Hlavní navigace

„Zemanův“ Aligator vyrobil první smartphone pro seniory

22. 1. 2020

Sdílet

Česká značka mobilů, kterou používá i prezident, představila svůj první smartphone určený pro starší uživatele. Nese název Aligator S5520 Senior a v obchodech je k dostání od 1700 Kč. Kromě toho firma uvádí i nový tlačítkový telefon nazvaný Aligator A900 GPS Senior v ceně od 1400 Kč.

Model S5520 se již na trhu objevil dříve a jeho seniorská verze se liší jen ve dvou věcech. Má o stovku vyšší cenu a k tomu předinstalovaný Big Launcher od stejnojmenného českého studia. Jde o sadu uživatelského rozhraní a několika aplikací, které jsou přizpůsobeny pro lidi s horším zrakem. Vše je velké, kontrastní a přehledné. Big Launcher lze přitom omezeně používat zdarma, všechny funkce se odemknout až po zaplacení 190 Kč. Koupit telefon přímo s ním tak vyjde levněji.

TIP: Jak vznikla značka českých seniorských telefonů Aligator?

Otázkou je, jestli tento seniorský smartphone vůbec kupovat. Najdete v něm velmi zastaralý hardware a s ním Android 8.1, který by se už ani v nových telefonech neměl objevovat. Zařízení o rozměrech 149 × 70 × 10 mm je vyrobeno z plastu. Nese 5,5" displej s hrubým rozlišením 480 × 960 px. Uvnitř tiká čipset MediaTek MTK 6580 (4× 1,3 GHz Cortex-A7) s 1 GB RAM a 16GB úložištěm.

TEST: Odolný Aligator RX700 eXtremo

Na LTE zapomeňte, s 2000mAh akumulátorem nečekejte žádného vytrvalce, foťáky budou ty nejhorší z nejhorších a vzhledem k hardwarové výbavě budou běh systému i moderních aplikací na hraně použitelnosti. A jsou to hlavně aplikace, co dělají smartphone smartphonem.

Hloupý telefon s GPS a krokoměrem

Proto mně osobně přijde zajímavější model A900. Na nic si nehraje, používá hloupý systém, ale oproti jiným seniorským mobilům má pár vychytávek navíc. Předností je velký 3,2" displej, byť pořád s hrubým rozlišením 240 × 320 px. Má integrovaný krokoměr, takže si i senioři mohou hlídat, jestli mají dostatek pohybu.

A nechybí ani integrovaný přijímač GPS. Mapy ale nehledejte, funkce je propojen s SOS tlačítkem, takže pokud se uživatel dostane do úzkých, vybraným kontaktům se po stisku tlačítka odešle přesná poloha v SMS. Tito uživatelé mohou polohu zjistit i vzdáleně, pokud na tento telefon odešlou SMS ve tvaru SOSLOCATOR. Nechybí svítilna, MP3 přehrávač, FM rádio ani nabíjecí stojánek přímo v balení. Výrobce slibuje výdrž až 8 dnů.

Zdroj: TZ Aligator

Byl pro vás článek přínosný?