Hlavní navigace

Aktuální stav na trhu GPU: AMD získalo tržní podíl, prodeje grafik Nvidia klesly skoro o 26 %

31. 8. 2022

Sdílet

Zdroj: ExtraHardware / Cnews
GPU ultras, je čas vyndat fanouškovská trička. Vyšla nejnovější čísla o tom, jak se vyvíjí tržní podíly mezi grafikami Nvidia a AMD (a potažmo Intel).

Po nedávných datech o tržních podílech AMD a Intelu na trhu procesorů x86 pro PC (vedle nichž jsme pak ještě měli pohled na podíl procesorů ARM na trhu PC a serverů) teď přišly údaje také pro druhou zásadní komponentu PC – pro GPU. Analýzu tržních podílů výrobců GPU na trhu PC (zatím jde jen o Intel, AMD a Nvidii, tedy bez započítání integrovaných grafik v procesorech ARM) tvoří firma Jon Peddie Research a nyní vydala zprávu za Q2 2022, tedy březen až červen.

Druhý kvartál roku byl poznamenán poklesem poptávky po GPU kvůli tomu, že do značné míry praskla bublina kryptoměn, upadl zájem těžařů o koupi GPU pro tyto účely, a zároveň asi velmi stouplo množství karet nabízených v bazarech. Nvidia měla kvůli tomu značné výpadky v tržbách (k normálnímu poklesu se jí přidal ještě efekt redukce skladových zásob distributorů a OEM výrobců počítačů). Vedle toho ale také klesala poptávka po PC obecně, takže nenadálý výpadek v tržbách zaznamenal dokonce i Intel.

Podle Jon Peddie Research se v druhém kvartálu prodej procesorů pro PC (a tedy asi PC jako takových) zhoršil o 7 % sekvenčně (proti Q1) a meziročně (proti Q2 2021, tedy době, kdy prodeje letěly nahoru kvůli koronavirové domácí práci a výuce) šlo o propad dokonce o 33,7 %. Tento propad by se logicky měl přímo propsat do prodejů integrovaných GPU. Prodej samostatných GPU pro desktop (tedy klasických grafických karet) šel mezi prvním a druhým čtvrtletím dolů o 22,6 % (meziroční číslo bohužel nemáme).

Kromě těchto čísel uvádí JPR ještě jedno číslo ilustrující ochlazení na trhu – pokud se počítají všechna GPU (dohromady integrovaná i se samostatnými), došlo k mezikvartálnímu poklesu proti Q1 2022 o 14,9 %. (Na jiném místě ale JPR uvádí pokles prodeje „GPU pro PC“ o 12,7 % mezikvartálně a o 32 % meziročně. Je možné, že jde o údaj počítaný nějak jinak než předchozí.)

Nejméně se propadlo AMD

Za těchto podmínek zhoršujících se prodejů se, zdá se, nejlépe dařilo AMD. Zatímco celý trh šel dolů o těch skoro 15 %, prodeje GPU od AMD se propadly „jen“ o 7,6 %. Jon Peddie Research uvádí, že tržní podíl se firmě zvýšil na 20 % oproti 19 %, které mělo v Q1 2022 (před rokem v Q2 2021 zaznamenalo 16 %). Tržní podíly jsou bohužel uváděné jen zaokrouhlené na celá procenta, ale JPR uvádí, že relativní změna ve prospěch AMD byla o 1,1 procentního bodu tržního podílu.

Intelu se prodeje jeho integrovaných a teď již i samostatných grafik propadly o 9,8 %, tedy o trošku víc. Firma získala přesně 2,0 procentního bodu tržního podílu, který stoupl ze zhruba 60 % v Q1 na zhruba 62 %. Před rokem v Q2 2021 ale měl Intel víc, celých 68 %.

Tržní podíly výrobců GPU v Q2 2022 Tržní podíly výrobců GPU v Q2 2022, celková statistika integrovaných i samostatných GPU (zdroj: jon Peddie Research)

Zisky obou firem byly na úkor Nvidie, která ztratila 3,15 procentního podílu a nyní má tržní podíl zhruba 18 %, zatímco v Q1 2022 byla ještě nad AMD a měla podíl 21 %. Před rokem v Q2 2021 byl mimochodem její podíl 15 %. Prodeje GPU Nvidia údajně proti prvnímu kvartálu klesly o 25,7 %.

Toto jsou procenta pro celý koláč GPU, v kterém se schovávají samostatné grafiky pro desktop, samostatná GPU v noteboocích, ale zároveň přimíchané i procesory s integrovanou grafikou, jejichž množství je mnohem větší než samostatných GPU. V této statistice dominují kvůli svému většímu celkovému počtu právě procesory, proto má Intel více než 60 %. Integrovaná GPU budou tvořit asi i značnou část z podílu AMD, byť tato firma prodává i dost procesorů bez iGPU. U Nvidie je celý její podíl logicky tvořen jen samostatnými GPU.

Podíly jen samostatných karet ještě nevíme

Čísla jen pro samostatné grafiky zatím Jon Peddie Research neuvádí. Po prvním kvartálu v nich bylo rozdělení 78 % pro Nvidii, 17 % pro AMD a 4 % pro Intel. AMD by za Q2 teoreticky mohlo něco nabrat (vzhledem ke známému propadu prodejů u Nvidie), pokud tedy samo nemělo ještě horší propad prodeje samostatných grafik Radeon, než je těch 25,7 % u Nvidie. Zatím těžko říct.

JPR zveřejňuje statistiky zhruba s dvouměsíčním odstupem, takže o tom, jak se vyvíjely prodeje v nynějším asi dost turbulentním kvartálu, se dozvíme až koncem listopadu nebo na začátku prosince.

Zdroj: Jon Peddie Research

Byl pro vás článek přínosný?