Hlavní navigace

Aligator není jen mobil pro Zemana. Jak vznikla značka českých seniorských telefonů?

30. 4. 2019

Sdílet

Aligator je značka známá tzv. seniorskými telefony, kterým možná nechtěnou popularitu přivodil i Miloš Zeman. Ale je to česká značka a nedávno u nás po deseti letech oslavila milion prodaných telefonů. Z větší části jde o levné modely, ale jsou mezi nimi i smartphony (ty dělají asi třetinu obratu). Aktuální „vlajkovou lodí“ je RX 700 eXtreme za 4200 Kč, což je také jediný model značky s moderním USB-C.

Sám Aligator tvrdí, že má v Česku 4 % trhu, čemuž se těžko věří, ale my se většinou pohybujeme mezi dražšími telefony a v low-endu je to skutečně možné. Na českém trhu se prodá řádově 2 až 4 miliony telefonů (liší se tzv. Shipments a skutečně prodané mobily) a z toho 150 000 hlásí právě Aligator. Největšími konkurenty mezi seniorskými telefony jsou rakouská Emporia či švédské Doro.

Aligator se u nás proslavil svým prvním telefonem A300, který měl na zádech červené tlačítko pro přivolání pomoci. Bylo to krátce po prvním iPhonu v době, kdy všichni začali přecházet na smartphony a tlačítkové telefony končily. Počátky značky sahají dále.

Aligator vznikl jako značka neoriginálního příslušenství pro mobily Eurotelu a Pegasu v roce 1996. Jeho tvůrci, společnost Adart Computers, v té době dodávali, ale i sami vyráběli procesorové chladiče. Adart se v počátcích soustředil na příslušenství, které rozvážel do malých obchodů s mobily.

V roce 2003 zkoušeli foťáky (DigiCam), mp3 přehrávače (DigiBeat), ale nakonec zůstali u mobilů. Ty se v té době ještě většinou vyráběli na západě. První generace čínských telefonů se objevuje v době těsně před nástupem iPhonu. Byly však až příliš jednoduché a u nás bez velkých úprav vlastně nepoužitelné. Adart si v té době vybral svoji cílovku – seniory a telefony si začal upravovat po stránce hardwaru i softwaru. Hlavní bylo jednoduché menu.

Aligator A300 Aligator A300

Trvalo to dva roky a v roce 2008 byl na světě první seniorský telefon Aligator A300 s jednořádkovým displejem, velkými tlačítky a velkým červeným SOS tlačítkem na zádech. Po jeho stisku došlo k zavolání a odeslání zpráv na přednastavená čísla. Tento koncept měl úspěch a Adart hlásil desítky tisíc prodaných kusů. O rok později přišel druhý model A500, stále s černobílým displejem, který byl ovšem v té době lépe čitelný na slunci.

V roce 2011 přišel na trh Aligator A400 s funkcí SOS Locatoru. Ten uměl kromě žádosti o pomoc zaslat i přibližnou polohu pomocí triangulace GSM vysílačů. GPS bylo v těchto telefonech ještě nemyslitelné. Polohu šlo nejen zaslat, ale i si vyžádat zasláním speciální zprávy sms.

Aligator R5 Aligator R5

V roce 2012 se objevil první odolný seniorský telefon Aligator R5 a spolu s ním vylepšení čítající nutnost potvrzení vypnutí telefonu, přidání svítilny, FM rádio fungující i bez připojených sluchátek, nabíjecí stojánky a upravený konektor microUSB, který šlo zapojit oboustranně.

OboustrannýMicroUSB Oboustranný microUSB byl částečným řešením, ale i tak v těchto telefonech pořád čekáme na USB-C

V roce 2013 přišel Aligator s prvním smartphonem, čtyřpalcovým S4000. V současnosti je v nabídce 15 seniorských telefonů, 9 outdoorových a 8 smartphonů v cenách 380 až 5000 Kč. Velkým značkám s vlastním vývojem a ve vyšších cenových hladinách lze těžko konkurovat, ale v kategorii pod 5000 Kč je úplně jiný svět.

Aligator S4000 Aligator S4000

Vyrábět v Číně je sice levné, ale také rizikové. Na jednu stranu tam spoustu práce dělají ručně a na označení hand made, ale samozřejmě si pod tím nemůžeme představovat nic evropského. V těchto továrnách také hrozí, že třeba 15 % zaměstnanců příští rok už nepřijde, prostě se po Čínském novém roku nevrátí.

Je zajímavé, že typický seniorský telefon časem nezlevňuje. Jeho výroba stojí pořád stejné peníze a nižší ceny lze dosáhnout spíše jen vyvinutím nového modelu, který bude mít nové levnější komponenty, přesto může být díky vyšší integraci součástek lepší než jeho předchůdce.

Problém je u fotoaparátů – poptávka po kvalitnějším foťáku v tlačítkovém telefonu na trhu je, ale neexistuje čip, se kterým by šel takový telefon vyrobit. Prostě je v Číně ani jinde nikdo nedělá.

U levných smartphonů Aligator sdělil, že jdou jinou cestou, než velké značky. Nesnaží se ztenčovat rámečky, ale spíše zvyšovat výdrž na baterii. U procesorů se drží do taktu 1,5 GHz a úložiště prý není potřeba větší, než 32 GB (v době cloudu). Snaží se však držet krok s náročností Androidu.

Budoucnost?

Aligator zvažuje použití operačního systému KaiOS, který by umožnil například i Gmail (protože synchronizovat kontakty je na hloupých telefonech obtížné) a lepší využívání chytrých funkcí. Tento systém najdete třeba v nové „banánové“ Nokii 8110, ale i u některých seniorských telefonů značky Doro.

Seniorské telefony budou mít GPS, už nyní jsou na trhu tři nové modely (A880, A890 a chystaná A900). To dává funkci SOS Locator větší smysl. Kromě souřadnic by v smsce měl být i odkaz na otevření mobilních map.

Aplikace mají své místo i v hloupých telefonech. Tedy alespoň některé. Chystá se integrace WhatsAppu a Skypu, ale také funkcí typu krokoměr.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.