Hlavní navigace

Akasa Zen: levná, praktická, sympatická

1. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pohled zvenčí

Společnost Akasa je hlavně dodavatel kvalitního chladícího hardwaru pro počítačové sestavy. Počítačových skříní má v nabídce jako šafránu, v této oblasti ještě nejde o zaběhnuté jméno. O to zajímavější je dnešní testovaný kousek, protože ukáže jak Akasa zvládá roli výrobce počítačových skříní. Akasa Zen není zdaleka novinkou, ale je i v katalogu společnosti pro rok 2008, který jsme obdrželi před týdnem a myslíme, že stojí za to, se na ni podrobněji podívat.

Akasa Zen (AK-ZEN01-BK)  
rozměry 200 × 500 × 450 mm
kompatibilita ATX, Micro ATX
počet pozic 4× 5,25" externí
2× 3,5" externí
4× 3,5" interní
I/O panel 2× USB, 1× mikrofon, 1× sluchátka
zdroj není součástí
chlazení vpředu :1× (120 × 120 mm)
vzadu :1× (120 × 120 mm)

cena 1 220 Kč (s DPH)

K testování jsme dostali bílou verzi této skříně, v tomto barevném kabátě působí jednoduché zaoblené linky téměř macovsky. Skříň podle mě působí luxusněji než ve skutečnosti je, cena mě po shlédnutí fotek zaskočila. Nenechte se tedy zmást zajímavým designem, skutečně se jedná o skříň z levnějšího segmentu.

Naštěstí se nízká cena v kvalitě zpracování neprojevila nijak výrazně. Bočnice jsou samozřejmě z tenkého plechu a prohýbají se, ale rozvržení vnitřního prostoru je kvalitní a skříň jako celek také nemá tendence se prohýbat - to už ale o kapitolu předbíhám.


I když dvířka na I/O panelu nevidím rád, v případě Zenu jsou vzhledem k ceně překvapivě kvalitně zpracovaná


Perforace kam se podíváš

Pohled dovnitř

Ocenil jsem, že jsou obě bočnice uchyceny rukou montovatelnými šrouby, jejich odstranění tedy není problém. Hlavním plusem vnitřního prostoru je umístění sloupce pro uchycení mechanik a disků. Ten je umístěn na středu skříně, takže poskytuje prostor i z pravé strany, kam se dají natáhnout přebytečné kabely.


Jednoduchý vnitřní prostor rozhodně není mínusem, chybí sice otvory pro vedení kabelů, ty ale nahrazuje prostor z pravé strany sloupce pro uchycení mechanik a disků

Záslepky pro PCI pozice jsou přišroubovatelné, tady není co vytknout. Pozice pro pevné disky jsou jenom zohnuté plíšky, žádné vychytané uchycení se nekoná. Optické mechaniky už jednoduchý systém uchycení mají, plastové úchyty nevypadají bytelně a časem je možné že se opotřebí natolik, že nebudou použitelné. Ani to by však problém nebyl, mechaniku potom můžete přišroubovat klasickým způsobem.


Levá bočnice má tunel pro lepší proudění vzduchu od procesoru

Plechy mají 0,74 mm, pevnost plechů není špatná, ale kvůli špatnému systému uchycení není jejich nasazení zpět úplně jednoduché. Při stávající ceně 1 220 korun se dají horší plechy očekávat, uchycení mohlo však mohlo být vymyšleno lépe.


Naše šuplera ohodnotila plechy na 0,74 mm

Skříň je osazena dvěma kvalitními 120mm ventilátory Akasa, které pracují na 1200 otáčkách za minutu s papírovou hlučností 23,1 dBA a průtokem vzduchu 47,98 CFM.

Instalace komponent

I přes cenovou kategorii této skříně není vnitřní rozvržení nijak odfláknuté. Instalace všech komponent je bezproblémová, jenom nesmíte zapomenout jako já, že před přišroubováním zdroje je dobré instalovat optickou mechaniku. Ta se u této skříně instaluje nasunutím zezadu, přední panel zůstává na místě.


S kabeláží neměla skříň větší problém

Dobře řešený prostor poskytuje dostatek prostoru i pro delší grafické karty


Otravnější kabely je možné zastrčit za pozice pro disky a mechaniky, ta je umístěná přímo na střed skříně, takže z obou stran je prostor

Tady můžete vidět, jak dopadly otravné kabely

Tady si skříň nerozuměla s ventilátorem zdroje. Lišta, na kterou se zdroj položí, sahá až přes mřížku ventilátoru, i tak se ale zdroj podařilo snadno přišroubovat.

Systém uchycení mechanik pochopíte z těchto fotek, má pouze dvě polohy. Mechaniku stačí nasunout a zacvaknout plastové úchyty.

Skříň obstála i při přímé konfrontaci disku a 23 cm dlouhé grafické karty Radeon X1800 GTO, kabely se bez problémů vmněstnaly, třícestné SLI 27cm GeForce 8800 GTX/Ultra by tedy mělo být celkem proveditelné i s více disky.

Rozmístění vnitřního prostoru skříně je v každém ohledu perfektní, přístup k SATA konektorům je naprosto bezproblémový.

Verdikt

Hlučnost

O použitých ventilátorech Akasa tvrdí výrobce v reklamních materiálech, že jsou tiché. I přes moji nedůvěru k reklamním sloganům musím uznat, že tiché opravdu jsou. Přesto je počítač pod stolem slyšet, tento hluk by ale potlačila i tichá hudba. Hlavní podíl na hluku však měly jiné komponenty než ventilátory, je to tedy spíše vada horšího odhlučnění skříně.

Teploty

Pevný disk i přes přímý kontakt s plechem dosáhl teploty 35,4 °C. Myslím, že to mohlo být klidně o pár stupňů méně, kdyby mohl přední ventilátor lépe nasávat studený vzduch. Na přední straně není žádná perforace, takže jako průduch pro nasávání vzduchu zbyl otvor na spodní straně předního víka. I přesto není proudění vzduchu ve skříni špatné, procesor se v zátěži ustálil na 38 °C a teplota pevného disku, i když by mohla být nižší, je pořád ještě v normě.

Verdikt

Vnější design je minimálně zajímavý, bílá verze se přece jen vymyká dnešnímu standardu. Koho zaujme vnější vzhled a cena, která je také velice zajímavá, ten ať po této skříni skočí. V dané cenové relaci nevím o lepší alternativě. Vnitřní prostor je zpracován výborně, ani s větší grafickou kartou nebyl problém. Když k tomu připočtu dobré proudění vzduchu a jednoduchou instalaci optické mechaniky, jedná se určitě o chytrou koupi.

Akasa Zen

+ Zpracování
+ Dva kvalitní 120mm ventilátory v ceně
+ Poměr cena/výkon
+ Systém uchycení mechanik
+ Kvalitní proudění vzduchu

– Pouze dvě pozice pro ventilátory
– Neodtlumené vibrace pevného disku
– Systém uchycení bočnic

Za zapůčení počítačové skříně Akasa Zen děkujeme společnosti 100Mega

Byl pro vás článek přínosný?