Hlavní navigace

AKG N700NC: Samsung se vrací do sluchátkové první ligy (recenze)

23. 8. 2019

Sdílet

Právě na circumaurálních sluchátkách se ukazuje, jak to kdo myslí se špičkovým zvukem vážně. Když v červnu probíhal velký test těchto sluchátek, tak ještě přípravu vlastních sluchátek Samsung tajil. Za cenu devět tisíc směřují Samsung N700NC k high-endu, kde se hodlají poměřovat například se Sony a Bose.

Podle Samsungu jsou tato sluchátka vyladěná pro cestování, tedy pro použití například v letadle nebo hromadné dopravě. Čemuž nejvíce pomáhá právě ANC (Active Noise Cancelling). Nabitá mají vydržet 23 hodin, a pokud je místo Bluetooth připojíte přes 3,5mm jack, pak lze hudbu se zapnutým ANC poslouchat 36 hodin.

AKG N700NC 4 AKG N700NC

Sluchátka váží 270 gramů, slibují citlivost 110 dB na 1 kHz a frekvenční charakteristiku 10 až 20 000 Hz. Prodávají se ve stříbrné barvě. K telefonu sluchátka připojíte nejlépe přes Bluetooth 4.2, novější standard 5.0 nenabízí myslím ještě žádný výrobce. Samsung však nezmiňuje přítomnost žádných kodeků pro vylepšený bezdrátový přenos, jako je aptX či SBC.

Opět jen microUSB

V balení dostanete cestovní obal, rozdvojku na dva monojacky (do letadla), kabel pro drátové připojení a nabíjecí kabel s koncovkou microUSB. Právě microUSB je u produktu za pomalu deset tisíc docela zklamání, ovšem moderní USB-C dnes u velkých sluchátek nabízí pouze Sony a Bang&Olufsen. Ostatní včetně Bose jedou pořád na jednostranném konektoru. Kdyby nebyl příslušný kabel v balení, tak je doma ani nenabiju.

Provedení

Konstrukce sluchátek je klasická skládací, hlavový most ale málo kopíruje temeno hlavy. Rozlišení levé a pravé mušle piktogramy L a R je viditelné pouze z jedné strany – a to v případě, že máte sluchátka správně orientovaná. Polstrování na mušlích je vcelku pohodlné, ale sluchátka jsou naladěná spíše na užší hlavy, takže mohou trochu tlačit. Výškové nastavení jde také hodně ztuha.

AKG N700NC 6 AKG N700NC: ovládací tlačítka

Na levé mušli máte ovládání hlasitosti pomocí dvojice tlačítek, tlačítko mezi nimi slouží jako play/pauza. Je zde i sluchátkový jack. Pro změnu hlasitosti je potřeba příslušné tlačítko mačkat, jeho podržení má totiž funkci pro přepnutí skladby.

Na pravé mušli je pak nabíjecí konektor microUSB a párovací tlačítko kombinované se zapínáním. Samostatné tlačítko pak slouží jako Smart Ambient. Ovládání je celkově bohužel spíše slabší a logiku bych si u něj také představoval jinak. V základním nastavení se sluchátka vybijí, když je zapomenete po sundání z hlavy ručně vypnout.

Ovládací aplikace se jmenuje AKG headphone, je určená pro modely N700NC a N200NC. Umožňuje pouze pár základních funkcí, jako nastavení a přepínání vlastních ekvalizérů, přepínání mezi funkcemi Ambient Aware a Talk Thru (přes zmíněné tlačítko Smart Ambient) a nastavení automatického vypnutí po 10 minutách bez muziky. Samozřejmě přes aplikaci provádíte upgrade firmwaru a dozvíte se stav akumulátoru.

Obě speciální funkce, Ambient Aware a Talk Thru, jsou ve výsledku dost podobné. První vám umožní slušet zvuky okolí, ta druhá zvýrazní i váš hlas, abyste se domluvili třeba s letuškou. Ale rozdíl ve vnímání mezi nimi je jen velmi malý. Odhlučnění okolního hluku a lidského hlasu se ale Samsungu povedlo a v případě Talk Thru je propouštění hlasu také velmi dobré. Technologii ANC navíc můžete využívat i při drátovém připojení.

Potlačení okolního hluku je adaptivní, tedy reaguje na úroveň ruchů. Sami jej nestavit nemůžete, pouze vypnout aktivací ambientní funkce.

Hodnocení

Od sluchátek  AKG N700NC jsem čekal více, hlavně kvůli ceně a předchozím dobrým zkušenostem se značkou AKG. Proto mě ve výsledku lehce zklamala a na Sony či Bose za velmi podobnou cenu bohužel nemají. Kvalita zvuku je vcelku dobrá a skladby jako Bohemian Rhapsody jsem si docela užíval. Etalon třídy (ač někdy přebasovaný 100XM3) hraje ale lépe a nabízí i více funkcí.

AKG N700NC 5 AKG N700NC

N700NC dostanete v luxusním balení včetně příslušenství. Jejich provedení ale mohlo být pohodlnější, i když to ovlivňuje i tvar hlavy. Také logika ovládání a tvary tlačítek tomu moc nepomáhají. Případně automatické vypnutí kdy zapínací tlačítko zůstane v poloze zapnuto, není ideální. MicroUSB kritizuji vždy, ale konkurence v tomto není příliš lepší. Kvalita zvuku je v tomto případě lepší, než samotné provedení sluchátek.

Samsungu se velmi povedla sluchátka Galaxy Buds, kde z mého pohledu konkurenci dost trumfují, ale u velkých circumaurálních modelů Samsung nezabodoval natolik, aby byl na špici. A bezdrát bude Samsung potřebovat, když teď také skončil s jackem.

Samsung koupil značku AKG (a celou skupinu Harman ) v roce 2017, načež začal přidávat sluchátka AKG ke svým smartphonům. Později začal přidávat reproduktory této značky rovnou dovnitř telefonů a tabletů a přidat i podporu Dolby Atmos. Brzy začne v Česku prodávat celé portfolio značky AKG.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.