Hlavní navigace

Amazon chce prý od Texas Instruments koupit výrobu mobilních čipů OMAP

16. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nenápadný vstup na trh tabletů udělal ze společnosti Amazon hardwarovou firmu. A v této oblasti má údajně nakročeno k další expanzi. Dle zatím nepotvrzených informací totiž pokukuje po divizi firmy Texas Instruments, která vyrábí mobilní procesory OMAP. Texas Instruments o trh chytrých telefonů a spotřební elektroniky ztrácí zájem z důvodu nízkých marží. To by však Amazonu příliš nevadilo (své čtečky i tak dotuje či prodává za výrobní náklady). Jeho úmyslem by zřejmě bylo dosáhnutí podobné „vertikální integrace“, jaké se těší rival Apple a v ještě větší míře Samsung. 

Informaci, že má Amazon o mobilní byznys Texas Instruments zájem, přinesl izrealský ekonomický deník Calcalist. Případná koupě je podle něj v pokročilých fázích projednávání, oficiálně však nic nebylo potvrzeno. Proto zprávu zatím berte s rezervou. O odprodeji divize OMAP se spekulovalo již dříve, společnost nadto avizovala, že s čipy pro telefony skončí a přeorientuje se spíše na průmyslová nasazení, medicínu či automobily.

SoC TI OMAP v čtečce Kindle

Je otázkou, zda tato změna strategie umožňuje odprodat Amazonu řadu mobilních procesorů. Teoreticky by mohlo jít o převod vývojových týmů i příslušných produktů a licencování duševního vlastnictví. Konec telefonních čipů vůbec neznamená, že OMAP zbude na ocet; naopak, pravděpodobně by byl jen upraven pro nové trhy. Akvizice větší části (či dokonce celé) Texas Instruments se oproti tomu  nejeví příliš pravděpodobně, už jen kvůli ceně, která by šla do miliard. Je také možné, že jednání ve skutečnosti neskončí prodejem, nýbrž nějakou formou partnerství, skrze které by se Amazon na produkci OMAPů spolupodílel.

Amazon již v současnosti OMAP používá v svých čtečkách a tabletech Kindle, takže má jistý zájem na tom, aby jeho výroba pokračovala. Investice to jejich výroby by dávala smysl zejména, pokud se potvrdí spekulace, že se Amazon pokusí expandovat i do oblasti telefonů či jiných zařízení. 

Čtečka a tablet Amazon Kindle Fire

Mezi výrobou chytrých telefonů a výrobou tabletů existuje značná (s prominutím) synergie, obě kategorie mohou používat stejný operační systém a software. Rozšíření uživatelské základny pak na platformu láká programátory, kteří prostřednictvím obchodu s aplikacemi vytvářejí Amazonu zisk. V momentě, kdy již společnost udržuje vlastní operační systém a obchod, je logické, aby se náklady pokusila amortizovat uvedením dalších zařízení. To mohou být telefony, ale také například chytré televize, neboť prodej audiovizuálního obsahu má Amazon v krvi. 

 

Případnou koupí či zrušením divize OMAP by se z trhu vytratil jeden ze zavedenějších nezávislých hráčů. Vedle dominantního Qualcommu je na trhu ještě Nvidia s čipy Tegra, další rozšířenější SoC však již patří firmám, které se samy angažují ve výrobě telefonů (vedle Applu i Samsung s řadou Exynos). Touhu postavit se na vlastní nohy před časem avizovala i například firma Huawei. 

Výrobcům, kteří si toto dovolit nemohou, se tím však zmenšuje výběr použitelných čipů. Zde by teoreticky mohla ležet příležitost pro zatím okrajové producenty telefonních SoC, dosud čekajících na příležitost. Na druhou stranu je ale možné i to, že situace povede jen k dalšímu posílení giganta Qualcommu. A z privatizace konkurenčních výrobců by nakonec mohl profitovat i zatím poněkud přehlížený Intel. 

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?