Hlavní navigace

Aktualizováno: AMD končí s pravidelným vydáváním ovladačů Catalyst

31. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatím bych tuto zprávu bral s rezervou, protože se ven dostala poněkud zvláštní cestou – zveřejnil ji jeden z beta testerů balíku Catalyst s přezdívkou LordJuanlo na fóru Rage3D, protože údajně dostal svolení tuto informaci sdělit veřejnosti:

There should be a public announcement today, but I have been allowed to share this info right now:

 

- AMD will end monthly Catalyst driver releases starting with Catalyst 12.5 (which won't exist). They have decided to focus harder on quality and improvements vs regular updates which may not bring many new things. This way there will be no need for two separate driver development paths every month: one to get the official WHQL driver and another that keeps doing the regular driver development.

- We should expect more "hot fixes" and "preview drivers" when new games are released or urgent fixes are required.

- There is a beta driver we are testing right now that fixes the Eyefinity tearing on the third monitor when mixing outputs. I have verified that it works with Souther Islands based cards, so I don't know if it will work with previous cards. Anyway, if no major issues are found, this driver should be publicly available next week.

 

AMD by podle příspěvku mělo dnes (a moc času už nezbývá) oficiálně oznámit, že počínaje Catalyst 12.5, které prý ani nespatří světlo světa, končí s pravidelným měsíčním vydáváním balíku ovladačů pro grafické karty. Důvodem by měla být snaha soustředit se více na kvalitu a vylepšení namísto pravidelných updatů, které nepřinesou nic moc nového.

Díky tomu prý už nebude zapotřebí dvou oddělených vývojových větví – jedné, která se stará o oficiální ovladače s certifikací WHQL a druhé, která se stará o jejich vývoj (ve významu rozvíjení).

Máme prý očekávat více hotfixů a preview, když se objeví nové hry, nebo je zapotřebí urgentních oprav. 

Autor příspěvku ještě dodává, že v současnosti testuje betaverzi ovladačů, která má konečně řešit problémy Radeonů s vertikální synchronizací v Eyefinity při kombinaci monitorů zapojených přes klasické výstupy a DisplayPort (viz článek Odhalení: Eyefinity má problémy s Vsync). Problém by měl být odstraněný minimálně na kartách z rodiny Southern Islands, jak je to ale s jinými Radeony, autor neví. Vyjít by měla příští týden. Ale totéž už tvrdil minulý týden Andrew D (CatalystCreator) na Twitteru.

Celá zpráva nezní neuvěřitelně, v poslední době AMD často stihlo vypustit balík ovladačů na poslední chvíli a ani poslední verze 12.5, která by měla vyjít v květnu, není pár hodin před koncem měsíce k dispozici.

Benchmark3D se těší na to, že ovladače budou aktuálnější a k tomu, abyste si mohli naplno užít aktuální hry, nebude zapotřebí čekat na to, až se objeví pravidelný měsíční balíček, ale to stejně dobře řešil stávající systém hotfixů bez certifikace WHQL. A vydávání ovladačů s certifikací to naopak nijak významně neurychlí.

Jako recenzent grafických karet se bojím zejména zmínky o častějším vydávání hotfixů. AMD už i dříve dovedlo u významnějších her (např. Rage, TES V: Skyrim nebo Battlefield 3) ladit ovladače ještě po jejich vypuštění za pochodu a vychrlit hned několik verzí během pár dní až týdnů (což občas prakticky znemožnilo nějaké trvanlivější a přitom korektní porovnání výkonu karet v právě aktuálních hrách).

Na druhou stranu pak AMD umělo i po několik měsíců vydávat jen ovladače, ve kterých docházelo jen k drobným opravám a vylepšením a „oficiální“ a „bezproblémové“ ovladače byly týdny až měsíce pozadu za těmi opravdu aktuálními a ne tak dobře odladěnými.

Pozitivním přínosem by mohlo být zvýšení přehlednosti o aktuálních verzích. V obdobích se smrští hotfixů, release candidatů a preview se dost špatně dohledávalo, které ovladače jsou pro které grafické karty a hry aktuální, nejlepší a skutečně poslední.

A konečně, u Nvidie podobný nepravidelný systém funguje odjakživa normálně a docela dobře.

Aktualizováno: Zprávu už magazínu Legit Reviews oficiálně potvrdilo i samotné AMD.

Počínaje ovladači Catalyst 12.6 Beta přechází AMD na nové „dynamické plánování vydávání ovladačů“. Na snímku z prezentace k tomu AMD píše:

AMD přechází na dynamické plánování vydávání ovladačů:

  • počínaje AMD Catalyst 12.6 Beta
  • zajistí, že každá verze Catalyst přinese uživatelům podstatná vylepšení
  • flexibilita umožňující vydat ovladače, když je to zapotřebí
  • budoucí ovladače budou stále verzované jako ROK.MĚSÍC

AMD tvrdí, že jde o změnu k lepšímu, ze které budou těžit uživatelé. Systém značení ovladačů má zůstat stejný, tedy číslo roku.měsíc vydání (tady už to vypadá, že nikdo nepočítá s tím, že by vyšly dvoje ovladače s certifikací WHQL v intervalu kratším než měsíc, což mi nějak nejde dohromady s tou lepší flexibilitou). Ostatně i podle AMD má nový systém znamenat méně verzí s certifikací WHQL a více betaverzí. 

AMD navíc dává uživatelům novou možnost nahlášení problémů s ovladači pomocí formuláře na adrese amd.com/report (adresa je zatím nefunkční, měla by začít fungovat během dne).

V životě každé společnosti je velmi důležitá zpětná odezva. Hlášení bereme velmi vážně. Každé z hlášení projdeme a prověříme každý problém.

A ještě ocituji část z tiskové zprávy (raději doslova):

With the release of the Catalyst 12.6 Beta driver, AMD would also like to announce that we are moving away from our Monthly Catalyst release plan. Our goal is to ensure that every Catalyst release delivers a substantial benefit to our end users; as we have today with the release of the Catalyst 12.6a Beta. We will still continue with the Catalyst naming convention; Catalyst: Year.Month., You just won’t see a new driver every single month. We are confident that this will only benefit the end user; you’ll only need to upgrade to a new Catalyst driver, when it makes sense." - AMD PR

„S vypuštěním ovladačů Catalyst 12.6 beta by AMD chtělo rovněž oznámit, že opouštíme plán měsíčního vydávání Catalyst. Naším cílem je zajistit, aby každá verze Catalyst přinášela našim koncovým uživatelům podstatná vylepšení, stejně jako je tomu dnes u Catalyst 12.6a Beta. Budeme stále pokračovat se stávající konvencí značení: Catalyst: Rok.Měsíc. Pouze už každý měsíc neuvidíte nové ovladače. Jsme přesvědčeni, že z toho budou naši koncoví uživatelé jen těžit; na nové ovladače Catalyst budou muset upgradovat jen když to bude mít význam.“ - AMD PR

Nový systém plánování odstartoval právě před chvíli (4:00 PM ET), kdy se objevily nové ovladače Catalyst 12.6 Beta

Zdroj: Benchmark3D, fórum Rage3D, Legit Reviews

Byl pro vás článek přínosný?