Hlavní navigace

Amazon chystá druhou generaci vlastních procesorů. 32 či víc jader ARM Neoverse N1

3. 12. 2019

Sdílet

Touto dobou před rokem oznámil Amazon, že přichází s vlastními ARM procesory Graviton pro servery, které si navrhl pro svou potřebu, respektive pro potřebu svých datacenter, kde je skrze cloud mohou používat jeho klienti. Nyní 12 měsíců poté přicházejí zprávy o tom, že je na cestě druhá generace, jež by měla nabídnout podstatně lepší výkon.  

Druhá generace Gravitonu je na cestě

Zprávu o tomto procesoru přinesl Reuters. Amazon jej ještě oficiálně neuvedl ani neodhalil, ale o jeho existenci údajně přinesly dva zdroje obeznámené s tímto projektem. Amazon tedy dál pokračuje v investování do vývoje vlastního křemíku, který může přímo používat v serverech a obejít tak tradiční dodavatele serverových CPU, tedy dnes zejména Intel (ale potažmo i menší konkurenty jako AMD, IBM či výrobce ARM čipů – Marvell, Ampere nebo nově ustavenou firmu Nuvia).

Procesor opět používá instrukční sadu ARM, toto zdroje Reuters potvrdily; nicméně není úplně jasné, zda to znamená architektonickou licenci a Amazon vyvinul vlastní jádra a další IP, nebo zda licencuje od ARMu hotovou architekturu jader, propojení a jiných bloků. ARM letos uvedl pro serverové nasazení licenční jádro Neoverse N1, které je upravenou verzí loňské mobilní architektury Cortex-A76 (dříve mělo kódové označení Ares).

Prezentace CPU architektury ARM Neoverse N1 pro servery zdroj AnandTech 03 Přehled architektury CPU jádra ARM Neoverse N1 (Zdroj: AnandTech)

Galerie: Serverová architektura ARM Neoverse N1, prezentace

Nejméně 32 jader

Že by druhá generace Gravitonu mohla používat tuto architekturu, Reuters uvádí jako pravděpodobnou možnost, nicméně potvrzeno to asi není. Podle jednoho z obeznámených zdrojů by ale tento procesor údajně měl mít nejméně 32 jader, zatímco Graviton první generace používal 16 jader Cortex-A72.

Prezentace CPU architektury ARM Neoverse N1 pro servery zdroj AnandTech 06 Prezentace CPU architektury ARM Neoverse N1 pro servery: jádro má mít spotřebu pod 2 W při taktech až 3 GHz (Zdroj: AnandTech)

Takto dimenzovaný procesor by pravděpodobně nedosahoval stejný výkon jako nejvýkonnější 28jádrové Xeony od Intelu nebo 64jádrové Epycy 7002 od AMD. Rovněž oba zdroje Reuters uvádí, že jeho výkon bude nižší než u těchto velkých serverových procesorů. Místo toho by pravděpodobně měl být menší, úspornější (možná se spotřebou spíš okolo 100 W nebo méně, než 200 W) a spíše dimenzovaný na efektivitu v cloudových aplikacích, pro něž byla architektura Neoverse N1 navržena a křemíková divize Amazonu pro ně mohla IP dále přizpůsobit.

Prezentace CPU architektury ARM Neoverse N1 pro servery zdroj AnandTech 11 Referenční design serverového procesoru ARM Neoverse N1 počítá s 64 až 128 jádry

Graviton druhé generace by měl být údajně minimálně o 20 % rychlejší než původní čip, což by ovšem nová architektura jader měla dát levou zadní, i bez zvýšení počtu jader. Zatímco Graviton měl takt 2,3 GHz a už přece jen starou architekturu Cortex-A72, ARM Neoverse N1 je navržená pro 7nm proces a zřejmě by mohla dosahovat taktů až kolem 3 GHz. Reálně by tedy asi výkon mohl být lepší spíš i o dost výrazněji.

Amazon uvedl vlastní ARM procesory Graviton v roce 2018. Jsou založené na vývoji SoCů firmy Annapurna Labs, kterou koupil v roce 2015

Tento nový procesor znamená, že Amazon nadále věří ARM procesorům v serverech a zároveň se dál bude touto cestou snažit snížit svoji závislost na samotných dodavatelech procesorů a nedělit se s nimi o svůj zisk. Na druhou stranu asi Graviton 2 nebude nikdy prodáván samostatně, takže dostat se k němu bude možné jen využíváním cloudu Amazon AWS jako služby, až se v nějakých jeho instancích tyto čipy začnou nabízet. To dovolí provádět s ním benchmarky, ale možná se ani nedozvíme údaje jako TDP.

Galerie: Křemíkové firmy, které vyrábějí procesory s technologií ARM

Byl pro vás článek přínosný?