Hlavní navigace

Alternativní fakta jsou lži. Jimmy Wales chce spravit novinařinu a spouští Wikitribune

26. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jimmy Walese pravděpodobně znáte. Jeho tvář se občas objeví přímo na Wikipedii, což je jeho dítko, když je potřeba vybrat finanční prostředky na provoz otevřené encyklopedie. Vzhledem k úspěšnosti Wikipedie, kterou se nebojím nazvat jedním z nejzásadnějších projektů lidstva všech dob, nelze nebrat vážně nový projekt Walese.

Wikitribune je další odpovědí na výskyt falešných zpráv. Nová platforma je otevřená, kdekoli ji může podpořit. Opírá se jen o příspěvky, nikoli o reklamu. Nezávislost je klíčová, není to ale jediný důležitý znak nové služby. Na zpravodajství se budou podílet jak placení novináři a novinářky, tak komunita. Svým způsobem se jedná o derivát Wikipedie, jen s elementem placených profesionálek a profesionálů.

Zpravodajství bude stát na faktech a komunita společně s novinářstvem budou zasahovat v případech, kdy bude někdo lhát či manipulovat. Osobně se mi taková idea líbí. Můžeme poukázat na to, že vinou otevřenosti se na sesterské Wikipedii, se kterou ale Wikitribune oficiálně nijak spojen není, mohou objevovat příspěvky od lidi, kteří potřebují upravit realitu, aby se to hodilo jim.

https://vimeo.com/214586867

Zastávám však názor, že díky otevřenosti je možné takové příspěvky najít a editovat, aby Wikipedie skutečně jen konstatovala realitu. Podobný projekt je ovšem vždy tak silný, jak silná je komunita. Samotná Wikipedie může nabízet mnoho nekvalitního obsahu, což se týká zejména jazykových mutací. I v Česku můžeme mít dostatek dobrovolnictva, které se bude starat o určité téma, zatímco články na jiné téma mohou být příliš krátké, případně mohou být plné nepřesností a v horších případech nepravd.

Zde určitý problém pozorujeme, neboť okrajová témata, která nikdo neověří, mohou zůstat v původním stavu. Tedy mohou šířit nepravdy či nepřesnosti. O anglicky psané zpravodajství ale strach mít nemusíme. Aktuálně se Wikitribune snaží získat dostatek prostředků, aby mohla zaplatit deset novinářů a novinářek. Pakliže sumu nevybere, peníze vrátí a projekt bude nejspíš přepracován či zrušen.

Koncept fungování Wikitribune Koncept fungování Wikitribune (Foto: Wikitribune)

Byl pro vás článek přínosný?