Hlavní navigace

Alphabet dosáhl vrcholu. Matka Googlu má hodnotu 1 bilion dolarů

17. 1. 2020

Sdílet

Akcie společnosti Alphabet se včera v odpoledních hodinách začaly prodávat za 1450 dolarů, čímž tržní hodnota celé společnosti těsně pokořila hranici jednoho bilionu dolarů. Během dneška cena vyskočila až na 1468 dolarů a kapitalizace americké firmy je tak ještě o 10 miliard vyšší. Mateřský holding vlastnící Google je čtvrtou americkou firmou, která tento milník překonala. Již dříve se to podařilo Amazonu (momentálně 0,92 bil.), Applu (1,39 bil.) a Microsoftu (1,27 bil.). Technologickým společnostem konkurují jen ropní giganti. Absolutním rekordmanem je saudskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco. Ta vstoupila na burzu teprve před měsícem a jako první dosáhla dvou bilionů, její současná hodnota momentálně činí 1,84 bilionu.

Nový šéf abecedy

Alphabet koncem roku 2019 změnil vedení. Z pozice výkonné ředitele odstoupil Larry Page a nahradil jej Sundar Pichai. Ten teď bude sedět na dvou židlích současně, protože stejnou roli bude i nadále plnit v Googlu. Sergej Brin se pak vzdal pozice prezidenta společnosti a náhradníka nemá. Oba zakladatelé Googlu tak svěřili plnou moc Pichaiovi a ve firmě si ponechali jen majetkový vliv a členství ve správní radě.

Holding Alphabet vznikl v roce 2015 a zastřešil Google plus od něj vyčleněné firmy zabývající se rozvojem vysokorychlostního internetu, samořiditelných aut, zdravotnických technologií, umělé inteligence apod. Páteří ale nadále zůstává Google, respektive jeho reklamní příjmy, jak ilustrují finanční výsledky za třetí čtvrtletí 2019.

Alphabet utržil 40,5 miliardy dolarů a dosáhl provozního zisku 9 miliard. Ostatní dceřinky přinesly do kasy jen 155 milionů dolarů, zbytek má na svědomí Google. Ten utržil 33,9 miliardy na reklamách a 6,4 miliardy na přímém prodeji produktů a služeb. Provozní zisk Googlu činil 10,9 miliardy, ostatní společnosti holdingu přitom prodělaly 941 milionů.

via Business Insider

Byl pro vás článek přínosný?