Hlavní navigace

Bratislavská Alza vozí balíky na nákladních elektrokolech. Možná budou i v Praze

Sdílet


Největší tuzemský e-shop nabízí široké možnosti dopravy zboží, provozuje i vlastní kurýrní službu AlzaExpres, po republice mu rostou schránky AlzaBoxy a v Praze si zákazníci dokonce mohou vypůjčit HomeBox. Na Slovensku ale Alza spustila ještě jedno řešení. Od podzimu v Bratislavě testovala nákladní elektrokola a v současnosti má již tři cyklokurýry. V metropoli chce pokrýt i další místa a uvažuje také o rozšíření do Prahy.

Hlavním důvodem pro zavedení nového typu ekologické přepravy bylo problematické centrum Bratislavy, kde platí pro nákladní automobily celá řada omezení (možnost obsluhy jen na ranní hodiny nebo dokonce úplný zákaz vjezdu motorových vozidel atd.). Povolení do těchto zón uděluje magistrát hlavního města jen výjimečně, a to za nemalý poplatek 4000 €. Naopak kolo nelimituje v centru téměř nic, což přináší firmě obrovské možnosti do budoucna,“ říká Alza.

TIP: Alza zažila rekordní rok. Chce dobýt i Německo a Rakousko

Cyklokurýr prý zvládne doručit v průměru 13 objednávek denně. V Bratislavě už přivezl i 65palcovou televizi nebo 12 počítačových monitorů. Alza se spoléhá na kola Bullitt Cargo Bike, která vyrábí dánská společnost Larry vs. Harry. Ta má v nabídce jednak klasická šlapací kola v ceně od 2100 eur a jednak elektrická v ceně okolo 5000 eur. Nejvyšší model využívá systém Shimano Steps E8000 s 250W motorem a kroutícím momentem 70Nm. Li-ion články s kapacitou 504 Wh slibují dojezd až 100 km. Nosnost kola včetně jezdce je 180 kg.

Byl pro vás článek přínosný?