Hlavní navigace

Akasa Vortexx: ďábelský VGA chladič

13. 11. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Instalace, vzhled, parametry

Jen málo z výkonných karet GeForce 6/7 a Radeonů řady X1000 má tiché chladiče. Kromě karet dodržující design referenční GeForce 7900 GTX byste je možná spočítali na prstech. Referenční Radeon X1800 nebo X1900 v zátěži připomíná malou sekačku na trávu, miniturbína na GeForce 6800 není bez pečlivé regulace také zrovna tichá. Jako příklad pro test jsem zvolil Radeon X1800 GTO – rozšířená karta s nepříjemným referenčním chladičem a i pro účely testu dostatečně se zahřívajícím jádrem R520:

Cenovým soupeřem Akasy Vortexx je Arctic Cooling Accelero X1/X2. X1 je pro GeForce, X2 pro Radeony. Accelero má snadnou montáž, chladí i paměti, některým lidem vadí, že kartou produkované teplo fouká rovnou na desku. Osobně si myslím, že do míst, kde to ničemu nevadí a hlavně je Accelero účinné a tiché:

Někomu by se mohlo zdát nesmyslné přicházet s chladičem pro předchozí generaci karet na trh až teď, ale obchodní plán to není úplně špatný: karty už mají své majitele, majitelům už dochází trpělivost s hlukem, ... V každém případě takovéto parametry chladiče uvádí sám výrobce:

Vortexx zakoupíte ve vzhledném balení, které hned prozrazuje kompatibilitu karty i všechny údajné přenosti:

V balení je i silikonová teplovodivá pasta, redukce z 3-pinového napájecího na Molex, osm hliníkových samonalepovacích pasivů na paměťové moduly a silikonové podložky. Překvapením je velmi dobrý a fotografiemi vybavený návod:

V balení je i silikonová teplovodivá pasta, redukce z 3-pinového napájecího na Molex, osm hliníkových samonalepovacích pasivů na paměťové moduly a silikonové podložky:

Montáž je opravdu snadná – nanesete pastu ze sáčku, nalepíte pasivy (ehm, ehm ... hned uvidíte proč), nasadíte chladič a zezadu uchytíte čtyřmi matkami, pod něž dáte podložky:

Jenže, někde udělali soudruzi z Akasy zřejmě chybu. Heatpipe chladič koliduje s jedním z pasivů. Radeon X1800 GTO má asi trošku jinde (blíže pamětem) umístěné jádro než referenční Radeon X1900 z obrázku v návodu:

Další problém. 3-pinový konektor je určen do základní desky, nikoli do karty. Co je mi platné, že mám redukci na Molex, já chci přece využívat regulaci větráku grafickou kartou, na základě teplot GPU! Řešení naštěstí existuje, ale budete při něm muset odstranit původní plast na napájecím 3-pinu na kartě a rozstřihnout konektor (na obrázku není rozstřížen) tak, abyste kabely zapojili dle původního schématu (červený, černý žlutý):

Chladič nasazený na kartě by mohl vypadat nějak takhle:

Test, verdikt

Nakonec jsem napájení Vortexxu připojil do výrobcem doporučeného konektoru „Chassis“ (tedy pro systémový větrák skříně) a otestoval na 1 200 ot./min a 2 300 ot./min. Tyto hodnoty jsem nastavil pomocí QFan funkce BIOSu desky Asus A8R32-MVP Deluxe a ověřil nástrojem Asus Probe. Kdybych nastavil automatickou regulaci otáček podle teploty na tomto konektoru, regulace by probíhala podle teploty čipové sady :-(. To je ten důvod, proč už jsem na předchozí straně výrobci vyčítal konektor určený do desky místo do karty.

Testovací podmínky: skříň Cooler Master Centurion 5, 1× 12 cm Akasa Amber Series regulovaný na 800 ot./min. (pro účely zjištění hlučnosti vypnutý), chladič CPU – Arctic Cooling Freezer 64 Pro na 850 ot./min. (pro účely zjištění hlučnosti zastaven), zdroj Corsair HX620w (velmi tichý).


Grafy z RivaTuneru pro Akasa Vortexx: 2D s 1 200 ot./min, zátěž s 1 200 ot./min, 2D s 2 300 ot./min, zátěž s 2 300 ot./min


Grafy z RivaTuneru pro Arctic Cooling Accelero X2: 2D s 1 200 ot./min, zátěž s 1 200 ot./min

Účinnost chlazení GPU je něco, za co musím Vortexx pochválit. Teplota pamětí však byla samozřejmě vyšší než u Accelera X2, jež je chladí přímo. Na Radeonu X1800 GTO jsou 2ns GDDR3 moduly Samsung, které chlazení nevyžadují, ale u některých typů grafických karet a hlavně při přetaktování byste mohli narazit.

  • Hlučnost Akasa Vortexx na 2 300 ot./min: slyšitelný i v zavřené skříni, slyšíte jak hluk ložisek, tak proudění vzduchu. Není to zdaleka tak hrozné jako referenční chladič X1800 GTO v zátěži, ale pro tichý počítač už nevhodné. Hluk bych přirovnal asi k referenční GeForce 6800 GT v zátěži.
  • Hlučnost Akasa Vortexx na 1 200 ot./min: velmi tichý, stěží slyšitelný i s uchem 10 cm od větráku
  • Hlučnost Arctic Cooling Accelero X2 na 1 200 ot./min: velmi tichý, stěží slyšitelný i s uchem 10 cm od větráku

Celý návrh Vortexxu mi připadá spíše krásný, než promyšlený. Vypadá sice trochu jako Silencery, ale narozdíl od nich nevyfukuje teplý vzduch ze skříně ven. Chlazení pamětí je naprosto nedomyšlené. Pokud pominu, že na některých kartách vám malé pasivy nepůjdou ani nasadit (kolize se samotných chladičem), nejsou vlastně ničím chlazeny. Akasa spoléhá jen na průvan ve skříni. 

+ účinné chlazení GPU
+ nízká hlučnost při dostatečném účinku
+ snadná montáž, návod s fotkami
+ dobrá homogenita podsvícení
+ univerzálnost
- hlučnější na max. otáčky
- fouká teplý vzduch zpět do skříně
- nedořešené chlazení pamětí
- napájecí konektor není do grafické karty
- lepší, byť méně univerzální konkurence je levnější

Akasa Vortexx je chladič, který vyniká v obou hlavních parametrech chladičů: nízká hlučnost a vysoká účinnost chlazení toho, pro co je určen. Bohužel je tu však několik podstatných ale. Jednak už delší dobu můžete koupit Arctic Cooling Accelero X2 a přesto, že při změně značky karty stejné generace (jak je to ale časté?) musíte koupit nový chladič (X1 vs. X2), stojí Accelero v e-shopech už jen 350–450 Kč a přitom dobře chladí i paměti.

Navíc Accelero můžete bez úprav kabelu nechat inteligentně regulovat grafickou kartou, v případě Radeonů si pomocí ATITool nebo ATI Tray Tools nadefinovat dokonce celé schéma regulace otáček. To naproti tomu umožňuje asi jen málo (nebo žádná?) základních desek, se kterými počítá Vortexx. Raději bych tedy viděl více variant Vortexxu pro užší skupinu karet, zato s pořádným chlazením pamětí a snadnou možností používat napájení a regulaci grafickou kartou. Za několik dní si na ExtraHardware.cz přečtete recenzi chladiče CPU Akasa Revo a doufám, že si firma napraví reputaci.

Za zapůjčení chladiče Akasa Vortexx děkuji společnosti:
100Mega

 

Byl pro vás článek přínosný?