Hlavní navigace

Amazon 10leté výročí Kindlů oslavil novým Oasisem. Je 7", vodotěsný a neskutečně drahý

12. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Kindle Oasis 2 eliminuje chyby svého předchůdce. Navrch přidává větší obrazovku a zvětšuje úložiště. Jenže si za luxusní přístup pořádně připlatíte.

Nový Kindle jsme viděli naposledy zhruba před rokem a čtvrt. Amazon nenaznačoval, že chystá novinku, samozřejmě se ale dalo očekávat, že série e-čteček bude pokračovat. Možná ale pokračuje lehce nečekaně. Internetový gigant totiž vydal nástupce Kindlu Oasis, který byl velmi luxusní a také velmi drahý. Nejdéle neaktualizovaným produktem v portfoliu tak zůstávají Kindly Paperwhite třetí generace z roku 2015 a ještě o rok starší Voyage, jenž možná zůstane posledním zástupcem svého druhu. Ale zpátky k novému Kindlu Oasis (dvojku v názvu Amazon tradičně neuvádí). Na prvním modelu nás mrzelo především to, že není vodotěsný. Drahou e-čtečku bychom se například báli nosit k bazénu. Dne 19. listopadu bude Kindle slavit 10. výročí od uvedení na trh.

Lepší skoro ve všem

Právě tento neduh Amazon vyřešil. Oasis druhé generace je jako první Kindle vodotěsný. Konkrétně splňuje specifikaci IPX8, takže vydrží v až dvoumetrové hloubce po dobu nejvýše 60 minut. Měl by odolat i nechtěné koupeli v bazénu nebo např. ve vířivce. Na podobném zařízení na pohled nejvíce zaujme obrazovka.

Ta už není šestipalcová, ale sedmipalcová s velice pěknou jemností 300 ppi. Díky zvětšení najednou uvidíte o 30 % více slov, což znamená prodloužení intervalů otáčení virtuálních stránek. Obrazovku pak chrání sklo odolnější než dříve. Drahý Oasis z nějakého důvodu neuměl automaticky regulovat jas obrazovky podobně jako Voyage. Dobrá zpráva zní, že Oasis 2 tuhle funkci doplnil.

Kindle Oasis 2
Kindle Oasis 2
Kindle Oasis 2
Kindle Oasis 2
Kindle Oasis 2
Kindle Oasis 2
Kindle Oasis 2
Kindle Oasis 2

Stále platí, že by se e-čtečka měla pohodlně držet v ruce – aspoň na pohled se design nijak zásadně nezměnil. Vrátila se však fyzická tlačítka pro otáčení stánek. Záda Kindlu jsou vyvedená z hliníku. Přestože je Kindle Oasis 2 větší, váží 194 gramů, tj. méně než např. poslední Paperwhite. Amazon to neuvádí, pravděpodobně se však jedná o váhu s obalem.

Z důležitých novinek bych ale raději zmínil zvětšené úložiště. Dosud byly maximem 4 GB prostoru, teď si ale můžete zvolit více. Levnější model nabídne 8 GB, dražší pak dokonce 32 GB prostoru. Což je na obyčejné e-knihy už zbytečně moc. Amazon počítá, že si do tohoto Kindlu budete kupovat také komiksy, různé časopisy s grafikou a v neposlední řadě audioknihy.

Ještě vyšší cena

Software také nabídne pár novinek. Lze mj. nastavit pět úrovní tloušťky písma, přibyly další velikosti písem. Dále lze invertovat zobrazení, takže písmo bude bílé, zbytek obrazovky vyplní černá. Některé tyto funkce pak starší Kindly obdrží v rámci aktualizace firmwaru. Amazon dále uvádí, že nabitá z nuly na sto procent je e‑čtečka za necelé dvě hodiny.

Patrně už netrpělivě vyhlížíte cenu. První Oasis se začal prodávat za 290 dolarů v případě levnější varianty bez mobilního připojení a s reklamami. Bez reklam a s mobilním připojením byl Kindle dostupný za 380 dolarů. Možná tušíte, že vzhledem k lepším parametrů, tj. zejména větší displej a úložiště, se cena ještě zvedá.

Za 8GB model dáte 389,99 dolaru, za 32GB pak závratných 489,99 dolaru. To je v přepočtu skoro 11 000 Kč! Tyto modely jsou vybaveny jak Wi-Fi, tak připojením k mobilním sítím. Verze vybavená pouze Wi-Fi s 8GB úložištěm a s reklamou stojí 269,99 dolaru, zatímco 32GB pak 279,99 dolaru.

K tomu si můžete koupit padnoucí obal. Levnější látkové stojí dalších 54,99 dolaru, zatímco kožené 69,99 dolaru. Mimochodem, to je už skoro cena nejlevnějšího Kindlu. Do prodeje se Oasis 2 dostane 31. října. Dnes si ho ale můžete předobjednat. Ospravedlní parametry vysoké ceny?

Byl pro vás článek přínosný?