Hlavní navigace

Akcionáři žalují AMD za APU Llano. Nejdřív ho bylo málo, pak zase moc

3. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud si něčím AMD za poslední léta vysloužilo negativní emoce či různá obvinění z neschopnosti, pak je to hlavně architektura Bulldozer. Asi byste tedy čekali, že zkusí-li to na firmu někdo s žalobou, bude jejím předmětem právě znehodnocení investice po vypuštění těchto CPU. Překvapivě tomu tak ale není. Akcionáři AMD během minulého roku skutečně pohnali k soudu, bylo to ale za APU Llano, založené ještě na architektuře K10.

Žaloba byla původně podána v lednu loňského roku a poté v červnu doplněna. Je vedena jako hromadná (tzv. „class action“), to znamená, že teoreticky zastupuje všechny postižené akcionáře, kteří se pak v případě úspěchu mohou přihlásit o svůj díl na odškodnění. Právě tento týden se spor otevřel naostro, severokalifornský federální soud totiž nepřijal návrh na zamítnutí žaloby, který AMD podalo, a ta tak směřuje k kompletnímu soudnímu procesu.

Skupince nespokojených akcionářů jde v krátkosti o to, dostat náhradu za pokles hodnoty akcií, kterou nárokují proto, že je mělo AMD falešně informovat o stavu svého podnikání. Investoři mají AMD za zlé, že APU Llano ze začátku trpělo výrobními problémy (připomeňme, že šlo o první čip na 32nm procesu GlobalFoundries), takže přišlo se zpožděním a AMD vinou chabé výtěžnosti nestíhalo plnit objednávky. APU proto dodávalo hlavně OEM výrobcům a nedostávalo se na volnou distribuci. Když už se podařilo výrobu zvládnout, zájem o tato APU se mezitím vytratil a AMD mělo udělat druhou chybu: přešvihlo objem výroby, takže mu neprodejná APU zůstala na skladě a musela být v hodnotě až 100 milionů odepsána.

APU Llano do socketu FM1
APU Llano do socketu FM1

Akcionářům se nelíbí, že v obou případech firma prošustrovala peníze, což by ale ještě nebylo na takovouto žalobu. Podle žalujících ale firma o stavu výroby a poté o stavu poptávky po čipech podávala nepravdivé informace – tedy že výrobní proces je v pořádku a (později) že mají Llana na trhu úspěch, i když to údajně neměla být pravda. Takové zavádějící informování investorů už ale je postižitelné a žalující strana za ně žádá odškodnění. V jaké podobě a výši zatím nevíme, neboť vyměřit jej má právě soud. Účastníci žaloby ale asi budou chtít poměrně vysoké částky, neboť oněm dvěma průšvihům kolem Llana kladou za vinu, že cena jimi držených akcií mezi březnem a říjnem 2012 klesla o 75 %.

 

Argumentování cenou akcií je ale myslím trochu ošemetné. V onom období, kdy nastal jejich strmý pád, totiž nejspíš nebylo na vině Llano, ale širší ekonomické důvody. Jak si asi pamatujete, čtete-li kvartální zprávy, mělo AMD v Q2 2012 nečekaný výpadek tržeb, související s tehdy propuknuvší krizí v oblasti PC hardwaru. Během následujících kvartálů tržby dále klesaly, až se dostaly z úrovní kolem 1,5 miliardy USD za čtvrtletí na hodnoty těsně nad jednou miliardou za kvartál.

Tento strmý pád, který si vynutil drastické restrukturalizování a propouštění, už ale nebyl způsoben faktory okolo APU Llano, z kterých žalobci AMD obviňují. Spíše globálně klesala poptávka po produktech AMD. Nejednalo se rozhodně jen o špatné prodeje APU Llano – jak vidíme v posledních letech, problémy má AMD prakticky všude (poukázat se jistě dá i na neúspěch Bulldozeru).


Llano na schématu z doby vydání v roce 2011

U soudu se tedy zřejmě bude rozhodovat jak o tom, zda vedení investory balamutilo, tak o tom, do jaké míry tyto prohřešky skutečně majitele akcií poškodily. Výsledek nelze zatím asi předjímat, každopádně se pro AMD jedná o nepříjemný problém z hlediska reputace, důvěryhodnosti, ale také ekonomicky. Pro firmu, která nemá velké zisky (spíše lze říci, že hledá půdu pod nohama), může být hromadná žaloba velkou ránou; v případě prohry bude platit také soudní výlohy protistrany. Negativně ovlivněna bude i cena akcií, takže s případnou výhrou si asi pomohou hlavně bývalí investoři na úkor těch stávajících.

Projednávání (a další fáze soudu) asi bude trvat řadu měsíců, takže jak to s AMD dopadne, se dozvíme až za dlouho, nejdříve asi v příštím roce. Hromadné žaloby se nicméně často táhnou i několik let a navíc nakonec zhusta skončí kompromisní dohodou, kdy žalovaná strana v podstatě zaplatí za stažení žaloby. Rozuzlení tedy jen tak nepřijde.

Zdroj: Reuters, The Register

Byl pro vás článek přínosný?