ale ještě očividně neodzvonilo a momentálně jsou konstrukce s nimi většinou levnější. Nesmíte však zapomínat, že Coolink Silentator a další podobné heatpipe věže pro 12cm větráky jsou o 3 cm vyšší (což u některých skříní bývá nezanedbatelné) i širší.

+ účinnost pasivu
+ i s 92mm větrákem stačí na čtyřjádrové procesory
+ neotřelý design
+ snadná instalace
+ na vícero patic (Intel i AMD)
+ rozumné rozměry i hmotnost
+ PWM regulace větráku
- vysoká cena (1 350 Kč vč. DPH)
- za méně peněz existují výkonnější chladiče

 

Aktualizováno 28.12.2007

Společnost Akasa nás upozornila, že jejich výrobek dosahuje vyšší účinnosti v horizontální poloze. V návodu je o tom sice zmínka, ale protože se počítá s umístěním do počítačové skříně, není nijak zdůrazněna. Pro objektivnost jsme tedy přetestovali Akasu Revo se základní deskou ve vertikální poloze, tak aby byl chladič horizontálně

Testovali jsme ve stejné místnosti na stejné testovací sestavě, přesto byly výsledky v horizontální poloze horší. Hodnocení v recenzi tedy zůstává stejné. Na základě toho, že se chlazení ve správné poloze zhoršilo a například výsledky testu na DriverHeaven.net jsou mnohem pozitivnější, jsme se společností Akasa dospěli k závěru, že se jedná zřejmě o poškozený testovací kus a Akasa pošle přímo z Británie nový. Jakmile se tak stane, znovu chladič otestujeme a výsledky zveřejníme.

Za zapůjčení chladiče Akasa Revo děkujeme společnosti
100Mega

Za zapůjčení chladiče Coolink Silentator děkujeme společnosti

Byl pro vás článek přínosný?