Hlavní navigace

Balóny Loon budou v Africe šířit internet. Tentokrát již naostro

23. 4. 2020

Sdílet

Balóny Loon, které budou šířit signál mobilní sítě místo klasických vysílačů, čeká první velká štace. Koncern Alphabet (matka Googlu) se dohodla s keňským polostátním operátorem Telkom Kenya a v nadcházejících týdnech začnou nabízet služby běžným občanům. Obě strany spolupracují již dva roky, ale až nyní je prý technologie dostatečně ověřená na to, aby mohla běžet v komerčním provozu.

Projekt Loon odstartoval před sedmi lety, kdy tehdy ještě samotný Google hledal způsob, jak šířit internet do míst, kde zatím chybí, ať už kvůli nedostatečné infrastruktuře, či kvůli náhlým katastrofám. Firma experimentovala také s internetovými drony a satelity, avšak tyto plány zrušila na úkor stratosferických balónů létajících ve výšce 20 km.

Ty k loňskému roku strávily ve vzduchu již milion hodin a nalétaly 40 milionů kilometrů. Firma má momentálně dvě startovací stanoviště, konkrétně v Portoriku a Nevadě. Odtamtud létají co celého světa. Výlet do keňského Nairobi by vzdušnou čarou činil 11 tisíc kilometrů, balóny ale nelétají přímo. A v tom tkví největší magie.

Cesta je cíl

Software neustále sleduje předpovědi větru a každou minutu měří proud vzduchu okolo balónu. Díky tomu pak umí snížit výšku či vyšplhat nahoru a naskočit na ten správný proud. Nejrychlejší cesta tak nemusí být tou nejkratší.

Firma na mapě ukázala, jak jeden z balónů letěl z Portorika podél brazilského prostředí a následně kolem jihu Afriky, přestože to po „rovníkové“ cestě bylo blíž. Následně již balón dokáže kroužit kolem vytyčeného místa. Avšak ne moc dlouho, po dvou třech měsících musí balón dosednout a přiletět nový.

Zdroj: Alphabet, TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?