Hlavní navigace

Akumulátor v notebooku: Vše, co o nich potřebujete vědět (1. díl)

25. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vedle výkonu nebo hmotnosti je hlavním parametrem určujícím kvalitu notebooku také doba jeho běhu z akumulátor. Dnešní notebooky bohužel ani zdaleka nejsou na elektrické síti tak nezávislé, jak by bylo potřeba, a je tedy nutné neustále hledat různé kompromisy. Vyplatí se obětovat část výkonu a ergonomie za delší výdrž a pořídit si netbook, který bez elektrické zásuvky vydrží mnohdy i více než 6 hodin? Nakolik je výhodné pořízení náhradní akumulátoru nebo jiného s vyšší kapacitou, která nám sice zajistí delší běh notebooku na cestách, ale současně zvýší hmotnost brašny? Jak správně pečovat o akumulátor, aby po pár měsících používání nevykazoval sotva polovinu své původní kapacity? To jsou jen některé z otázek, které si neustále kladou uživatelé, pro něž je mobilita a práce na cestách klíčová.

Problémem je krátká životnost

Občas je až stěží uvěřitelné, že v době mnoha jiných technologických vymožeností je stále jeden z nejpalčivějších problémů skladování energie. A to platí nejen v případě počítačů, ale také v dalších oblastech, jako jsou třeba elektromobily.

Baterieakumulátor

Současně se nelze zbavit dojmu, že stávající situace výrobcům vyhovuje. Životnost akumulátoru jen výjimečně překročí dva nebo tři roky a na dotaz, proč nejsou kvalitnější a odolné proti snižování kapacity, na sebe výrobci notebooků a akumulátorů vzájemně přehazují odpovědnost. Není divu, obě strany totiž na bateriích bezpochyby dobře vydělávají. Ceny se šplhají až ke třem tisícům korun a je mnoho uživatelů, kteří jsou nuceni kupovat i dva nové ročně.

BaterieNěkteré profesionální notebooky mají možnost nahradit mechaniku další baterií a prodloužit výdrž

Možností, jak se vyhnout koupi nového, je přitom málo. Akumulátor je podle zákona považován za opotřebitelnou součást notebooku, takže ubývající kapacitu není možné považovat za závadu a tedy reklamovat. Výrobci se zpravidla za stoprocentní stav zaručují jen na několik málo měsíců a jen výjimečně se lze setkat s garancí po celou dobu záruční lhůty notebooku. Pokud se neprokáže, že je na vině nějaká výrobní vada, nezbývá nic jiného, než se soustředit na prevenci a delší životnost si zajistit s pomocí několika jednoduchých zásad, které probíráme na následujících řádcích.

Typy akumulátorů a jejich vlastnosti

Akumulátor se podle použitých elektrochemických prvků dělí na několik druhů. Dnes již prakticky nepoužívané (myšleno v noteboocích) jsou nikl-kadmiové (Ni-Cd) a nikl-metalhydridové (Ni-MH) akumulátory, které se sice vyznačovaly nízkou cenou, ale jejich nevýhodou byla nízká kapacita, vysoká míra samovybíjení a zejména takzvaný paměťový efekt.

Postupně je nahradily lithiové (Li-Ion a Li-Pol), které dnes najdeme v drtivé většině notebooků. Díky vysoké energetické hustotě mají menší rozměry, nižší hmotnost a také delší životnost. Jejich zásadní výhodou je také výrazně nižší míra samovybíjení, necitlivost k déletrvajícímu přebíjení a především to, že netrpí paměťovým efektem.

V budoucnu by dnešní lithiové akumulátory mohla nahradit úplně nová technologie. Dlouho se v této souvislosti hovořilo o takzvaných palivových článcích, které by měly nabídnout větší flexibilitu a ekologičtější přístup. Rychlejšímu uvedení do praxe zatím podle výrobců brání například skutečnost, že články obsahují tekutiny, které v rámci protiteroristických opatření nesmějí na palubu letadla. Kdy se tato či jiná alternativa současných baterií dostane na trh je tedy zatím těžké odhadnout.

Baterie

Originální vs. neoriginální

Stoprocentní ovšem není žádný, byť sebepromyšlenější postup a nakonec stejně dojde k opotřebení akumulátoru. Závisí pouze na každém uživateli, zda tato chvíle nastane již po roce, nebo třech letech. Pak máte na výběr ze dvou možností: koupit standardní novou nebo neoriginální.

Originální akumulátor je samozřejmě dražší, na druhou stranu máte zaručenu kvalitu. Rozhodnete-li se pro levnější neoriginální řešení (nabízejí je aukční servery, internetové i některé kamenné obchody), můžete na jednu stranu ušetřit částky i v řádech tisíců, ale musíte mít na paměti také možná rizika. Notebook nemusí být s neoriginální baterií kompatibilní, v horším případě může dojít k jeho poškození a tím pádem ke ztrátě záruky. Neoriginální akumulátor má také zpravidla méně přesnou vnitřní elektroniku, nižší životnost a v porovnání s originály jsou v menší míře kvalitativně testovány.

Dobré srovnání představují třeba repasované náplně do tiskáren, které jsou sice řádově levnější, ale vytisknete s nimi méně stránek. Tím samozřejmě nechceme od nákupu neoriginálních alternativ odrazovat. Je mnoho případů, kdy takové akumulátory slouží velmi dobře a není s nimi nejmenší problém.

Paměťový efekt

V souvislosti s výdrží notebooků se můžete setkat s tzv. paměťovým efektem. Jde o jev, který vzniká opakovaným dobíjením po neúplném vybití. Pokud není akumulátor úplně vybitý, při každém dalším nabíjecím cyklu již není schopen poskytnout stoprocentně svou kapacitu a dochází k jeho znehodnocení. Jako by si akumulátor pamatoval, ve kterém místě vybíjení skončilo a o to se snížila kapacita – odtud pojmenování paměťový efekt (popsané chování je hodně zjednodušené, ale pro popsání principu to dostačuje). Tímto neduhem trpí akumulátor typu Ni-MH a Ni-CD.

SLOVNÍČEK

Baterie je sada elektrických článků, které dodávají do obvodu elektrickou energii. Baterie se nedá dobíjet, po jejím vybití již není k užitku. I přesto se s tímto názvem často setkáte právě u dobíjecích článků (jedná se spíše o zvyklost, než o neznalost správného názvu – akumulátor).

Akumulátor je na první pohled podobný baterii, má však velkou výhodu v tom, že se dá opakovaně dobíjet (množství cyklů je závislé na použité technologii).

Kapacita akumulátoru je množství energie, které dokáže akumulátor pojmout. Nejčastěji se uvádí v mAh (miliampérhodinách) nebo počtem článků, přičemž u obou platí, že čím vyšší hodnota, tím větší kapacita a výdrž.

Životnost akumulátor je počet nabíjecích cyklů, který je akumulátor schopna absolvovat. Udává tedy, kolikrát je možné baterii nabít a vybít, přičemž u dnešních baterií jde zpravidla o hodnoty mezi 500 až 1000 cykly.

Byl pro vás článek přínosný?